Jarní ostroretky

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Již je to několik let, co jsem se přestěhoval za školou a prací z malebných a poklidných východních Čech do uspěchané a přelidněné Prahy. Jako malý kluk jsem každý den chodíval s prutem kolem řeky Tiché Orlice a chytával mnoho ryb z pestré obsádky této překrásné říčky. Bývala plná lipanů, tloušťů, proudníků, velikých krásně zbarvených plotic, v tišinách odpočívaly štiky a v proudu se občas nechala přelstít i parma. S Tichou Orlicí je spjato celé moje mládí, znám každý její kout, tišinu i proud.
23689.jpg

Již je to několik let, co jsem se přestěhoval za školou a prací z malebných a poklidných východních Čech do uspěchané a přelidněné Prahy. Jako malý kluk jsem každý den chodíval s prutem kolem řeky Tiché Orlice a chytával mnoho ryb z pestré obsádky této překrásné říčky. Bývala plná lipanů, tloušťů, proudníků, velikých krásně zbarvených plotic, v tišinách odpočívaly štiky a v proudu se občas nechala přelstít i parma. S Tichou Orlicí je spjato celé moje mládí, znám každý její kout, tišinu i proud.

Bohužel díky mnoha přírodním i lidským vlivům ztratila za poslední desetiletí mnoho ze své rybí pestrosti, ale na kráse neztratila. Je pořád stejně malebná, line se četnými údolími a v dolní části svého toku se klikatí mezi řadami vzrostlých stromů i rozlehlými loukami. Kvůli lidské nenasytnosti zde téměř vymizeli lipani, kterých zde nebyl problém nachytat desítky i těch trofejních. Na druhou stranu se zde, díky lidem a několika vysazeným exemplářům před patnácti lety, začalo velmi dařit ostroretce.

Tato překrásná ryba se v Tiché Orlici velmi dobře adaptovala a začala se ve zdejších proudech vytírat. V brzkém jaře není problém pozorovat desítky ba dokonce stovky krásných exemplářů, jak se oddávají rozmnožovacím rituálům. Na jaře a v létě tráví většinu svého času hledáním potravy v proudných úsecích a není úplně snadné je přemluvit, aby pozřely naše nabízená sousta. Zato na podzim a v zimě se ostroretky přesouvají do hlubších a pomalejších partií řeky, kde i přes nízkou teplotu vody až do prvních mrazů aktivně přijímají potravu a reagují na krmení.

/images/article/3425/2.jpg

Tento článek ale není o jejich lovu v podzimních časech, nýbrž v čase jarním, konkrétně v měsíci květnu. Tento měsíc je na řece Orlicí jedním z nejkrásnějších. Příroda čiší všemi barvami a život kolem vody je v plném proudu.

Naskytla se mi příležitost v podobě několika volných dní, a tak jsem neváhal a jel navštívit rodiče. Samozřejmě jsem si vzal i rybařinu, protože vzpomínky na dětství nelze jen tak ošálit. Hned druhý den jsem sbalil vše potřebné a rozjel se navštívit jedno z mých nejoblíbenějších míst.

Řeka zde po sérii několika proudných úseků a meandrů vtéká do pásu luk a polí a také se zklidňuje. V jednom místě vytváří hlubokou mírnou zatáčku s velkým proudem těsně při jednom břehu. Hloubka je zde něco ke dvěma metrům velký proud předurčuje toto místo k lovu ostroretek. Za dob, kdy jsem zde trávil mnoho rybářských výprav, jsem na tomto místě a v jeho okolí nachytal pravidelně ostroretky i přes padesát centimetrů. Ale jak již to v životě chodí, ne vždy vydala řeka své poklady. Doufal jsem, že po tak dlouhé době, co jsem zde nebyl, by na mě mohla být řeka milosrdná a ukáže mi něco ze svých tajemství.

/images/article/3425/3.jpg

Rozhodl jsem se, že zkusím štěstí s feederem, který je na ostroretky v proudu nejvhodnější. Určitě by šla použít i plavaná, ale díky velkému hejnu ouklejí a také tomu, že ostroretky rády přijímají nástrahu v klidu u dna, jsem zvolil jistější položenou. Řeka je zde maximálně 15 metrů široká, proto jsem zvolil 3 metrový picker, který patří mezi mé nejoblíbenější. Jsem zastáncem lovu na tenké návazce a malé háčky, proto je nutné volit i jemný a hlavně citlivý prut.

Ostroretky na jaře a v létě příliš nereagují na krmení, proto není nutné míchat velké množství. Vystačil jsem si se dvěma kilogramy suché směsi. Nejraději používám Feeder od značky Mivardi. Toto krmení není příliš aromatické, velmi dobře se vyplavuje z krmítka a unášené částečky lákají ryby z větší vzdálenosti. Z počátku jsem nakrmil rukou pouze několik menších tvrdých kuliček a poté jsem dokrmoval jen krmítkem.

