Dlouhodobé krmení - cesta k úspěchu 1.

Zpět na Články
25. 2. 2023 - Počasí, které začalo panovat v začátku listopadu mě přivedlo na myšlenku, že bych se mohl po delší době pokusit o lov kaprů za pomoci dlouhodobé krmné kampaně. Dva roky po sobě jsem byl už právě v tento čas vcelku unavený a neoplýval jsem přílišným elánem, abych právě takovou akci rozjel. V závěru roku 2022 jsem byl však v naprosto jiném rozpoložení, a i když jsem se potýkal s dlouhodobější zdravotní komplikací přeci jen jsem se do toho řádně opřel.

Nečekal jsem žádné velkolepé zázraky, ale na druhou stranu jsem si říkal, že nějaká ta rybka se na břeh, pokud vše vyhodnotím správně, podívá. To že zažiji několik dalo by se říct životních zálovů jsem samozřejmě netušil a o to větší překvapení mě čekalo. V následujících řádcích bych vám rád popsal způsob, jakým jsem vcelku dobých výsledků dosáhl a třeba si z tohoto článku nějaký postřeh odnesete.

1015.jpg (57 KB)

Jde se na to: Rozhodnutí tedy padlo a chtěl jsem se začít věnovat lokalitě, kterou z minulosti znám a na které jsem z určitých důvodů už nějaký ten rok nechytal. Pokud mám dlouhodobý plán, co se týče krmení v pozdější období roku rozhodně vždy vsadím na vodu, o které již něco vím. Důležité je znát chování kaprů nebo chcete-li jejich zvyky v určitá období roku. Chtěl jsem, aby ryby pravidelně krmené místo začaly brát jako něco, kde se potrava vyskytuje přirozeně a z takového místa jsem chtěl být úspěšný až do konce sezony, a pokud počasí dovolí ještě o nějaký čas déle. S tímto jsem přistupoval k výběru volného krmení, které jsem se rozhodl použít. Z prvního pohledu a z roviny dlouhodobého krmení by se nabízelo vsadit na to nejdražší boilie, které bude dozajista fungovat. Můj přístup byl však trochu jiný. Opřel jsem se o nějakou tu zkušenost, kterou jsem ve směru kaprařiny za těch mnoho let nasbíral a jednoznačně jsem vyvodil, že kombinace různých druhů boilie bude ta správná varianta. Jasně jsem vsadil na druh boilie z řady Easy catch, a to konkrétně příchuť Oliheň, které se ukázalo být velice účinné i když se jedná o nižší řadu. S tímto boilie jsem dosáhl i při větších krmných kampaních velice dobrých výsledků a naprosto mu důvěřuji. Skvěle se hodí do ochlazující se vody z hlediska funkčnosti a rychlosti. Jako bonus beru i jeho pořizovací cenu, která je vcelku příznivá a samozřejmě při dlouhodobém krmení naprosto zásadní. Aby to však nebylo jen o jednom druhu a aby ryba občas narazila i na nutričně hodnotnější věc, míchal jsem již zmiňované boilie s dalším, a to z řady Champion Platinum, a to konkrétně s B17.

1016.jpg (354 KB)

Poměr 4:1 byl na místě a věřil jsem, že z dlouhodobého hlediska ryby volné krmení akceptovat budou bez sebemenšího problému. Než jsem podnikl první vycházku vybrané místo jsem si v průběhu týdne třikrát předkrmil, a to množstvím dvou kilogramů mixu návnad. Po týdnu jsem tedy vyrazil poprvé. Vesměs se vždy jednalo o vycházku, kdy jsem se lovu věnoval nějakých sedm, osm hodin. Většinou jsem na místo dorazil před soumrakem a lovil nějaké čtyři hodiny a ráno před odjezdem do práce jsem měl na lov hodiny tři.

1017.jpg (259 KB)

Snažil jsem se místo předkrmovat vždy ve stejný čas, kdy jsem z minulosti věděl, že ryba ho po nějaké době začne akceptovat, a právě v čas krmení by mohly dorazit ty nejlepší kousky. Po prvním příjezdu k vodě jsem se rozhodl nahodit pouze s PVA punčochou bez jakéhokoli volného krmení. Den před lovem na místo napadalo vcelku dost a chtěl jsem vědět, jestli ryba v krmném místě je. Do PVA jsem používal rychleji rozpustné věci, a to konkrétně boilie B17 ve variantě Proactive a Krill pelety z řady Extreme.

Pokračování příště!

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.