Detail rozhoduje I . – Bobrman

Zpět na Články
15. 6. 2022 - Pro ty, jež nemají předchozí díl, bych jen krátce navázal. Jsme na opravdu velkém jezeře a v pravidelných vycházkách do jedné lokality se snažíme ulovit pěkné kapry. Svazové revíry a zvláště ty velké, jsou v současné době většinou krásně zarybněny. My jsme prošli lov a styl krmení od samotného startu a jsme již ve fázi, kdy jsme na záběrech a snažíme se o tu opravdu správnou rybu. Skončili jsme u montáží. Které projdeme do detailu a také se trochu podíváme do šířky na změny v taktice při volbě nástrahy.

Háčky M-POINT

Sledujeme, jak hluboko je háček zaseknutý, zda putoval tlamkou a kde přesně drží. Lov jsme startovali na Ronnie rigu s popkou a přešli postupně na klasické boilies od vzdálenosti 1 cm od háčku v průměru dvacet mm až po současnou čtyřiadvacítku ve vzdálenosti 7 cm. Co je ale důležité a opravdu pečlivě prochytané lovem dlouhým odhozem je ideální délka návazce. V hluboké části je dno tvrdé, tedy zde dáváme celkovou délku návazce 20 – 25 cm. Tam, kde jsou mělčiny a je dno spíše bahnité, tam volíme vzdálenost 30, ale i 40 cm, podle šíře vrstvy sedimentu a jeho tvrdosti. Byla místa, kde byl sediment řídký a tam to opravdu chtělo ubrat na délce a intenzitě hodu a spíš se věnovat délce návazce.

img-7866.jpg (327 KB)


Volba materiálu se opět odvíjela podle vzdálenosti boilies od háčku. Mám rád a často je používám, svlékací šňůrky Skinline StripShield 25lb. Z měkké vrchní části svlékám jen konec na zarážku, chci mít opravdu jistotu, že se bude motat v letu minimálně. Avšak ,,svlíkačky“ pouze do vzdálenosti boilies od paty háčku 3cm. Pak již jen odolné vlasce z fluorocarbonu se zvýšenou odolností. Jsou dostatečně tuhé, aby se i při větší délce návazce nemotali. Fluorocarbon hodně lidí rychle zavrhne, proč. Po zdolané rybě se jim kroutí, jako a deformuje. Ale chce to jen konvičku na kávu a na páře se dá po každé rybě krásně srovnat. Jakoby  plynulým pohybem nad párou napnout a pohybovat po délce návazce. Já třeba Shock&Shield o průměru 0,42mm použiji i k ulovení dvaceti ryb. Je tedy pravdou, že po každé ulovené rybě, nebo přehazování háček kontroluji a brousím.

img-2233.jpg (410 KB)


Zpět k návazcům. Již jedeme lov pouze s boilies, tedy zde volím háčky řady M-POINT tvaru AS a CS. AS je opravdu odolný háček, ten se nebojím dát na škeblové pole a nebo do kamenů na dně, je to háček s kratším ramínkem a širším obloučkem. Má opravdu ostrý hrot a precizně zavřené rovné očko. Zvládne nejtěžší možné podmínky. Na tento háček volím sedm omotů, když váži klasický bezuzlovou montáž. U háčku CS se zastavím, dříve jsem měl jasno a neměnil, AS byla jistota, kterou jsem neopouštěl. Tento tvar háčku neměl u mě historicky takovou jistotu a důvěru. Vše se ale mění, někdy stačí potlačit předsudky a dát šanci novému materiálu. CS je velmi lehký, ostřílení kapří mazáci, kteří místo objíždějí a jak dnes sledujete na různých videích, se nejprve přesvědčí, jak se přirozeně chová na dně nabízená potrava tak mají možnost mít ve vaší montáž, díky této ,,lehkosti“ větší důvěru. CSko má jemný dlouhý hrot a speciální zakřivení pro dokonalý průnik tlamkou ryby. Očko je zahnuté jakoby dovnitř, čímž řekl bych ideálně najde při správném navázání svůj cíl. Tah při zdolávání tak působí přímo ve směru hrotu. Na tento typ háčků mě sedí ideálních devět omotů voleným materiálem.

Pokračování v dalším díle...

img-0291.jpg (234 KB)

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.