Krmítko jsem zvolil hranaté, 20 gramů těžké. Sestavu bylo nutné kvůli všudypřítomným ouklejím trochu přizpůsobit. Bylo nutné použít klasickou průběžnou montáž s poměrně krátkým (30cm) návazcem, kterého se neměli oukleje při propadávání šanci zmocnit. Ostroretky a jejich chutě jsem mohl poznat z mnoha výprav z mládí. Vím, že mají velmi rády červy, které se volné unáší proudem a zachytávají se za kameny. Proto jsem se zaměřil na dokrmování hlavně červy. Postačil jednoduchý fígl. Do krmítka jsem vmáčknul malé množství krmení a udělal jakousi zátku, naplnil po okraj červy a opět zamáčknul krmením. Takto se dá ke dnu dostat velké množství červů, které pozvolna unáší proud. Ostroretky toto přímo zbožňují.

/images/article/3425/4.jpg

První nához, urovnat prut do vidličky a bedlivě sledovat špičku. Během minuty se mírně přihnula, přisekl jsem a na druhém konci první rybka. Plotičce zachutnalo několik červíků na háčku velikosti 18. Skvělý začátek, řekl jsem si a doufal, že rybky budou spolupracovat. Několik minut se nic nedělo a poté se špička trošku zachvěla. Čekal jsem, zda ryba nástrahu dobere, ale špička se již nepohnula. Vytáhl jsem prut, a co se nestalo. Červi byli úplně zmačkaní. Ostroretka, problesklo mě hlavou. Ze zkušenosti vím, že ostroretky tvrdými ústy červi úplně rozcupují a jakmile ucítí jakýkoli odpor, či se jim něco nezdá, okamžitě nástrahu vyplivnou.

/images/article/3425/5.jpg

Opět jsem naplnil krmítko červy a nahodil. V zápětí se špička opět zachvěla, tentokrát jsem byl připraven a rychle jsem zasekl. Brzda se protočila a první větší ryba na prutu. Chvíli trvalo, než jsem rybu vyvedl z proudu, nechtěl jsem o ni přijít, přeci jen 0,10 návazec nevydrží vše. Po chvilce se první ostroretka objevila na hladině. Šup s ní do podběráku, jedna fotka a honem zpět do rodného živlu. Měla lehce přes 40cm.

Během hodiny jsem tímto způsobem ulovil 12 nádherných ostroretek, z nichž největší měřila téměř padesát centimetrů. Poté záběry ustaly. Zkusil jsem přistřelit několik košíčků červů prakem, aby se dostali do větší vzdálenosti. Chvilku se nic nedělo, poté přišel další záběr, který mě překvapil svojí razancí. Taktak jsem stihl povolit brzdu a ryba uháněla dolů po proudu. Po chvilce se naštěstí otočila. Následoval několikaminutový souboj, kdy nebylo vůbec jasné, která strana zvítězí. Naštěstí pro mě se u podběráku objevil krásný kapr. Dokonalý souboj na takto jemné náčiní.

/images/article/3425/6.jpg

Ulovil jsem ještě několik menších kapříků a plotic a jen přicházející večer mě donutil ukončit skvělý půlden strávený u svoji milované řeky. Dnešní den mě usvědčil v tom, že se ostroretkám v řece výborně daří a pokud se budeme k vodě a jejím obyvatelům chovat s láskou, oplatí nám to svojí štědrostí a nevšedními zážitky.

 

Doporučené vybavení:


- jemný a citlivý feederový prut, optimálně picker v délce 2,70 - 3,00 mt. a gramáži do 30g, například Axiom Picker 3,00mt 10 - 25g.

- Naviják odpovídající velikosti s citlivou brzdou. Doporučuji vel. 2000 s přední brzdou. Mivardi Quanta 2000.

- Kmenový vlasec o průměru 0,14mm např. Mivardi Carbon feeder

- Návazec o průměru 0,10mm např. Terminal Evo - X

- Hranaté feederové krmítko-košík o váze 15g-20g.

- Ostrý a pevný háček o velikosti cca 16-20

Recept na úspěšné krmení:

Ostroretky na jaře příliš nereagují na vůni a chuť krmiva, přesto je nezbytné krmení v menším množství použít, protože volně unášené částečky spolu s červy lákají ryby z větší vzdálenosti. Přeci jen nechceme lovit pouze ostroretky, ale i jiné druhy ryb, které se v daném místě nacházejí. Já jsem zvolil následující kombinaci oblíbeného krmiva od firmy Mivardi.

- 1kg směsi M1 feeder
- 1kg směsi M1 plotice velká
- Čtvrt sáčku PV1
- 0,5 kg TTX
- 100g soli
- 1kg tmavší hlíny
- 5dc barevných červů

Jelikož na jaře je voda ještě poměrně studená, nedoporučuji experimentovat s posilovači. Výborný doplněk pro lov ostroretek a plotic v chladnějších vodách na jaře a na podzim je sůl. Čím chladnější voda, tím používám větší množství soli. Krmení M1 plotice velká je výborné univerzální krmení na stojaté a pomalu tekoucí vody. Má charakteristickou tmavou barvu, která je výborná pro lov v chladných vodách. Pokud bychom se chtěli zaměřit na lov větších ryb, doporučují do krmení přimíchat 0,5kg mikropelet v příchuti halibut.

/images/article/3425/7.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.