Feederové montáže XV.

Zpět na Montáže
21. 9. 2012 - Federerová guma netradičně. V minulých montážích jsme si řekli, že se dá použít i amortizerová guma, kterou využívají plavačkoví závodníci do svých třinácti metrových děliček, nebo bičů. Ukážeme si montáž i uzel, který když se použije správný postup, stoprocentně drží. Její hlavní výhoda oproti feederové gumě je, že při přetažení za bod nosnosti se vždy vrátí do původní polohy(pokud se tento bod překročí o rozumnou mez), zatím co klasická feederová guma při překročení tohoto bodu se nikdy do původního stavu nevrátí, zůstane v polosmrštělé poloze a přestává plnit svoji původní funkci. Já ji používám v praxi již několik let, a mohu potvrdit, že mi zachránila už hodně ryb, které bych jinak ztratil. Mám hotových několik různých průměrů do zásoby a tak mě u vody jen tak něco nepřekvapí.
hotová feederová guma

Federerová guma netradičně. V minulých montážích jsme si řekli, že se dá použít i amortizerová guma, kterou využívají plavačkoví závodníci do svých třinácti metrových děliček, nebo bičů. Ukážeme si montáž i uzel, který když se použije správný postup, stoprocentně drží. Její hlavní výhoda oproti feederové gumě je, že při přetažení za bod nosnosti se vždy vrátí do původní polohy(pokud se tento bod překročí o rozumnou mez), zatím co klasická feederová guma při překročení tohoto bodu se nikdy do původního stavu nevrátí, zůstane v polosmrštělé poloze a přestává plnit svoji původní funkci. Já ji používám v praxi již několik let, a mohu potvrdit, že mi zachránila už hodně ryb, které bych jinak ztratil. Mám hotových několik různých průměrů do zásoby a tak mě u vody jen tak něco nepřekvapí.

Postup je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. Uzlů je několik možností, ale já volím klasiku, kterou mám odzkoušenou a zatím se mi nestalo, že by praskla montáž v uzlíku. Většinou při vázce praskne spodní (nebo horní - podle montáže) návazcový vlasec s háčkem, který velmi jednoduše  nahradíme novým návazcem, při zaváznutí krmítka se nám z 99% podaří krmítko z vázky vyklepnout a když je krmítko zapadlé mezi kameny na festovku, většinou praskne celá montáž.

Vybereme si gumu podle potřeby a podle toho, jaký používáme kmenový vlasec a jak tenký návazcový vlasec. Nejsilnější gumu, kterou jsem kdy použil, je amortizér o průměru 1,6mm oranžové barvy a s ním chodím na kapry s kmenovým vlascem 0,20mm a spodním forpáskem 0,13mm a největšího kapra, kterého jsem v pohodě vytáhl, měl 89cm. Nám pro běžné chytání úplně v pohodě postačí amortizérová guma žluté barvy o průměru 1,06mm, která hravě snese spodní forpásky od 0,09 do 0,14mm.  A že je žlutá naprosto ničemu nevadí, což jsem si ověřil například na křišťálově čisté Vltavě, kde jsem chytal v pohodě i duháky a siveny. Ale jestli někomu přesto žlutá bude vadit, stačí vzít lihový fix a obarvit gumu třeba na černo, nebo použít trošku silnější průměr například se zelenou barvou.

pracovní stolek

pracovní stolek

Co vlasně všechno potřebujeme? Vybereme si amortizér podle naší představy, například průměr 1,06 žluté barvy, který se dá koupi v rybářských potřebách, vybavených i na plavanou. Většinou se prodává na kulaté cívce o návinu 6m, což nám stačí určitě velkou spoustu vycházek. Délku návazce si přizpůsobíme podle potřeby, do jaké montáže chceme gumu použít, ale já nejčastěji používám délky okolo 8 - 12cm, což úplně postačuje. Dále potřebujeme malé pevnostní obratlíky, smršťovací hadičku a ostré nůžky.

co je všechno potřeba

co je všechno potřeba

Vlastní postup při výrobě uzlíku je velmi jednoduchý. Vezmeme si do ruky pevnostní obratlíček a navlékneme na konec gumy.

navléknme pevnostní obratlík

navlékneme pevnostní obratlík

Přehneme gumu s navléknutým obratlíčkem a uděláme smyčku.

přehneme

přehneme

Jednou rukou uchopíme oba konce, druhou rukou obratlíček

uchopíme za obratlík

uchopíme za obratlík

A omotáme gumu kolem prstu, aby nám vzniklo očko

kolem prstu uděláme smyčku

kolem prstu uděláme smyčku

Vzniklé očko podržíme palcem jedné ruky a zmáčkneme, aby nám smyčka nevypadla

zmáčkeme palcem

zmáčkeme palcem

A prostrčíme obratlík vzniklou smyčkou

obratlík prostrčíme smyčkou

obratlík prostrčíme smyčkou

Smyčku podržíme a celý postup opakujeme ještě jednou

smyčku podržíme

smyčku podržíme

Vzniklý uzlík opatrně, ale pevně zatáhneme

a znovu prostrčíme

a znovu prostrčíme

uzlík zatáhneme

uzlík zatáhneme

A tím máme hotový jeden konec amortizéru.

smyčka

smyčka

Ustřihneme  přebytečný konec a necháme asi 5 mm

zastřihneme

zastřihneme

Smršťovací hadičku přestřihneme na dvě stejné půlky

smršťovačku přestřihneme napůl

smršťovačku přestřihneme napůl

Ustřihneme kousek gumy na námi požadovanou délku

ustřihneme gumu

ustřihneme gumu

A navlékneme smršťovací hadičky na gumu

navlékneme

navlékneme

navlékneme obě smšťovačky

navlékneme obě smšťovačky

Navlékneme obratlík i na druhou stranu a stejným způsobem navážeme druhou smyčku

navlékneme obratlík

navlékneme obratlík

uděláme stejný uzel

uděláme stejný uzel

Přetáhmeme hadičku přes uzlík, aby se neměl šanci nikde zachytávat

přetáhneme

přetáhneme

Vlevo je detail smrš´tovací hadičky pouze nasazené, vpravo když jí podržíme několik vteřin nad párou.

smršťovačka

smšťovačka

Hotová amortizérová guma. Můžeme si v klidu doma připravit několik gumiček do zásoby. Délka záleží na vodě, kde chceme chytat, ale já z pravidla používám délky mezi asi 8cm až 15cm, chce to pouze vyzkoušet.

hotová feederová guma

hotová feederová guma

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.