Cestou atraktivity II. – Jan Prchlík

Zpět na Články
20. 12. 2022 - Ne zřídka kdy se mi podaří udělat záběr do pěti minut od nahození. To se mi podařilo i tentokrát a v rychlém sledu se mi na podložce vystřídali dva pěkní lysci. Záběry mi chodily z větší hloubky a přemýšlel jsem nad tím, jestli prut, který jsem chytal v příbřežní části bude zcela dobrou volbou. Na druhou stranu by v tom klidu mohla, ale zabrat lepší ryba, a tak rozhodnutí nechat ho tam ještě nějakou dobu bylo na místě.

RAPID BOILIES

 

Rybí aktivita v průběhu druhého dne byla zjevná i na hladině. Okolo krmného místa to žilo opravdu velice slušně a záběr byl otázkou času. Rozhodl jsem se vždy po pár hodinách dokrmovat několik kousků pelet do plochy, aby rozpadající krmení rybu lákalo. Volné návnady v různém stádiu rozpadu mi ne zřídkakdy přinesly dobrý výsledek. Boilie jsem měl předmočené, a ještě ho kombinoval s pár kousky přímo ze sáčku, abych rybu zaujal různou tvrdostí krmení. Tento způsob používám velice rád vždy když se k vodě dostanu alespoň na tři dny.

 

60.jpg (204 KB)

 

Po poledni jsem měl opět kontakt na prut z krmného místa a na rybě podle natráveného boilie bylo vidět, že se v oblasti zdržuje už delší dobu. Denní záběr je vždy potěšující a dodá náboj k aktivnímu lovu. Na pravý prut jsem byl stále bez kontaktu a bral jsem to tak, že alespoň jedno místo je funkční a dává slušné ryby. Se soumrakem hladina ožila a bylo vidět, že krmení udělalo dobrou práci. Největší aktivita ryb byla právě v mé oblasti. Po setmění dostávám konečně záběr na Boosterovanou švestku. Okamžitě mi je jasné, že důvěřovat klidné části okolo břehu, kde byla aktivita téměř nulová byla dobrá varianta. Ryba bojovala velice tvrdě a když jsem jí podebral už jsem vnitřně cítil, že může být klidně poslední rybou celé akce a asi by mi to bylo jedno. Byl to skvělý velký lysec s několika šupinami. Za mě splněno a vše navíc budu brát jako bonus. Rychle jsem rybu odfotil a prut umístil na stejné místo jen s PVA, protože do konce lovu zbývalo už jen málo času a nechtěl jsem se připravit o další možný záběr. Bylo to doslova za pět minut dvanáct a stejný prut opět hlásí záběr. Po deseti minutách mám další nádhernou místní rybu v podběráku a říkám si sám pro sebe, že to nedělám úplně špatně. Rybu jsem pustil a už nenahazoval. Zvažoval jsem, jestli na noc nemám do vody naházet o něco víc návnad než předešlý den.

 

61.jpg (141 KB)

 

Když jsem si přemítl, kolik ryb se přes den ukázalo v části kde jsem lovil vsadil jsem na poměrně velký zákrm s tím, že bych toho měl především ráno maximálně využít. Budík před čtvrtou ranní a pruty jsem měl v mžiku nachystané. Opět jen PVA punčocha a nic okolo. Jeden prut s peletou druhý s Boosterovaným boiliem. Ryby byly opět v krmení a dávaly o sobě vědět častými výskoky. Pohled na to byl přímo skvělý. Do deseti minut vyjíždí prut s peletou, ale prut s boiliem ho následuje téměř okamžitě. Trochu komicky zdolávám obě ryby, které jsou určitě fotogenické, ale rozhoduji se vyfotit pouze šupináče, kterého jsem zde ještě neměl. Lysce zhruba stejné velikosti jsem pustil. Rychlé náhozy decentně přikrmit ke každému prutu a užívat si krásného rána. Ryby se krmily opravdu intenzivně a v průběhu dopoledne jsem zdolal snad sedm ryb hlavně na peletový prut. Jelikož se jednalo spíš o ryby střední velikosti, rozhodl jsem se v odpoledních hodinách vysadit krmení peletami, a i pod háčkem je nahradit něčím jiným. Sázka padla na Boosterovanou Královskou švestku v průměru 24 mm. Místo bylo skvěle rozeběhlé a se soumrakem opět přišla série ryb. Jediné, co zbývalo, bylo to, jak se postavit, k večernímu krmení, když jsem následujícího dne odjížděl. Zkusil jsem jít do rizika a do vody naházel veškeré krmení, které jsem u sebe měl. Bylo to sice riziko, ale na druhou stranu už mi takový hazard několikrát vyšel. Rozhodně mě k tomuto kroku vedl fakt, jak moc dobře ryba reagovala v průběhu celého lovu. Ranní rychlonához a čekal jsem opět rychlou reakci ze strany kaprů. Bohužel až do osmé hodiny vůbec nic.

 

558.jpg (265 KB)

 

Říkal jsem si, že takhle velký zákrm nebylo to pravé ořechové a pomalu začal s balením. Kolem deváté se ozval prut z pod rákosu. Slušná přetahovaná a na konci skvělá ryba. Řekl jsem si, že zas tak moc špatné to nebylo a pobaloval dál. Půl hodiny po první rybě opět kontakt tentokrát na druhý prut. Opět dobrý kapr. Ryby si daly tento den tak trochu na čas nebo jim o něco déle trvalo prokousat se větším množstvím krmení, ale ve finále se mi v průběhu balení, které se mi díky kaprům protáhlo na celkem šest hodin podařilo zdolat celkem devět ryb. Po záběrech jsem už nedokrmoval, a i mi došly připravené PVA, ale rybám to vůbec nevadilo. Takový závěr akce jsem už hodně dlouho nezažil.
Všem přeji hodně úspěchů u vody.

Jan Prchlík.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.