Autumn small river I. - Martin Kašík

Zpět na Články
16. 2. 2022 - Podzim je již v plném proudu a já jsem v jeho začátku měl bohužel mnoho pracovních i rodinných povinností a tak jsem se k vodě moc nedostal. Voda již relativně rychle chladne a tak je třeba opravdu volit ty správná místa, kde se ryba v danou chvíli bude zdržovat. Samozřejmě velice záleží na aktuálním počasí.

Jeden říjnový víkend se mi naskytla možnost vyrazit na noc k vodě, několik dní jsem váhal, kam vlastně vyrazím. Lidí u vody je již sice o něco méně, než v letních měsících, ale opravdu zapálení rybáři právě v tomto období tráví u vody pokud možno co nejvíce času. Je to přesně to pravé období na velké kapry! Listí na stromech chytá úžasné barvy a některé druhy stromů již o svou ozdobu dokonce přichází. Já jsem chtěl mít reálnou šanci na ulovení nějakého bojovníka v podzimních barvách, ale zároveň jsem toužil po klidu. Spojení těchto mých přání mi podsunulo myšlenku, vyrazit na jedno velmi zajímavé místo na malé řece. Na toto místo mě vzal můj kamarád již před dvěma lety, několikrát jsme zde spolu lovili, on má odsud nachytané krásné ryby, ale mě se zde nikdy nepodařilo ulovit ani menšího kapříka. Bylo rozhodnuto…
Ještě doma jsem si vše pečlivě připravil, mám to tak rád, přijet k vodě již 100% připravený. Výhodou bylo, že jsem věděl, co mě na místě čeká, že to rozhodně nebude žádné snadné chytání! Navázal jsem si tedy na oba pruty nové šokovky, ujímaný šokový vlasec v průměru 0,31 – 0,50 byl to správnou volbou. Připravil jsem si i nové montáže, poslední dobou rád používám návazce typu „D rig“ s kroužkem pro použití „bait floas“, na řeku o délce minimálně 35 cm. Dokonce jsem se už předem rozhodl, že pod háček našiju B17 ve verzi „Pro Active“, jelikož voda už měla jen okolo 12 stupňů.
K vodě jsem přijel bohužel až při stmívání, ovšem místo relativně dobře znám a tak jsem si šel píchnout vidle na klasické místo a mou hlavní činností bylo pozorovat hladinu. A že se bylo na co dívat! Ryby se ukazovaly přesně v těch místech, kde jsem je čekal. V tu chvíli jsem měl skutečně velmi dobrý pocit a věřil jsem v brzký záběr! Po zhruba 15ti minutách, které jsem věnoval sledování rybí aktivity, jsem měl jasno, kam své montáže pošlu. První montáž se samotnou 20mm potápivou B17 letěla na prudkou hranu jen pár metrů od břehu. Druhý prut rovněž jen zhoupnu nedaleko od břehu, ovšem tentokrát volím větší hloubku a zajímavou jámu. Obě místa lehce pocukruji halibut peletami a hrstí kuliček totožné příchutě na každý prut. Vzhledem k tomu, že moc dobře vím, jak dokážou být místní kapři z této kouzelné řeky bojovní, na konce prutů pro jistotu pokládám obal s olovy, jelikož brzdu nemůžu mít zcela povolenou kvůli lehce zvýšenému průtoku.
Poté se pouštím do stavění brolíčka, které mám relativně kousek od prutů, abych je měl na dosah a na případný záběr jsem tak mohl včas reagovat, je to zde velmi důležité. Toto místo je plné všemožných vázek, potopených stromů a ostrých hran. Těmto nelehkým podmínkám je potřeba přizpůsobit nejen koncovou montáž, ale celý způsob lovu i případného zdolávání. Základem jsou větší háčky, pořádná šokovka a spolehlivý návazcový materiál. Na vše musí být spoleh, aby jste se mohli do případného zdolávání skutečně opřít a nepustit rybu tam, odkud jí už jen těžko dostanete. Další zajímavou podmínkou pro úspěšný lov na tomto místě je ticho! To samozřejmě platí obecně pro lov v blízkosti břehu. Snažím se nedupat, neházet s věcmi a základem je zaparkovat auto co nejdál od vody a především nebouchat dveřmi. V tomto duchu si vše připravuji na noc. Mám u sebe jen to nejnutnější, co k lovu potřebuji, zbytek nechávám v autě.

img-5735.jpg (1.57 MB)

img-7008.jpg (701 KB)

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.