David Mach – V zákrutech letní řeky

Zpět na Články
15. 6. 2023 - Léto. Dalo by se říct, že toto období rozděluje rybáře na dva tábory. Někteří k vodě kvůli velkému množství lidí nejezdí, druzí k vodě jezdí rádi a horké dny, kdy aktivita kaprů za světla není úplně vysoká, si krátí s blízkými, koupáním a opalováním se. I mě velké množství lidí na březích našich vod trápí, ale bez ryb bych být nemohl. Proto se snažím vyhledávat neobvyklá místa, kam moc rybářů z různých důvodů nejezdí. Jedno takové místo jsme s kamarádem zvolili i letos v srpnu a byla to trefa do černého! Výběr místa trval poněkud dlouho.

V červnu jsem si vytipoval jedno místo a minimálně tam vždy jednou v týdnu a jednou o víkendu zajel, abych zkontroloval, jestli tam někdo jezdí nebo ne. Při té příležitosti jsem to tam vždy prohodil pár hrstmi kuliček, které jsem měl po ruce. Tenhle flek se nachází na vnitřní straně zatáčky, kde je logicky menší hloubka a na dně nános listí a větviček. Tuhle stranu moc v oblibě nemám. Z 90 % případů volím vnější stranu zatáčky, kde mám koryto přímo pod nohama a můžu chytat relativně hluboko. V létě se mi ale osvědčily menší hloubky, a abych nemusel mít vlasce našponované přes celý tok, zvolil jsem druhý břeh.

 

img-203.jpg (554 KB)


První vycházku jsme si s kamarádem naplánovali na 1.července. Naše velká očekávání se vyplnila a hned od začátku se nám začalo dařit. Krajní pruty jsme umístili do rozsypané regulace, v podstatě na délku prutu. Prostřední pruty jsme vysunuli trošku dál, cca 10 m od kraje. Tímto krokem jsme se co nejméně blokovali a všechny pruty měli maximální šanci na záběr. Tohle rozmístění prutů má pracovní název “pyramida“. Strategie nám vycházela, protože jsme skoro každou vycházku udělali záběr na všechny pruty.

 

img-204.jpg (401 KB)


No ale abych se konečně dostal k nějakým rybám. Hned první noc se nám podařilo ulovit dvě krásné ryby, které přesahovali hranici 15 kilogramů. Záběry byly opatrné, ale souboje výživné. Lovili jsme relativně blízko jezu, kde byl větší proud a ryby zde měli dostatek kyslíku, takže makali jako koně. Ztrátovost ryb byla nulová, a to hlavně díky mé oblíbené a osvědčené montáži. Jsem zastánce rčení, že v jednoduchosti je krása, a tak se můj návazec skládá pouze z 25lb fluorocarbonu, antitanglu a háčku CS velikosti 4, na kterém dělám přesně 9 omotů. Za mě to funguje bezchybně, protože mi každý rok spadne opravdu jen pár ryb. Tentokrát jsem zvolil trošku delší vlas než obvykle, abych se vyhnul záběrům od menších ryb. Vzdálenost koule od háčku byla cca 5 cm.

 

img-205.jpg (375 KB)


Určitě je nutné se zmínit i o krmení a samotné nástraze. Druh krmení za mě není v letních měsících důležitý, protože voda je velmi teplá (v tomto případě okolo 24 stupňů) a jakákoliv nástraha se i za malého ataku bíle ryby, rozpadne relativně rychle. Důležitější je podle mě množství návnady. Já preferuji pouze pár kuliček bodově na montáž. Velké množství krmení nám sice může přinést hodně záběru, ale většinou od menších ryb.

Pokračování příště!

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.