David Mach – V zákrutech letní řeky 2.

Zpět na Články
15. 7. 2023 - Opět se tato strategie ukázala jako správná, protože se nám menší ryby vyhýbaly obloukem a v podstatě každý záběr jsme proměnili v krásnou rybu. Krmil jsem 24 mm boilies Oliheň z řady Easy Catch a chytal na kuličku stejné příchutě, kterou jsem ale předtím pořádně vysušil, aby vydržela nápor bílé ryby. Další noci probíhaly přesně podle mých představ. Udělal jsem vždy několik záběrů a pokaždé se ukázal i nějaký místní matador. Převážně se jednalo o klasické říční ryby – metrové šupináče, ale to vůbec nevadilo. Užíval jsem si to plnými doušky a ani jsem si nějak nevšiml, jak ten čas rychle utíká. Byly to dva týdny, co jsme tam s Radkem začali jezdit a už se to začalo projevovat. Záběrů ubývalo a kapry jsme chytali opakovaně. Rozhodli jsme se proto místo nechat pár dní odpočinout. Shodou okolností to vyšlo na přívalové deště, kdy se pěkně zvedla hladina a voda se zakalila. To byla ta správná chvilka na to se vrátit.

Den návratu jsme si naplánovali na úplněk. Já tuto fázi měsíce, jako někteří rybáři, úplně nevyhledávám, nikdy mi to nefungovalo. Tentokrát jsem tomu ale kvůli stavu řeky a prudce stoupajícímu tlaku věřil. Pruty jsme nahodili těsně před setměním úplně stejně jako předchozí vycházky. Do půlnoci jsme byli bez záběru, ale to nás od ranního náhozu neodradilo.

img-206.jpg (707 KB)

Ve 4:00 jsem montáže opět poslal do vody a šel zase zalehnout do spacáku. Nemohl jsem usnout, a tak jsem na mobilu procházel fotky velkých ryb z tohoto úseku. Mezitím mi jednou pípl hlásič, ale nevěnoval jsem tomu pozornost, protože tu noc teklo velké množství bordelu a tyto pípance nebyly neobvyklé. Hlásič se ale po pár minutách ozval znovu, a když jsem se na prut podíval, tak jsem se zděsil. Vlasec vedl úplně podél břehu a když jsem zvedl prut, ryba byla ve vázce. Musel jsem ji natvrdo vyrvat ze stulíků a větví. Následoval dlouhý souboj, kdy jsem ode dna tahal pytel cementu.

img-208.jpg (809 KB)

Bylo znát, že je to velká ryba, ale když se poprvé ukázala na hladině, tak mi spadla brada. Byl to mohutný šupináč přes metr délky a hned po podebrání mi bylo jasné, že je to ryba okolo oné magické hranice. A taky že ano. Ručička váhy se zastavila kousek nad 20 kilogramy! Byl jsem štěstím bez sebe!

img-209.jpg (258 KB)

Po téhle noci záběry opět ustaly, ale neodradilo mě to a jezdil jsem dál a dál. Řeka už mi žádné ryby nevydávala a mně už se hlavou honilo, že je čas přesunout se dál. Rozhodl jsem se tam vyrazit na poslední dvě noci. Povedlo se mi docílit pouze dvou záběrů, z nichž jeden jsem proměnil opět v nádherného šupináče přes 20 kilogramů!
Tahle ryba mě opravdu namotivovala pověnovat se této části úseku i v podzimním období. Doufám, že budu mít i přes studium dostatek volného času. Na konec ještě jedna banální rada pro vás – ryba je často tam, kde byste to nejméně čekali.


Za Mivardi, David Mach.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.