Chladné vody - BOBRMAN - MIVARDI CZ

Zpět na Praxe
26. 12. 2019 - Čas se posunul a voda je již velmi chladná. Přichází čas partiklu a lovu s pop-up. Tedy čas drobných nástrah a úplného zjemnění. Stále se ale držím osvědčených pomocníků. Ranní mrazíky se střídají s dny deště. Opět jedu na vlně rychlých vycházek. K peletkám Turbo, Easy Catch a Sweet Corn přibývá velký pomocník. Partikl. Ve velmi jednoduché, základní kombinaci osvědčených komponentů. Řepka, pšenice, kukuřice a důležité konopí, které je pro zimní lov naprosto nepostradatelné. Na rychlou vycházku Vám postačí malá krabička a PVA punčocha, esence Flavour, Liquid Food a nůžky, na promýchání používám vyřazený kuchyňský nůž.
img_8214.jpg

Čas se posunul a voda je již velmi chladná. Přichází čas partiklu a lovu s pop-up. Tedy čas drobných nástrah a úplného zjemnění. Stále se ale držím osvědčených pomocníků. Ranní mrazíky se střídají s dny deště. Opět jedu na vlně rychlých vycházek. K peletkám Turbo, Easy Catch a Sweet Corn přibývá velký pomocník. Partikl. Ve velmi jednoduché, základní kombinaci osvědčených komponentů. Řepka, pšenice, kukuřice a důležité konopí, které je pro zimní lov naprosto nepostradatelné. Na rychlou vycházku Vám postačí malá krabička a PVA punčocha, esence Flavour, Liquid Food a nůžky, na promýchání používám vyřazený kuchyňský nůž.

Nejprve směs v krabičce řádně promýchám na ,,sucho“ a poté přidám zmíněný liquid food tak, aby peletky nasály a směs byla ,,připravená“ na průchod trubkou PVA punčochy. Směs nesmí být příliš přelitá. Neměla by ze zrn vyloženě odkapávat.

RAPID FLAVOUR - ESENCE MIVARDI

img_8537.jpg

RAPID FLAVOUR a pop-up REFLEX

Zalití dodatečně se může provést ještě na hotovou PVA ,,kuličku“. V době kdy již provedete provléknutí montáží. To stále považuji za naprosto nejlepší způsob presentace nástrahy. Vše včetně háčku je schované a vykukuje jen kulička Pop-up Reflex. Ta je před lovem samotným též zatraktivněna, ale esencí z řady Flavour. Opět stačí jen těch pár minut před lovem, než si připravíte směs.

img_8455.jpg
img_8462.jpg
img_8465.jpg

Vše už jde do opravdu maximální jemnosti, Shock and Shield jen jako kombinovaný návazec. Jsem hrozný šetřílek a tak použiji zbytek svlíkací šňůrky StripShield 15lb, z ní si nechám jen tenkou šňůrku bez potahu a dám 5-7cm s klasickým boilies uzlíkem na konci, tak, abych mohl pop-up kombinovat i se zrnkem kukuřice, nebo s půlkou boilies B17 a půlkou popky. Hodně lidí hledá vhodné typy, ale já hledám u pop-up i barvy, taková kombinace. Tedy rozhodně bílá, tu zastupuje příchuť Crazy liver (játra), žlutou zastoupí velká klasika a to Pineapple + N.BA. (anannas) a nově prostě taková komety mých posledních dnů a týdnů a tou je zelínkavý Garlic (česnek). Velikosti jsou také dány, pouze čtrnáct a deset milimetrů, někdo používá i větší, ale já prostě ne, to už bych se zase vrátil k osvědčenému modelu lovu na boilies a nebo okrájeného boilies.

To už jsme v době přesunu na jámy, nebo nejhlubší místa daných stojáků. Stále tomu věřím, i když v hodně slunných dnech hledám i okraje těchto míst. Záběrů je velmi málo, ale každičký je vzpruhou a impulsem, právě proto, když máte málo času jděte nejrychlejší cestou k záběru. Půjde se Vám domů lépe. I tak jsou dny, kdy to prostě netrefíš. A pokud to trefíš, dbej na rychlou manipulaci s úlovkem, ochranný sliz řekl bych filtr je důležitou ochranou ryby pro zdárné přežití zimy. Mnohokrát na mě divně koukají lovci, co jdou za svým štěstím kolem, když mám stativ a Canon připravený k akci u své podložky s kbelíčkem vody. Ale právě ta rychlost manipulace je rozhodující.

