Štědré dny 1. – Eliška Havelková

Zpět na Články
25. 7. 2021 - Ahoj všem, v dnešním článku bych chtěla popsat naší úspěšnou výpravu v podrobné rekapitulaci. Naše neměnná volba vyrazit na českou svazovou pískovnu zůstává na místě. Jistota padla opět na boilie B17. Na třídenní výpravu mám s sebou přichystané pouze dva kýble boilies a přibližně 20 kg Red halibut pelet. Tento rok jsem vezla krmení zpátky domů, ale pro můj klid jsem vzala něco málo do foroty. Místo na dně hledám pomocí prutu a olova, markerem by mi to trvalo déle. Rychlejší variantu mapování volím z důvodu pozdního příjezdu.

Do setmění jsme stihli zavést pouze dva pruty. Díky neskutečnému nátlaku na vodu jsem osobně moc velký úspěch nečekala, na malé ploše jsme měli rozmístěných opravdu hodně prutů, abych to spočítala, bylo to přesněji 14 vlasců. Proto jsem měla špatný pocit jak ze zavážky, tak z případných zdolávaček. Pruty jsme měli tak blízko u sebe, že byl problém trefit se člunem mezi vlasce, jen tak pro představu. Na druhou stranu tyto podzimní výpravy nepořádáme jen z důvodu rybaření. Známých od nás chytá opravdu hodně, proto jsme všichni rádi, že se na začátku záři všichni sejdeme na stejném místě. Řekla bych, že už je to naše tradice, od mých dvanácti let! Chvíli se zastavíme u návazců a montáže obecně. Při zavážení používám vždy kratší návazce, chci mít jistotu v nezamotanou sestavu.

DSC_0148.JPG (222 KB)

Z toho důvodu přidávám na háček PVA punčochu s rozdrceným boilie B17 nebo mikropeletami Red halibut. Háček používám všude stejný, typ AS velikosti 5. Šňůrku Skinline 25lb, kterou při použití s koulí na dno vůbec nestahuji. V druhém případě, při lovu na panáčka stáhnu pouze vlas pod háčkem, pro lepší prezentaci. Ještě se zastavíme u vlasu, tentokrát vsadím na selektivní lov a mezi háčkem a koulí nechám velkou mezeru. Vlasové rovnátko nepoužívám takřka vůbec, nezpozorovala jsem prakticky žádný rozdíl, dala bych ho tam pouze v případě, když bych viděla, že mají kapři háček špatně zaseklý, nebo při horší variantě, když by ryby padaly. Ze spousty záběrů mi spadla z prutu pouze jedna ryba, řekla bych, že jsem za tři dny vytáhla přibližně deset kaprů, a to je skvělý poměr! Pár centimetrů od háčku dávám brok, aby mi celý návazec pěkně dolehl na dno, a zároveň pro lepší zaseknutí. Celou sestavu zakončím měkkým a krátkým anti-tangle. Této naprosto jednoduché a spolehlivé montáži důvěřuji ze sta procent! Minulý rok se mi tato voda vymstila za slabý vlasec a za neodpadávací olova.

IMG_20200906_180340.jpg (178 KB)

Polepšila jsem se! Na cívky svých navijáků namotám Lumix o průměru 0,35 mm. Šokový vlasec jsem nedávala, protože jsem usoudila, že by mohlo být v pohodě chytat na odpadávací olova a za každou rybou vyrazit na vodu. V tomto jsem se nemýlila, minulý rok jsem ztratila 50 % ryb uříznutím silonu. Letos nebyla jediná utržená montáž! Pro zavážení na delší vzdálenost používám 142 g. olova, nemám tak problém s neodpadnutím ze závěsky. První ryba výpravy přišla hned z rána, těsně po zavážce se rozjíždí prut s dvěma kuličkami Monster craba. Tato ryba patřila mému bratrancovi, z čehož jsem měla velkou radost, byl to jeho první velký kapr! Začalo svítat, pruty pro jistotu převezu, abych zjistila, jestli je aktivita bíle ryby na nule. Po stažení jsem v klidu, koule byly nedotčené, proto je nechávám vymáchané a zavážím do stejných míst stejné zbraně.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.