MX9 – Testerův návod – Ondřej Pokorný

Zpět na Testy a recenze
17. 3. 2021 - Mnoho rybářů požaduje vysokou kvalitu za rozumné peníze a právě proto jsou signalizátory MX9 už několikátým rokem vlajkovou lodí u Mivardi. Jsou cenově dostupné a kvalitativně dostačující. Popis těla bývá dost často rozdílný, záleží na jakého výrobce narazíte.

Tělo je ze silného litého plastu, který je na dotek trošku pogumovaný. Díky vestavěným uším umístěných na zádech signalizátoru, vzniká minimální procento vypadnutí prutu během razantních záběrů nebo při chytání do stran. Signalizátory jsou osazeny kolečky pro lepší manipulaci, což upřednostňuje většina rybářů před mačkáním čudlíků, u kterých se často stává, že se zamáčknou a nebo, že dlouho trvá, než se docvakáte k nejmenší hlasitosti. Díky kolečkům je to pohodlnější, příjemnější a ulehčí to spoustu času. Zapínání je také vymyšleno na co nejednoduší způsob. Zde se nemusí nic dlouho držet, ale stačí jen pohnout páčkou, která je uložena na spodní straně MX9. Pootočením páčky vlevo se pouze zapne, pokud pootočíte páčku na druhou stranu, zapne se i s pozičním světlem.

DSC_0991_Fotor.png (2.90 MB)

 Co se týká nastavení faktorů jako volume, hlasitosti a barvy, vše je jen na vás a na vaši dané situaci, jak a co potřebujete. Jediné s čím by mohl nastat problém, je kolečko „Senzitivita“. Hodně lidi dělá to, že kolečko pootočí na číslo 5 a po zapnutí přichází pípnutí, které značí jízdu od ryby a tím pádem to vyvolává dojem nějaké chyby, a však není tomu tak. Tento zvuk vzniká pouze na čísle 5, protože se jedná o  kontrolku dosahu.

DSC_0995_Fotor.png (2.61 MB)

Pomocí této šikovné věcičky si můžete odzkoušet jaký máte dosah dané sady a signalizátoru. Ano, přesně tak, i dosah se může měnit. Výrobci často udávají danou část dosahu, ale ne vždy to tak je. Hodně záleží na několika vlivech, jako jsou nerovnosti v terénu, jestli jsou v blízkosti stromy, dráty vysokého napětí apod.

 Na příposlechu najdeme pouze kolečka „Tón“ a „Volume“. Nic víc zde ani nepotřebujeme. Zapínání je podobné jako u signalizátorů. Na levou stranu ho zapínáte s tónem, ale pravá strana signalizuje jen vibrace. I tato funkce je u lidí velmi oblíbená, jelikož je pro rybáře mnohem příjemnější, když jim v blízkosti hlavy spíše vibruje a nepípá. Na zadní straně se nachází menší otvor, do kterého se vkládá spona, díky které si můžete příposlech pověsit za opasek kalhot či vyvěsit v bivaku.

Pokud se zaměříme na napájení MX9, sousta lidí dělá obrovskou chybu, a to takovou, že do příposlechů a signalizátorů vkládají levné baterie typu 9V. Dle mého názoru je vždy lepší si připlatit za kvalitnější baterie. Nejenže produkty budou správně fungovat, ale také zde získáme pochopitelně větší výdrž, než u levnějších typů.

DSC_0994_Fotor.png (6.07 MB)

Další bod, který lidi občas vyděsí je „párování“. Je zde přiložen přesný návod, já vám ho však popíši stručněji, jednodušeji a předám poznatky, jak jsme se to naučil sám. Párování je další bod u kterého se lidi vždy zastaví.

 Párování nového signalizátorů

K zapnutí příposlechu vám stačí podržet čudlík na boční straně. Při zapnutí se vám rozsvítí pozička (většinou to bývá červená)  a cvakáním bočního čudlíku si poté určíte barvičku, která se vám zlíbí. Pokud máte barvu  už vybranou, zapněte signalizátor, udělejte na něm záběr a během toho se vám vše spáruje. Poté vše vypněte, tím se to uloží a můžete v klidu chytat.

DSC_0998_Fotor.png (2.55 MB)

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.