Jezero KOPA s feederovýma prutama

Zpět na Reportáže
8. 4. 2014 - Dostali jsme pozvání od našeho kamaráda Honzi Patěka, spolumajitele a správce jezera Kopa, abychom strávili příjemný víkend ve společnosti jeho kapříků. Takové pozvání se neodmítá a tak jsme se v sobotu ráno těsně s rozedněním vykrámovali na břehu tohoto krásného jezera. Ovšem pojali jsme to velmi netradičně, vzali jsme si s sebou pouze feederové pruty, i když moc dobře víme, že je jezero zarybněné velkými rybami. Ale právě v tom bylo to kouzlo, vždyť zdolat velkého kapra na jemný cajk je prostě paráda. Navíc je začátek dubna, voda se jen velmi pomalu otepluje a ryby ještě nejsou v té pravé "žravé" náladě. Kolem nás to už žilo, všechna místa byla obsazená a tak jsme po krátké poradě vymysleli strategii. Zakrmit jedno místo s klasickým kaprovým krmením, použili jsme červený kapr jahoda, jako zarážku vařenou kukuřici, řepku a dvanáctky peletky red halibut. Zaklipoval jsem krmící proutek na asi 50 metrech a decovým krmelcem jsem tam poslal půl kyblíku na základ. Druhé místo, kde jsme chytali sice na feeder, ale klasickou kaprařinou s koulema a peletama jsme zvolili na nějakých sedmdesáti metrech. Honza vzal kobru a zhruba necelou hodinku se kapříkům "připoměl".
akce prutu

Dostali jsme pozvání od našeho kamaráda Honzi Patěka, spolumajitele a správce jezera Kopa, abychom strávili příjemný víkend ve společnosti jeho kapříků. Takové pozvání se neodmítá a tak jsme se v sobotu ráno těsně s rozedněním vykrámovali na břehu tohoto krásného jezera. Ovšem pojali jsme to velmi netradičně, vzali jsme si s sebou pouze feederové pruty, i když moc dobře víme, že je jezero zarybněné velkými rybami. Ale právě v tom bylo to kouzlo, vždyť zdolat velkého kapra na jemný cajk je prostě paráda. Navíc je začátek dubna, voda se jen velmi pomalu otepluje a ryby ještě nejsou v té pravé "žravé" náladě. Kolem nás to už žilo, všechna místa byla obsazená a tak jsme po krátké poradě vymysleli strategii. Zakrmit jedno místo s klasickým kaprovým krmením, použili jsme červený kapr jahoda, jako zarážku vařenou kukuřici, řepku a dvanáctky peletky red halibut. Zaklipoval jsem krmící proutek na asi 50 metrech a decovým krmelcem jsem tam poslal půl kyblíku na základ. Druhé místo, kde jsme chytali sice na feeder, ale klasickou kaprařinou s koulema a peletama jsme zvolili na nějakých sedmdesáti metrech. Honza vzal kobru a zhruba necelou hodinku se kapříkům "připoměl".

 

krasavec

krasavec

šupík

šupík

krásný kapr

krásný kapr

Než jsme si upravili vidličky, protahali vlasce, vymysleli montáže a naházeli pruty do vody, se rozednilo a voda kolem nás začala ožívat. Hlavně v jednom koutě se několikrát plácnul červený kapřík a to moje srdíčko zaplesalo. Okamžitě šel jeden proutek s halibutí peletkou do toho místa, ale bohužel to nebylo nic platné. Kapříkovi jsem se zjevně do chuti nestrefil. Pruty byli nastraženy a byl čas na kafíčko. Jenže ryby nás nenechaly. Sotva jsme se chtěli oddávat svačinové idilce, začal parádní koncert. První záběr měl Honza na klasickou kouli osmnáctku příchuť monstr krab. A byl to nádherný kapřík, i když zdolat ho na jemný feederový proutek byl parádní zážitek. Jenže i druhý záběr měl Honza a i třetí, čtvrtý, pátý.... Když to bylo devět nula, musel jsem něco udělat. Naštěstí se mi podařilo odvrátit kanára, ale stejně, devět jedna nic moc.

zdolávání na feeder

zdolávání na feeder

Zkoušeli jsme všechny možné příchutě, ale kapříci zjevně měli chuť na smradlavé masovky, nejvíc nám zafungoval v Rapidu monstr krab, na druhém místě devil squid a na třetím red halibut peleta velikost dvanáct. Samozřejmě jsme zkoušeli i naše novinky od anglické jahody přes ananas až po česnek, ale zřejmě se tady na té vodě kapříci rozhodli držet dietu a prostě sladké nechtěli.

kapr

kapr

krasavec

krasavec

ka

ka

Ryby byly viditelně při chuti a když k nám přišel Honza na kus řeči, jak nám to jde, zrovna se Honzíkovi podařilo zdolat krásného krokodýla, tak byl moc rád, že se bavíme. Museli jsme ho pochválit před "vyvěšenou zástavou", protože je vidět, že se o vodu vzorně stará, protože kapříci jsou v parádní kondici, nádherně vybarvení a hlavně papají.

akce prutu

akce prutu

jeseter

jeseter

pouštění krokodýla

pouštění krokodýla

Kolem poledne to začalo slábnout a tak Honzík načnul další dva pytlíky osmnáctek s monstr krabem a kobrou se opět připomněl. Během půl hodinky na to přišel opět záběr, ale to už mě, i když jsem to od Honzíka dostal s drtivým rozdílem, já měl za celý den devět kaprů, Honza skoro třikrát tolik!! Je mi to záhadou, měli jsme naprosto stejné pruty profesional feeder stejné délky, stejné montáže i stejné nástrahy, dokonce nahozeny těsně vedle sebe, ale kapříci si pokaždé vybrali Honzíkovu kuličku. Asi jí pošeptal něco hodně tajného....

připravené peletky v PVA

připravené peletky v PVA

K večeru jsme místo jedné nastražili dvě kuličky a vyplatilo se, protože velikost kapříků se taky zvětšila, a to byla teprve prověrka našich fídráků a hlavmě dostával zakouřit náš nový naviják aeron. Byl to zase jeden z parádních dní na rybách, krásná voda velmi dobře zarybněná, klídek, pohodička, no co více si přát. Balili jsme už skoro za tmy a ryby se s námi rozloučili posledním záběrem, jenže mi kapřík asi nebyl souzený, protože jsem ho trošku uspěchal a on mi z bezprotihrotového háčku spadnul. Nevadí, určitě si najdeme čas a tuhle krásnou vodu znovu navštívíme.

JO

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.