Feederové montáže XVI.

Zpět na Montáže
7. 12. 2012 - V minulém díle jsme si předvedli, že se dá použít i amortizerová guma, kterou jinak využívají plavačkoví závodníci do svých oddělovacích prutů. Dokonce jsme si ukázali i jeden z postupů, jak se dá navázat uzel, jakým způsobem se váže a jak se dá překrýt smršťovací hadičkou, aby se nám montáž nemotala. V dnešním díle si předvedeme různé průměry, barvy a v praxi několik možností, jak gumu využít a odpovím na několik nejčastějších otázek, které moje montáž vyvolala a s kterými se setkávám.Pokud chceme amortizerovou gumu vyzkoušet, ať na rybě nebo na krmítku, abychom měli možnost porovnat, například nahození padesátky krmítka s heavy proutkem na šestnáctce kmenovém vlasci bez tlumení a s gumou, nebo ostrý zásek a zdolávačku větší ryby na tomtéž klacíku s šestnáctkou kmenem, návazcem třeba jedenáct bez gumy a gumou, máme jedinečnou možnost si doma připravit několik délek, průměrů a barev. Já v tom vidím i jednu z velkých výhod, protože si můžeme v klidu a teple připravit doma vše, co potřebujeme vyzkoušet a nemusíme se potom u vody stresovat. Zapojení gumy do nějaké montáže je otázka dvou minut.
je z čeho vybírat

V minulém díle jsme si předvedli, že se dá použít i amortizerová guma, kterou jinak využívají plavačkoví závodníci do svých oddělovacích prutů. Dokonce jsme si ukázali i jeden z postupů, jak se dá navázat uzel, jakým způsobem se váže a jak se dá překrýt smršťovací hadičkou, aby se nám montáž nemotala. V dnešním díle si předvedeme různé průměry, barvy a v praxi několik možností, jak gumu využít a odpovím na několik nejčastějších otázek, které moje montáž vyvolala a s kterými se setkávám.Pokud chceme amortizerovou gumu vyzkoušet, ať na rybě nebo na krmítku, abychom měli možnost porovnat, například nahození padesátky krmítka s heavy proutkem na šestnáctce kmenovém vlasci bez tlumení a s gumou, nebo ostrý zásek a zdolávačku větší ryby na tomtéž klacíku s šestnáctkou kmenem, návazcem třeba jedenáct bez gumy a gumou, máme jedinečnou možnost si doma připravit několik délek, průměrů a barev. Já v tom vidím i jednu z velkých výhod, protože si můžeme v klidu a teple připravit doma vše, co potřebujeme vyzkoušet a nemusíme se potom u vody stresovat. Zapojení gumy do nějaké montáže je otázka dvou minut.

Federerová guma netradičně - II

 

dvě různé délky

dvě různé délky

navázaný amortizer

navázaný amortizer

různé průměry a délky

různé průměry a délky

Stále se na různých setkáních a přednáškách objevuje od vás nejčastější otázka, a to jestli vadí křiklavá (žlutá, oranžová, červená..)barva a já odpovídám stejně. Nevadí za předpokladu, že nechytáme na nějaké opravdu křišťálově čisté vodě s krátkým návazcem, což z 99% nechytáme. Vždyť i kaproví specialisté mnohokrát používají při svém lovu vlasce výrazně obarvené třeba na oranžovo a ryby chytají. Několikrát jsem měl možnost si vyzkoušet na opravdu průzračné vodě, jestli rybě toto vadí. Na jednom prutu jsem měl fluožlutou gumu, na druhém černou, jinak montáž, průměr vlasců i délka návazců byla totožná a na obou prutech jsem měl stejný počet záběrů, takže jsem žádný rozdíl nepozoroval. Nemusí vás to tedy trápit, ale jestli i přesto máte pochybnost, není nic jednoduššího, než si to vyzkoušet.

amortizer v akci

amortizer v akci

délka

délka

práce gumy při zdolávání

práce gumy při zdolávání

Druhá nejčastější otázka je, jakou délku feederové gumy použít a tady už odpověď není tak jednoznačná, protože hodně záleží na použití a okolnostech. Pokud chci použít gumu na odpružení švihu na kmenovém vlasci pouze na krmítko, většinou se používají délky okolo 10cm a průměr od 1,2 do 1,6 podle kmenového vlasce a váhy krmítka. Při zapojení amortizéru jako tlumič a použití tenkých návazcových materiálů už na délce záleží a opět je důležité, jak silný vlásek používáme. Zpravidla platí, že čím jemnější návazec, tím tenčí guma. Z praxe já používám na návazce kolem desítky (0,08 – 0,12) žlutý amortizér 1,06 a délky od zhruba 10cm do 20cm, na návazce kolem dvanáctky (0,11 – 0,13)červený amortizér 1,2 a délky od 10 do 20 cm a silnější návazce na parmy nebo kapry kolem čtrnáctky (0,13-0,15) zelený amortizér 1,4 a délky od 10 do 20 cm. Samozřejmě nikde není žádná tabulka nebo pravidlo, které určuje barvy, průměry a délky, to si musí každý vyzkoušet sám a určitě na různých vodách to bude jinak fungovat. Já se jen snažím usnadnit začátečníkům jejich průkopnické počátky.

karásek

karásek

gumička funguje

gumička funguje

plotička

plotička

Třetí otázka je, zda se dá guma využít v různých montážích, zkrátím to na pevné a průběžné.
Já v tomto vidím právě největší výhodu amortizérové gumy, protože se dá různě kombinovat, dokonce se dají použít najednou dvě různé gumy. Je to jen o zkoušení a hodně a hodně odchytaných prutohodinách. Ne každému bude všechno na jeho vodě fungovat - někdy stačí třeba zkrátit či prodloužit délku, jindy měnit úhel postavení prutu, nebo třeba změnit průběžnou montáž na pátera či naopak. Právě v tom je to zajímavé, že se dá různě kombinovat a zkoušet.

domácí příprava

domácí příprava

Tady je jedna z mnoha možností využití dvou různých délek a průměrů. Kmenový vlasec v tomto případě je šestnáctka, krmítko 25g a na jeho odpružení jsem použil kousek oranžové gumy, zatímco na spodní návazcový vlasec  0,09 jsem použil slabší průměr (zelená). Perfektně to funguje, nemotá se a pokud se s tím naučíte nahazovat, určitě si tuto montáž oblíbíte jako já.

kratší na krmítko, delší na návazec

kratší na krmítko, delší na návazec

detail

detail

odpružení při náhozu

odpružení při náhozu

Nemusíme se bát nijak experimentovat a zkoušet, určitě si každý postupně oblíbí to svoji montáž, přizpůsobí tomu svoji délku gumy.

zdolávačka

zdolávačka

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.