Feederové montáže XVII

Zpět na Montáže
22. 1. 2014 - Průjezdy, korálky s karabinkou, antitangle, průjezdná téčka, hokejky, distanční kus, kretliky, adaptery...To vše jsou názvy pro neocenitelné pomocníky v průběžných montážích, bez kterých bychom se asi neobešli. Každý, kdo si vyzkoušel navázat jakoukoliv průběžnou montáž a navlékl úplně jednoduše krmítko na vlasec o tom ví své. Prostě to nefunguje a motá se to, zvláště při delších náhozech, při výměně krmítka musíme celou montáž znovu převazovat. Navíc většina strojově vyráběných krmítek má kdekoliv na sobě ostrou hranu, o kterou se v ten nejméně možný okamžik přeřízne návazec s rybou.
průjezd v praxi

Průjezdy, korálky s karabinkou, antitangle, průjezdná téčka, hokejky, distanční kus, kretliky, adaptery...To vše jsou názvy pro neocenitelné pomocníky v průběžných montážích, bez kterých bychom se asi neobešli. Každý, kdo si vyzkoušel navázat jakoukoliv průběžnou montáž a navlékl úplně jednoduše krmítko na vlasec o tom ví své. Prostě to nefunguje a motá se to, zvláště při delších náhozech, při výměně krmítka musíme celou montáž znovu převazovat. Navíc většina strojově vyráběných krmítek má kdekoliv na sobě ostrou hranu, o kterou se v ten nejméně možný okamžik přeřízne návazec s rybou.

 

 Ve feederové terminologii se asi nejvíce používají dva názvy a to průjezd a hokejka. Obě tyto věci slouží k připevnění krmítka (nebo jakékoliv jiné zátěže) k vlasci s možností rychlé výměny díky karabince. Hokejka je převážně plastová (ale i hliníková, duralová..)trubička různých průměrů a délek, na které je připevněna karabinka různých velikostí a nosností, kterou volně prochází vlasec. Bývá na jednom konci ohnutá(odtud asi získala přezdívku hokejka), a nejčastěji se používá při průběžné montáži při delších hodech, kdy zamezuje zamotání kmenového vlasce s návazcem. Průjezd je karabinka s obratlíkem, na kterém je připevněn průchozí korálek nejčastěji s keramickým vnitřkem(teflonovým, plastovým...).Korálek se navléká na vlasec a do karabinky se připevňuje krmítko(olůvko, zátěž). Na trhu je spousta výrobců a každý rybář si jich několik vyzkoušel, než si našel tu svoji, která mu sedí, funguje a nemotá se.

 

různé délky

různé délky

hokejky, korálky, průjezdy

hokejky, korálky, průjezdy

průjezdy s karabinkou

průjezdy s karabinkou

 Při výrobě montáží nesmíme zapomenout navléknout pod hokejku(průjezd) gumovou kuličku(váleček, bužírku), abychom zamezili při náhozu a následném doražení hokejky nebo průjezdu ustřelení v uzlíku. Snažíme se používat i kvalitní pevnostní obratlíky, které zamezují při správné funkci motání návazce. Délky návazců volíme podle hloubky, tvrdosti dna, proudu a ryby, na jakou líčíme. Na to přijdeme během vlastního chytání, někdy se vyplatí návazec zkrátit, někdy prodloužit.

hokejka v průběžné montáži

hokejka v průběžné montáži

krátká hokejka

krátká hokejka

dlouhá hokejka

dlouhá hokejka

Při opravdu delších hodech se vyplatí obrátit hokejku na kmenovém vlasci ohnutým nahoru(viz foto), díky čemuž vznikne větší úhel a oddálení návazce od kmenového vlasce. Snažíme se dodržet zásadu správného nahození - vždy je lepší házet tahem, ne trhem a těsně před dopadem krmítka(zátěže) na hladinu přidržíme vlasec a díky tomu vždy padne na hladinu jako první háček s nástrahou a montáž se nám nezamotá. Kmenový vlasec používáme v souladu s tím, jak těžká krmítka chceme používat. Určitě není rozumné dávat na čtrnáctku vlasec krmítko nad padesát gramů(při naplnění získává přibližně jednou takovou váhu), taktéž se snažíme dodržet doporučenou zátěž výrobcem prutů.

JO

antitangle a průjezdy

antitangle a průjezdy

hokejky

hokejky

průjezd s krmítkem

průjezd s krmítkem

průjezd v praxi

průjezd v praxi

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.