Pomůžete mi?

Zpět na Reportáže
30. 7. 2012 - Jmenuji se sumeček americký, latinsky istalurus nebulosus a ve vašich vodách jsem vetřelec. Lidově mi říkáte trůmen, trůman, kanaďan nebo američan, protože pocházím z USA a Kanady. U vás jsem zakrněl a už délka kolem 35cm a váha kolem půl kila je trofejní. Jsem velmi odolný vůči nepříznivým kyslíkovým poměrům, což mě staví spolu s karasem a piskořem na přední místa těch nejodolnějších ryb. Jsem všežravec, mám hubu od ucha k uchu, mám pořád hlad a pochutnám si obzvláště na žížalkách všeho druhu, čím občas přivádím rybáře k šílenství.
9545.jpg

Jmenuji se sumeček americký, latinsky istalurus nebulosus a ve vašich vodách jsem vetřelec. Lidově mi říkáte trůmen, trůman, kanaďan nebo američan, protože pocházím z USA a Kanady. U vás jsem zakrněl a už délka kolem 35cm a váha kolem půl kila je trofejní. Jsem velmi odolný vůči nepříznivým kyslíkovým poměrům, což mě staví spolu s karasem a piskořem na přední místa těch nejodolnějších ryb. Jsem všežravec, mám hubu od ucha k uchu, mám pořád hlad a pochutnám si obzvláště na žížalkách všeho druhu, čím občas přivádím rybáře k šílenství.

foto

Jsem hodně podobný mému kolegovi sumci velkému, ale dobře mě rozeznáte podle fousků. Mám v horní straně tlamy čtyři fousky, v dolní taky čtyři, zatímco kolega sumec velký má v horní tlamě jen dva dlouhé fousy a dole čtyři. Moje tělo je podlouhlé, bez šupin a mezi horní hřbetní ploutví a ocasem mám tukovou ploutvičku, podle čehož mě okamžitě rozeznáte od sumce velkého.
Dejte si pozor na moji hřbetní ploutvičku a obě prsní, mám v nich velmi ostré trnité kosti, kterými dokážu zranit každého neopatrného rybáře.
Do vašich vod jsem byl počátkem století vysazen a tak se mi tu zalíbilo, obzvláště v Labi a některých labských tůních jsem vytlačil původní obyvatele a tím vás, rybáře, značně štvu. Proto mě po vylovení hážete vztekle ze sebe, kde mě necháte velmi dlouho umírat na suchu, aniž by jste mě usmrtili.

foto

Prosím vás, rybáři, jsem ryba jako každá jiná a za to, že jsem se ocitl ve vašich vodách já nemůžu. Mám velmi chutné maso, a když už mě chcete zabít, zlomte mi vaz, propíchněte mi srdce nožem, vemte si mě na polévku, ale nenechávejte mě dlouhé hodiny trápit se na suchu. A nebo mě hoďte zpátky do vody. Třeba se najde jiný kolega, kterému udělám svým záběrem radost, vždyť na mě se dá specializovat.
Moc všem děkuji
Váš sumeček americký
foto

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.