18. 10. 2012 - Sedím tiše a nehnutě pozoruji špičku svého pickeru. Kolem mě si to šinou zástupy mravenců a z absolutní soustředěnosti mě občas vyruší skřeky volavky a kačen. Špička se jemně zachvěla… Zbystřil jsem. Najednou se začala šílenou rychlostí ohýbat a taktak, že jsem v poslední chvilce stihl prut chytit. Zásek není třeba, ryba si to uhání k protějšímu břehu do rákosin…
I na červy na háčku je method krmítko jako stvořené

Sedím tiše a nehnutě pozoruji špičku svého pickeru. Kolem mě si to šinou zástupy mravenců a z absolutní soustředěnosti mě občas vyruší skřeky volavky a kačen. Špička se jemně zachvěla… Zbystřil jsem. Najednou se začala šílenou rychlostí ohýbat a taktak, že jsem v poslední chvilce stihl prut chytit. Zásek není třeba, ryba si to uhání k protějšímu břehu do rákosin…

Co to vlastně ten method-feeder je? Tato rybolovná technika, nebo spíše mutace klasického feederu, k nám přišla odkud jinud než z mekky sportovního rybaření – Anglie. Zdejší rybáři podporovaní silnými anglickými značkami se snažili skloubit výhody rybolovu s feederem, mezi které bezesporu patří přesnost, jemnost, dokonalé předložení i té nejmenší nástrahy a obrovská variabilita, s výhodami kaprařiny. Tak vznikla nová odnož feederu – method feeder. Základem jsou speciální oválná krmítka, do kterých se pomocí formičky namáčkne menší množství krmiva i s nástrahou. Nástraha tedy leží na malé kupičce krmení a stává se doslova třešinkou na dortu pro mnohé rybí druhy.

Vybavení

Integra v detailu

Integra v detailu

Pro tuto techniku není třeba kupovat speciální pruty. Poslouží jakýkoli feederový prut s přihlédnutím k tomu, jaké ryby a hlavně kde budeme chtít lovit. Method feeder je dominanta hlavně stojatých vod, ale lze takto lovit na pomalu tekoucích řekách. Já používám 3mt dlouhé pickery s tužší páteří pro lov na menších revírech a do vzdálenosti 40mt. Pro delší hody jsou vhodné pruty 3,60 mt s akcí Medium až Heavy. Pro lov velkých kaprů, které lze takto velmi úspěšně lovit jsou výborné extra heavy pruty s délkou 3,90mt, protože je často zapotřebí dalekých náhozů a také souboje s kapry nad 5kg jsou plné adrenalinu. Navijáky používám úměrné prutu. Na kratší pruty vel. 25 s přední brzdou, protože mám rád citlivé nastavení a její precizní práci. Velmi vhodné jsou také navijáky s brzdou bojovou, protože záběry jsou téměř vždy nekompromisní a je potřeba mít brzdu povolenou, aby nám prut neodpochodoval i s rybou do vody. Na delší pruty jsou vhodné navijáky vel. 30 – 40 a svou práci skvěle zastane i menší naviják s volnoběžkou. Kmenový vlasec volím dle velikosti ryb a vzdálenosti. Pro jemnější chytání 0,16mm pro hrubější 0,22 – 0,25 pro lov kaprů.

Method krmítko

Method krmítko

Nyní se dostáváme k tomu nejpodstatnějšímu a to krmítku. Krmítko spolu s montáží je základ této techniky. Používají se speciální plochá inline i koncová krmítka s mřížkou, do kterých se pomocí formičky natlačí krmení. Dále potřebujeme kvalitní návazcový vlasec, případně i slabší šňůrku, obratlík a skvěle se hodí i kaprařské bužírky, které se převléknou přes obratlík a zabrání tak kroucení vlasce. Téměř zásadně lovím pomocí vlasové metody a používám háčky s očkem bez protihrotu, případně s mikroprotihrotem. Velikost bohatě postačí od 16 – 8 i na velké ryby. Jde nám přeci o relativně jemné chytání.

