Boilies ProActive I. – Lukáš Nedělka

Zpět na Články
20. 12. 2021 - Úspěšný krátkodobý lov. Mezi rybářské nástrahy už několik let patří kuličky boilie. Staly se nedílnou součástí snad každého rybáře. Ročně se touto metodou lovu na tyto kuličky uloví spousty kaprů a i ostatních druhů ryb. Hlavní rolí kuliček boilie je trvanlivost ve vodě, dobré nahazovací vlastnosti a také dobrá selekce proti bílé rybě. Na trhu je mnoho výrobků těchto kuliček od různých chutí, velikostí a barev. Tyto kuličky se liší i ve složení a struktura kuliček boilie je důležitá i pro náš úspěch u vody. To, jak kulička pracuje a jak se z ní uvolňují lákavé atraktory je pro ryby zásadní.

To platí i pro nás, abychom byli při svých výpravách úspěšní. Pokud nemáte ale dostatek času a chcete být u vody i v krátkém čase úspěšní, je potřeba sáhnou po návnadě, která je ve vodě velice atraktivní a to ihned po vhození do vody. Jasná volba pro řadu kuliček boilie a názvem ProActive. Toto boilies ProActive má téměř identické složení jako řada Platinum nebo Exelent. Jediný rozdíl je v použití pojiv a vytvrzovacích složek. Výhodou je velice atraktivní nástraha, která ve vodě působí prakticky okamžitě a je vhodná jak na krátkodobé chytání, tak i na rozjezd našeho lovného místa a velkou službu udělá i na závodech, kde je potřeba mít atraktivní krmení. Rychlé rozpadání těchto kuliček je skvělou volbou zvláště v jarních a podzimních výpravách, kdy klesající teplota vody působí velice na naše nástrahy. Při správné prezentaci a zakrmení dokážeme připravit pro kapra neodolatelnou past a přinutit i opatrného kapra zajímat se o naše lovné místo a to ve velice krátkém čase.

Co kde a jak použít.

Jelikož mnoho z nás používá boilie, jak k samotnému lovu a umisťuje kuličky pod háček, tak mnoho z nás vytváří pomocí boilie i zakrmovací místo, na kterém hodlá chytat. Je však potřeba se zamyslet před samotným lovem, jakou rybu chceme přilákat a na jaké ryby se chceme zaměřit. Některé kuličky účinkují velice rychle a jejich rozpad přiláká nejdříve bílou rybu a menší kapry a toto je klíč k úspěchu. Pak začíná na našem lovném místě potravní boj a žravost ryb v našem místě přiláká i velké opatrné jedince. Tuto situaci můžeme praktikovat při krátkodobém lovu, kdy chceme udělat alespoň nějaké záběry, případně na rybářských závodech. Většina z nás jezdí na ryby na krátkou chvíli, na jednodenní chytání někdy i jen na několik hodin po práci a u mě tomu není jinak. Nechtěl jsem proto házet do vody při těchto vycházkách množství tvrdých kuliček boilie, kterým trvá i několik hodin než začnou pracovat a uvolňovat své atraktory a lákat okolo ryby s pocitem, že snad přijde nějaká slušná ryba. Proto jsem hledal alternativní náhradu jak rychle rozjet své lovné místo a udělat vše pro to, abych byl na rybách i v krátkém čase úspěšný a toto mi kuličky ProActiv nabízí.

Kuličky ProActiv hodně zajímavý a jedinečný výrobek.

Kuličky řady krmení Rapid je unikátní výrobek, který nenajdete snad u žádného jiného výrobce. Tyto kuličky mají neskutečně moc výhod a je to skvělá věc, která funguje snad na každé vodě. První nespornou výhodou je jejich kulatý tvar a tvrdost shodná s boilies. Kdy je možné díky těmto vlastnostem krmit kobrou nebo prakem do opravdu velkých vzdáleností. Z hlediska složení a chování ve vodě se jedná o vysoce účinnou nástrahu. Díky unikátní technologii výroby začínají tyto kuličky velmi rychle po vhození do vody pracovat a postupně se omývají a ve vodě vydrží i několik hodin. Samozřejmě zaleží při rozpadu na teplotě vody, ataku bílé ryby, proudění vody a dalších aspektech, které ovlivňují rozpad. Kuličky ProActiv se prodávají v průměrech 20 a 24mm.

 img-0905.jpg (899 KB)

Výhody kuliček ProActiv.

První řadou je již zmíněný rozpad a atak menších ryb při vnadění. Díky tvrdosti, které tyto kuličky mají a jejich pomalý rozpad odradí menší druhy ryb jako je tomu například u pelet a dávají nám šanci, že se menší ryby budou vyhýbat těmto kuličkám a nebudou pro ně tak atraktivní a máme tak šanci k ulovení větších ryb, pro které tyto nastartované kuličky budou velice zajímavé. Skvělou volbou je používání těchto kuliček zvláště v zabahněných revírech. Já osobně je ještě přelévám Aminoliquidem, případně i dipem stejné příchutě, několik dní před výpravou. Tím nejen, že ještě zvýšíte atraktivitu nástrahy pomocí tohoto tekutého atraktoru, ale i o něco zpomalíte dobu rozpadu těchto kuliček ve vodě.

img-0916.jpg (507 KB)

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.