Vysoký tlak aneb Lov v chladné vodě

Zpět na Články
17. 3. 2021 - Vždy když se bavím s nějakým rybářem, který mi tvrdí, že tlak je vysoký a nebudou brát, opak je pro mě pravdou. V mrazivých dnech se mi často vyplatilo jezdit právě, když je tlak vysoký. Může to mít za důsledek mrazivé počasí nebo i jiné možné faktory. Rád bych se podělil o zkušenosti, které jsem pochytil při těchto lovech. Předem říkám, že u mě to fungovalo a mnoho dalším rybářům také. Je jen na vás zda si něco z tohoto článku odnesete, ale za zkoušku nic nedáte.

Tím to pravidlem bych se držel, zvlášť když budete chytat na tekoucích vodách. Na stojatých vodách to můžete vyzkoušet také, ale je to 50/50. Co si budeme, jelikož se zde řeka liší, ryba tu dost často migruje a oproti stojatým vodám, to teče. Hodně krát jsem se držel pravidlem ideálního tlaku 1014-1019hPa. Ano, tento tlak je ideální cely rok, ale jeho efekt klesá v mrazivých dnech. Přesně takhle jsem se několikrát při svých lovech spálil.

12348.jpg (1007 KB)

Mnoho mých kamarádů vyráželo při vysokém tlaku a měli ohromné výsledky. Přitom já vyrážel při “normálním” tlaku a nic se nedělo. A právě to mi nasadilo brouka do hlavy. Jak je to možné? Proč to tak funguje, kde je rozdíl? Otázek bylo mnoho, a proto není nic lepšího než se zvednout a vyzkoušet si vše na vlastní kůži, abych přišel na odpovědi. Poslední dva roky jezdím v zimě pouze při tlaku 1020  a více. Díky vlastním zkušenostem můžu potvrdit, že to opravdu funguje. Sám jsem to vyzkoušel, jak na tekoucích tak i na stojatých a řeky si oproti stojatým vedly mnohem lépe.

Pokud se před lovem budete chtít řídit podle tlaku, doporučil bych nějakou stanici, nebo internetové stránky, které vám ukážou předpověď počasí na čtrnáct dní dopředu. Ulehčí vám to čas a budete vědět, kdy máte vyrazit na lov. Pokud mluvíme o vysokém tlaku, tak bych rád zdůraznil, že nejlépe pracuje pokud jsou teploty přes noc pod bodem mrazu a přes den se teplota nedostane přes 8 stupňů. Pokud je však teplota přes noc větší jak 0 stupňů, už to nemusí mít takový efekt.

12349.jpg (1009 KB)

Při lovu s vysokým tlakem si většinou hledám na řece koryta nebo zatáčky, kde se prudce svažuje břeh a ryby najíždějí do měkkého bahna pod hranou. Popřípadě se krmí přímo z hrany koryta. Pokud mi to čas a lokace dovolí, místo si minimálně tři dny předem připravím. V chladných měsících často využívám mix všeho, co mi mé rybářské zásoby dají, plus k tomu dávám kvalitní boilie, aby v té vodě bylo i něco kvalitního. Letos jsem převážně používal Kapří Guláš/B17, Monster Craba/Sea. Většinou si každé místo rozkrmuji jiným boilie a poté chytám na silně zabustrované kuličky.

Hodně rybářů preferuje v zimním období lov na panáčka. Za mě musím říct, že se mi to dost často nevyplatilo  a tak raději sázím na těžké kuličky, buď 2x20mm nebo jednu samotnou kuličku 24mm. Lov na panáčka využívám spíše na jezerech a pískovnách. Podotýkám, že to jsou jen mé vlastní zkušenosti a rád se s vámi o ně podělím.

12347.jpg (630 KB)

Letos to mu bylo stejně tak. Tlak hlásily až 1036hPa a venkovní teplota byla pouhých 5 stupňů. Své lovné místo jsem si i řádně připravil. Hezky obden jsem si své místo prokrmoval menším množstvím boilie a to podobu tří dnů. Místo jsem si umístil daleko od auta, aby mě lidé neomezovali a hlavně z opatrnosti, aby se nestalo, že bych někomu krmil jeho místo. Obvykle si vybírám dva fleky a ty pak krmím. Nemám rád, když pruty na řece házím do jednoho. Raději si je hezky rozmístím tak, aby si nekonkurovali.

Ano, zkrmíte toho dvakrát více, ale máte větší šanci na ulovení většího množství ryb. Já tím hlavně zjišťuji, odkud ryby najíždějí a jaké místo je produktivnější.

Den, který byl pro mě osudový začal jako vždy. Teploměr hlásil venkovní teplotu 6 stupňů a tlak přes 1030hPa. A právě to byl čas vyjet a pochytat něco na řece.

 

Na místo jsem dorazil v odpoledních hodinách, nikde žádný rybář, takže jsem byl celkem v klidu.  První dva dny jsem používal silně zalité kuličky Aminoliquidem, abych upoutal co nejvíce ryb. V průběhu těchto dnů se mi podařilo udělat 7 záběrů a z toho byly dvě ryby přes 12kg. Třetí den, jsem se silně trápil s tloušti a to mě donutilo razantně pozměnit taktiku.

Ze začátku jsem používal svlékací šňůrku StripShield 25lb, ale kvůli atakům nežádoucí ryby jsem návazce udělal z tuhého materiálu a to Shock&Shieldu 0,42mm. Výhoda tužšího návazce je ta, že se při náhozu nemotá a ryba vám jen tak z návazce neudělá mašličku jako na botách. Zalitou kuličkou vystřídala obyčejná kulička z pytlíku o velikosti 24mm. Díky této změně se mi povedlo eliminovat nežádoucí ryby a zamotané návazce. Hodně rybářů takto silné změny nepovažují za příznivé, ale dle mého názoru dělají velkou chybu. , Pokud ryba dost žere, tak ji nic nezastaví.. Zkuste někdy vysoký tlak při lovu na řece a budete sami velmi překvapeni.

 Za Mivardi tým Ondra Pokorný