Fotoreportáž jak si (ne)chytit vánočňáka

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Za tři týdny jsou tu vánoce a to je nejvyšší čas, abychom se alespoň pokusili ulovit si toho svého štědrovečerního kapříka.
22007.jpg

Za tři týdny jsou tu vánoce a to je nejvyšší čas, abychom se alespoň pokusili ulovit si toho svého štědrovečerního kapříka.

Beru si dovolenou, ráno nakládám do auta co možná nejméně krámů a mám dilema, kam jet. Mým cílem je pokusit se chytit kapříka, ale chci být pokud možno co nejdále od lidí, vynechávám neustále obklopené stojky rybářema, takže zužuji výběr na dvě vody. Vltava, nebo Berounka. Beru si minci a hážu, vyhrává Berounka.

Nemá cenu spěchat, mrzne a je pěkná kosa, teploměr v autě ukazuje u vody minus 6°C.

foto

Ideální stav, v tomhle určitě k vodě nikdo nechodí. Všude je bílo, nechávám auto na parkovišti a vyrážím si vybrat nějaké pěkné místečko.

foto

Opravdu jsem zvolil jen velmi odlehčenou "vycházkovou"verzi, takže mě chůze kolem vody nijak neunavuje. Všude je nádherný klídek, nikde ani živáčka.

foto

Vypadá to, že na toho kapříka je tady nejvyšší čas, už jsou kolem břehů okrajky ledu.

foto

S krmením si nijak nelámu hlavu, smíchal jsem kapr ořech, velmi dobré hrubé kaprové krmení s černou ploticí a získal parádní voňavoučké krmení, které už používám v zimě několik let a vždy se mi osvědčilo.

foto

Nahazuji první prut a ani s montáží si vůbec nedělám vrásky. Na prvním prutě zkouším klasický páter, kdy mám krmítko dole a asi 20 cm nad ním návazec s háčkem.

Než jsem stačil protáhnout očka u druhého prutu, je tu záběr a kouká na mě první kapřík.

foto

Sice míru měl, ale já čekám na svého vánočňáka, a ten musí mít kolem 52cm, tak čau a pošli raději staršího brášku(o tatínky nemám zájem).

foto

Na druhém proutku vážu klasickou průběžku.

foto

Na svůj kmen, který je šestnáctka, navlékám hokejku, pod ní gumovou kuličku, obratlík, jako návazec vážu jedenáctku a háček serie deset velikost čtrnáct.

foto

Nastává první problém, ale s tím se holt musíme v mrazech smířit. Zamrzají očka. Nezbývá,než po každém hodu očka profouknout.

foto

Je vidět, že kapříkům moje krmení chutná. Musím ale dávet pořád majzla na špičky, protože záběry jsou velmi opatrné, jen lehounce zavrní a než jsem na to přišel, prošvihnul jsem dva záběry. Klasicky při prvním jsem foukal led z oček a při druhém jsem nestihl ani mrknout.

foto

Krásně si bojoval, ale čau...

foto

V mojí mobilní výbavě se našlo místo jen na klasickou foukanou kukuřici různých barev, chutí a velikostí, extrudy a barvené červíky. Na každém proutku jsem zkoušel něco jiného, ale nejvíce jim chutná malá žlutá medovka s třema červíkama.

foto

foto

Zbavil jsem se všech zbytečných věcí, ani vidličky jsem si nevzal a tak opírám pruty o kýbl, ale vám to rozhodně nedoporučuji, protože ty pruty i očka dostávají pěkně na pr...

foto

Konečně jsem se dočkal záběru i na druhém proutku, nádherná hokejka a byla to plotička a na čisté červíky.

foto

Jako velmi důležitou věc doporučuji si označit vlasec, abychom nahazovali stále do stejného místa, což se mi opět perfektně potvrdilo. Na označeném prutě mám do pěti minut záběr, na prutě, kde jsem neoznačil a zkouším různá místa jsem měl dva náhodné záběry.

foto

A znovu parádní hokejka na čisté červíky, tentokrát červenka.

foto

Prošla kolem mě parta vláčkařů, zatím bez záběru, ale dělali strašný rámus, tak se ani nedivím. Opět se soustředím a vyplácí se, sekám lehké vrnění a další krasavec je tu. Ani se nestihl obléci.

foto

Tak jdi za kámošema...

foto

Trošku se oteplilo, řekl bych, že je kolem nuly, už nemrznou očka a kapříkům stále chutná žlutá kulička s třema červíkama. Zkoušel jsem různé jiné chuti i barvy, ale záběry jsou pouze na toto.

foto

Čau, kamaráde, ani ty nejsi ten správný!

foto

Perfektní proutky, ani jedna ryba mi zatím nespadla

foto

Během další hodiny jsem prošvihl další dva záběry a jednou jsem sekal hokejku, ale do prázdna, ale kapříci jsou stále při chuti.

foto

Ani ty nejsi ten pravý...

foto

Protože je velmi čistá voda, zkoušel jsem i zmenšit háček a jít dolu návazcovým vlascem pod desítku, ale bylo to naprosto zbytečné. Kromě plotice a perlína jsem vše chytil na první prut s průběžkou a dole jedenáctkou vláskem, malou žlutou medovkou a třemi červíky. Druhý prut byl sice dobrý na zjištění montáže a zkoušení červíků a nástrah, ale zase jsem kvůli němu přišel asi o tři záběry, takže jsem ho raději složil.

Velmi čistá voda

foto

Začíná se stmívat, pouštím dalšího kapříka a pomalu balím. Strávil jsem nádherný den u vody, chytil spoustu krásných kapříků, kteří kdyby přišli někomu jinému, tutově skončí na pekáči, já jim jen udělal "pírsink", ale bohužel na toho svého si to budu muset zopakovat.

Odjíždím v půl páté, tak řeko dík a zase někdy...

foto

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.