Desatero feederaře - Díl třetí - aneb vlasec nebo šňůra

Zpět na Feederové vychytávky
2. 2. 2014 - Vlasec je umělé vlákno, které slouží jako základní součást udice k záseku a následnému zdolání ryb a vyrábí se nejčastěji z nylonu, polyethylenu a dalších polymerů, cizím slovem monofilamenty, česky jednoduchá vlákna. Prodává se nejčastěji na špulkách v různých délkách, nejčastěji 100m, 150m, 200m, 300m, 350m, 600m a 1000m(specielní návazcové vlasce jsou i v návinech 30m nebo 50m) a s označením tří důležitých informací: průměr v milimetrech, délkou v metrech a pevností v tahu, označeném v kilogramech nebo librách. U té pevnosti bych se na chvilku zastavil, protože je to určitě minimálně na dlouhou diskusi. Jedni výrobci udávají pevnost vlasce v uzlu, jiní pevnost vlasce v trhu, což jsou dva naprosto odlišné údaje! Vlasce se vyrábějí v mnoha továrnách po celém světě,(mnozí z nás pamětníků mají jistě v živé paměti Silon Planá nad Lužnicí), ale největší výrobci jsou Japonci, Američané a Ńěmci a taky na většině krabiček či špulek je právě označení Made in Japan, Made in Germany či Made in USA. V minulosti se vlasce vyráběli jako jednolité vlákno, a byl to vlastně vedlejší produkt při průmyslové výrobě hlavně textilu, který se díky velkému zájmu a uplatnění zdokonalil a vyvinul do dnešní podoby monofilu.
vlasce na feeder

Vlasec je umělé vlákno, které slouží jako základní součást udice k záseku a následnému zdolání ryb a vyrábí se nejčastěji z nylonu, polyethylenu a dalších polymerů, cizím slovem monofilamenty, česky jednoduchá vlákna. Prodává se nejčastěji na špulkách v různých délkách, nejčastěji 100m, 150m, 200m, 300m, 350m, 600m a 1000m(specielní návazcové vlasce jsou i v návinech 30m nebo 50m) a s označením tří důležitých informací: průměr v milimetrech, délkou v metrech a pevností v tahu, označeném v kilogramech nebo librách. U té pevnosti bych se na chvilku zastavil, protože je to určitě minimálně na dlouhou diskusi. Jedni výrobci udávají pevnost vlasce v uzlu, jiní pevnost vlasce v trhu, což jsou dva naprosto odlišné údaje! Vlasce se vyrábějí v mnoha továrnách po celém světě,(mnozí z nás pamětníků mají jistě v živé paměti Silon Planá nad Lužnicí), ale největší výrobci jsou Japonci, Američané a Ńěmci a taky na většině krabiček či špulek je právě označení Made in Japan, Made in Germany či Made in USA. V minulosti se vlasce vyráběli jako jednolité vlákno, a byl to vlastně vedlejší produkt při průmyslové výrobě hlavně textilu, který se díky velkému zájmu a uplatnění zdokonalil a vyvinul do dnešní podoby monofilu.

 Top vlasec není a ani nemůže existovat, protože při zkoušení to je velmi neobjektivní, a záleží na spoustě věcí od ročního období, počasí, hloubce, denní době až po čistotu vody a způsobu použití, nehledě na to, že v dnešní moderní době každá rybolovná technika nebo rybolovný způsob od položené, plavané, přes feeder, přívlač, mořský rybolov až po muškaření vyžaduje jiný vlasec, mnohdy je daleko lepší použít šňůru. Tedy správně řečeno každému vyhovuje a sedí něco jiného.

 

barva vlasců

barva vlasců

kmenové vlasce

kmenové vlasce

cívky s vlascem

cívky s vlascem

Abych se vrátil k vlastnímu tématu, tedy zda při feederové technice použít raději vlasec nebo šňůru, musím ještě zdůraznit, že lov ryb s rychlými špičkami má svoje specifika. Za prvé při chytání s těžkými krmítky dostává vlasec těžce "na zadek", (nehledě na rolničku v navijáku, překlapěč a osičku zdvihu), a přirovnal bych to klidně k těžké přívlači. Za druhé pokud při jedné vycházce minimálně stokrát nahodím s například osmdesátkou krmelcem naplněným nějakou krmnou směsí, nemůžu se potom divit, že mi při padesátém hodu dvacítka vlásek ulítne jako nic, protože jsem jí několikrát mnohonásobně přetížil, nehledě na to, že se vlasec při stálém vytahování a nahazování kroutí a "smyčkuje", což kolikrát zapřičiní omotání vlasce kolem špičky a její následné zlomení. A za třetí se nemůžu divit, když použiji šňůru, která mi za krátký čas prořeže koncové očko feederové špičky, protože není kvalitní,(nebo rolničku na navijáku), díky čemuž se obráceně naruší nebo přeřízne šňůra.

zásobník návazců

zásobník návazců

forpasovnik s háčky

forpasovnik s háčky

návazcový vlasec

návazcový vlasec

Ještě si musíme vysvětlit co nejstručněji rozdíl mezi vlascem a šňůrou a jejich výhody a nevýhody. Vlasec má určitou pružnost, kdy se například na 100 metrech délky dokáže propružit a protáhnout až o dva metry, převedeno na feederovou techniku při velmi prudkém záseku rybu neztratíme ani nevyřízneme, kvalitní šňůra se na sto metrech nehne ani o centimetr, což při stejném záseku rybu jednoznačně vyřízneme. Ale zase obráceně, při chytání na sto metrech a jemném braní ryb (beru to teoreticky jako extrém)na vlasci nevidíme ani pohyb, při chytání se šňůrou vidíme každý pohyb. Asi hlavní nevýhoda šňůry oproti vlasci je její vysoká pořizovací cena, její hlavní velká výhoda je mnohem větší nostnost při mnohem menších průměrech oproti vlascům.

forpasovnik

forpasovnik

civky

cívky

návazcový materiál

návazcový materiál

Pokud vše shrneme a podtrhneme, vychází nám jako vítěz vlasec, pouze v případně  extrémů šňůra( přesné a daleké hody, velmi těžká krmítka, jemné a nepatrné záběry z dálky). Nemusíme se toho nijak bát, stačí, když dodržíme několik zásad a zvolíme si adekvátně průměr a nostnost vlasce oproti používaným krmítkům(zátěžím), ale musíme brát v potaz, že každé krmítko má jednou takovou váhu, pokud ho naplníme krmením. Naprosto dostačující jsou průměry kolem dvacítky pro krmítka do padesáti gramů, při těžších krmelcích volíme raději třiadvacítku. Můžeme si pomoci i kompromisem, kdy například šňůru použijeme pouze na zakrmovacím prutu a dále chytáme s vlascem, nebo použijeme prvních pár metrů takzvaný šokový vlasec.

návazcové vlasce 2

návazcové vlasce 2

vlasec na návazce

vlasec na návazce

JO

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.