Montáže

 Montáže jsou velmi jednoduché. Z 90% se používá klasická průběžná montáž, kdy kmenový vlasec prochází krmítkem, které je zablokované o obratlík, jenž se z poloviny schová do trubičky krmítka. Nejdůležitější věcí je délka návazce. Při této technice, kdy se nástraha vkládá do krmení, se používají návazce o maximální délce 15cm. Nejvíce se mi osvědčily délky okolo 8cm. Možná se vám to bude zdát velmi krátké, ale délka návazce zaručí velmi rychlou signalizaci záběru a ryba nemá šanci nástrahu vyplivnout. Velmi často se stane, že nástrahu nasaje a zasekne se sama o váhu krmítka a záběr je poté vždy velmi razantní a nekompromisní. Druhá montáž, méně častější, se použije koncové krmítko a pomocí bočního přívěsu přes obratlík návážeme návazec nad krmítko.

Vše potřebné pohromadě

Vše potřebné pohromadě

Krmítko s nástraženou kukuřičkou na vlas

Krmítko s nástraženou kukuřičkou na vlas

Přes nástrahu nasypat krmení

Přes nástrahu nasypat krmení

Zamáčknout..

Zamáčknout..

Vyklepnout.. A je to hotovo! Pravá pochoutka nejen pro kapry..

Vyklepnout... A je to hotovo! Pravá pochoutka nejen pro kapry..

Feederové peletky šlapou na 100%

Feederové peletky šlapou na 100%

Krmení

Spojení Method feeder vzniklo také díky tomu, že se hojně využívá takzvaných method – mixů. Tyto speciálně vytvořené sypké směsi jsou charakteristické pro mnoho atraktantů, proteinů, aminokyselin a dalších přísad. Jsou velmi aromatické a lákají ryby z větších vzdáleností. Při lovu method feederem většinou neprovádíme žádné základní krmení, ale pouze se snažíme neustále nahazovat do stejného místa s malým množstvím směsi v krmítku. Ryby vyhledávající potravu přiláká bochánek krmení a na něm posazená naše nástraha. Mnoho firem vyrábějících krmení má již dnes v nabídce širokou paletu method mixů různých příchutí. Nabídce vévodí směsi na masové bázi, ale i sladké varianty do teplých vod nejsou k zahození. Krmení není potřeba míchat mnoho, bohatě na půldenní rybolov postačí 2kg suché směsi. Dále se do krmítka používají speciální mikropeletky o průměru 1-2mm, které se musí dopředu na několik minut namočit a poté krásně drží v krmítku.

Nástrahy

Za nástrahu lze použít téměř cokoli. V létě velmi dobře fungují různé foukačky, které se vznáší několik cm nad krmítkem, a kapři jim nikdy neodolají. Dále je výborná kukuřice, feederové peletky, boilies menších průměrů, luncheonmeat, měkčené pelety, ale i červy, kukly, žížaly, různá těsta a další. Kromě živých nástrah vše nastražuji vlasovou metodou.

Někdy funguje zvednout nástrahu ode dna

Někdy funguje zvednout nástrahu ode dna

Vyhlédl jsem si jeden zapadlý a rákosem zarostlý rybník, kde se největší hloubka pohybuje okolo metru. Rozdělal pouze jeden picker, rozmíchal 1kg směsi na bázi maso – mušle. Na háček jsem použil několik zrnek kukuřice. První kapřík na sebe dlouho nenechal čekat. Na krátké jemné pruty to je skvělý adrenalin.

Krásný revír

Krásný revír

Další záběr je velmi razantní a ryba se rozjíždí k protějšímu břehu. Prudké výpady a daleké odjezdy přes brzdu mi zvyšují tep. Konečně jsem spatřil alespoň obrys ryby. Rozklepala se mi kolena. Přeci jen s návazcem 0,14mm se může ryba kdykoli osvobodit. Ještě několik výpadů a je dobojováno. Krásný kapr odhadem 70cm a 6kg si pochutnal na jedné peletce spolu se zrnkem kukuřice. Na světě je krásná a na rybách dvojnásob!

Karel Skalický

Krásný kapr prověřil jemné náčinní

Krásný kapr prověřil jemné náčinní

Cejn ve svatebním hábitu

Cejn ve svatebním hábitu

Krásná plotice se nechala přesvědčit na zrnko kukuřice

Krásná plotice se nechala přesvědčit na zrnko kukuřice

Method feeder boduje i na ryby proudů

Method feeder boduje i na ryby proudů

I na červy na háčku je method krmítko jako stvořené

I na červy na háčku je method krmítko jako stvořené

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.