img_8214.jpg

Tlak předchozí den naklesal z 1030hPa na krásných 1005 a má být celý den stabilní. Určitě vyrazím. Ráno klasická divočina, v pět budíček, něco práce na PC, probudím děti a připravím snídani. V autě už je vše nachystané z předchozího odpoledne. Naložím ,,divou zvěr“, která po snídani nabývá sil a transportuji ke školní budově, rychlá otočka a jedu k vodě. V devět hodin jsou montáže na svých místech, nijak nekrmeno, opět věřím jen PVA a jeho náplni. Voda jako by žila, ač je takto pokročilý datum. Záběr za záběrem, jako by ani nebyl podzim, cejni, plotice, kapři malých velikostí. Tip byl správný, vítr jde na moji stranu. Je celkem silný. To je důležitý faktor, četl jsem, že v pozdním podzimu se ryba jako by schovává v závětří, ale já mám i v těchto chladných dnech opačnou zkušenost. Možná mě k tomu vedou i velké úspěchy lovců, jež preferují zig-rig i v tomto období a stále nás překvapují jeho účinností i těsně před zámrzem a ihned po rozmrzu. Tedy za mě jednoznačně i na krátkou vycházku za chladné vody po větru. Za tři hodiny jsme již na záběru číslo devět a už se začínám chystat k odchodu, práce čeká. Balím ale na ,,lenochoda“ a nakonec se dočkám krásného kapra přes šedesát pět centimetrů! Pro mě velká radost z úspěšného dne.

img_8469.jpg
img_8471.jpg
img_8290-1.jpg

Navštěvoval jsem malé i větší vody, tak jak to dělám v zimě již několik let. Zajímavé je srovnání úspěšnosti, měl jsem několik dotazů na sociálních sítích, jestli na zimu je lepší malá mělčí stojatá voda, nebo větší a hlubší. Musím velmi upřímně říci, že za extrémně chladné vody rozhodně větší a hlubší vody. Hec, který jsem se pokusil realizovat ihned po rozmrzu loni na jedné sotva dvouhektarové pískovně skončil docela propadákem. Myslím si, že na malých vodách ryby opravdu zazimují, jak voda promrzne, zcela ztrácí aktivitu a příjem potravy je na rozdíl od velkých hlubokých vod minimální. Za v podstatě identických vycházek, tedy ve stejném období, za stejných klimatických podmínek byl počet záběrů markantně rozdílný. To se naopak měnilo jakmile se voda na jarním sluníčku rychleji ohřívala a ryby najíždějí ke zlomům do mělčích částí. Pak je výhodné reagovat a včas, po třeba výrazném jarním týdenním oteplení takové vody navštívit.

img_8285.jpg

Pokud jste ale dlouhodobě neúspěšní, není nic jednoduššího než na pár dní, nebo byť jen na jedu vycházku vzít sebou feeder. Dvě až tři krmné koule z methodmixu, nebo krmítkové směsi, ne moc utažené a jen jedno nebo dvě zrnka Bonduelky! Kolikrát dojde i tak k nečekanému překvapení na místech, kde není rybář úspěšný. Feeder je super doplňkem, pak již jako návazcový materiál použiji 50cm dlouhý návazec z čirého silonu. Háček velikosti 10 a nebo 8 a pokud chci ještě zůstat u boilies jen pop-ku průměru 10mm. Ono u feederu je rybář aktivní a chlad není tak vnímán, čas rychleji ubíhá. Kombinace technik je na místě, přehloubený splávek na ,,Boloňce“ byl loňskou zimu také velmi úspěšný a překvapila mě kombinace hnojného červa a právě pop-up. Hnoják klasicky na háček, jako by nadlehčený pop-up na příbřežním svahu do hloubky byl trefa do černého. Šestimetrová boloňka zajistila tu ideální vzdálenost na tento lov. Jen to už je volba na velmi krátkou vycházku, pohyb u vody musí být minimální. Pozor jen na jednu nevýhodu kombinovaného lovu. Kaprový prut hozený jako-by bokem jsem málem několikrát zapomenul na břehu. Jednou jsem se pro něj i kilometr vracel po super feeder sérii záběrů se mě zcela vymazal ze zorného pole a podvědomí.

img_8478.jpg
img_8479.jpg
img_8488.jpg

Množství krmení, opravdu jen velmi drobně a šetřete i partiklem, v době těsně před zámrzem a nebo po rozmrzu jsem na úvodní zákrm velmi opatrný. Čekejte na reakci. Až po kontaktu s rybou a co bylo zajímavé, ale z plavané jako poznatek velmi dobré byla volba tmavého krmení. Mnohokrát jsem v zimě volil zbytky z letní sezóny a vycházek se synem na plotičky s bičem, ale je lepší, pokud opravdu chcete tento materiál použít smíchat a to hodně s ,,přesytou“ tmavou zeminou. Pokud to jen jde, neutahovat směs, ať se rozpadne ihned po dosáhnutí dna, to by měl být ideál. Jako atraktant jsem používal mix liquidu a třeba i šťávy, nebo i zálivku z konzerv ananasu, mandarinek, hrušek, co nám doma zbyde ze zimních kompotů.

Všem příznivcům celoročního rybolovu přeji velmi úspěšné dny!

Pavel Bobrman Vohralík

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.