Cestou atraktivity – Jan Prchlík

Zpět na Články
25. 10. 2022 - Letošní rok jsem se na přelomu května a června dostal po celkem dlouhé době na celých pět dní k vodě. Myslím si, že takovou výpravu jsem podnikl právě v tohle období naposledy před třemi lety. Většina mých rybářských akcí je podstatně kratších, a to v rámci několika hodin.

RAPID BOILIES

 

Když se utrhnu na dva dny už to považuji za úspěch. Už z tohoto důvodu jsem si chtěl vše naplno užít a zachytat si bez ohledu na velikost ryb. Vsadil jsem na podstatně chytlavější a atraktivnější věci v oblasti nástrah, což u mě nebývá zcela zvykem.

 

22.jpg (181 KB)

 

Měl jsem v plánu vsadit na stojatý revír, kde jsem už v hodně brzkém startu letošního roku přemluvil několik hezkých ryb. Rozhodl jsem se lovit v části, kde nebyl zcela velký tlak ze strany rybářů i když se nejednalo zrovna o místo s ideální hloubkou pro jarní lov. Hloubka se zde pohybovala spíš kolem šesti metrů, ale při trošce snažení jsem se jedním prutem dokázal dostat i na přijatelnější hloubku kolem dvou a půl metru. Měl jsem v plánu zejména v průběhu dne chytat s použitím Extreme pelet s příchutí Krill což je jedna z novinek pro letošní rok od značky Mivardi. Jako další variantu nástrahy jsem měl několik balení Boosterovaných boilie s příchutí Královská švestka. Volné krmení jsem měl nachystané v kombinaci zmiňovaných pelet, boilie Královská švestka a levnější variantu, a to boilie Oliheň. Množství jsem chtěl řešit až podle odezvy ze strany kaprů.

 

45.jpg (219 KB)


Prvotní zakrmení jsem nijak nepřeháněl a spíš mě zajímalo, jestli se kapři budou v podvečer a brzy ráno ukazovat v mé oblasti. Rozkrmil jsem takovou plochu velikosti cca třicet na deset metrů, která se nacházela v hloubce od pěti do šesti metrů. Vystačil jsem si s pár kilogramy mixu návnady. Tam jsem umístil jeden prut, kde jsem jako nástrahu použil jednu 20 ti mm peletu Krill. Druhý prut jsem se snažil chytat na hodně příkrém svahu kolem rákosového pole a jako nástrahu pod háček jsem vsadil na dvě boosterované boilie Královská švestka. Zde jsem se dokázal dostat na přijatelnou jarní hloubku okolo dvou metrů. Času jsem měl poměrně hodně, a byl jsem zvědavý, jestli o sobě kapři dají vědět nějakým pohybem na hladině nebo nějakou potravní aktivitou. V průběhu prvního dne se nic zásadního neodehrálo. Sledoval jsem hladinu, a hlavně oblast krmného místa, kde se tu a tam po pár hodinách ukázala nějaká bublina. To bylo dobré znamení. Sice jsem nezaznamenal žádnou aktivitu, co se týče záběru nebo výskoku kapra, ale občasné bubliny dávaly jasně znát, že pod hladinou, a hlavně u dna v krmení se něco děje.

 

555.jpg (92 KB)

 

První, kdo měl zájem o prezentovanou nástrahu ve větší hloubce byl cejn řekl bych velice solidní velikosti. Tato ryba mě samozřejmě zcela nepotěšila, ale na druhou stranu jsem si říkal, že každá aktivita v krmném místě je dobrá. Dostřílel jsem tedy několik pelet a pár kousků boilie a věřil v záběr od cílové ryby tedy kapra. Štěstí se na mě usmálo někdy kolem půl jedenácté večer a první zdolanou cílovou rybou byl krásný řádkáč, který mi zabral přímo z krmného místa na jednu Krill peletu. Z ryby jsem měl velkou radost už z roviny toho, že každý den se takový kapr zkrátka nechytne. Do konce denní doby lovu už se mi žádný záběr nepodařil. Na noc jsem se rozhodl místo ještě dokrmit nějakým kilem pelet a trochou boilie, jelikož jsem tušil, že ryba v oblasti je. Vždy se snažím, pokud vím, že rybu v místě mám nakrmit na noc nějaké návnady, aby se kapři mohli nerušeně krmit a aby mi z místa neodjeli. Pokud situaci správně vyhodnotím, většinou se mi podaří v průběhu rána, a to v rychlém sledu udělat sérii několika ryb právě z důvodu nočního zákrmu. Ranní nához udělám pouze s PVA a bez volného krmení.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.