Vítězné 2.kolo divize a Krajského přeboru LRU feeder Pasohlávky

Zpět na Reportáže
17. 9. 2014 - Nějak jsem to nemohl dát všechno dohromady a až teď jsem se k tomu dokopal. Chytám feeder už nějaký ten pátek a taky v něm závodím. Což by nebylo nic tak divného, akorát nebylo o čem psát. Na rybách nic tak světoborného, na závodech sem tam nějaký úspěch. Zmíním jen svoje třetí místo na Grand Prix Čech v Mladé Boleslavi, a to je tak asi všechno. Jako náš tým Mivardi feeder team Haná jsme letos taky zatím nic nevykoumali a v 1.lize se po dvou kolech pohybujeme uprostřed tabulky.
foto-.c-4.jpg

Nějak jsem to nemohl dát všechno dohromady a až teď jsem se k tomu dokopal. Chytám feeder už nějaký ten pátek a taky v něm závodím. Což by nebylo nic tak divného, akorát nebylo o čem psát. Na rybách nic tak světoborného, na závodech sem tam nějaký úspěch. Zmíním jen svoje třetí místo na Grand Prix Čech v Mladé Boleslavi, a to je tak asi všechno. Jako náš tým Mivardi feeder team Haná jsme letos taky zatím nic nevykoumali a v 1.lize se po dvou kolech pohybujeme uprostřed tabulky.

V sobotu 30.8.2014 se konalo 2.kolo Krajského přeboru MRS na revíru Dyje 7 ve známých, u některých toužebně očekávaných, u některých zatracovaných Pasohlávkách. Byl jsem také jeho účastníkem. Toto kolo bylo závodem jednotlivců a bylo spojeno s divizním přeborem družstev a zde se zároveň rozhodlo, které družstvo z jižní Moravy postoupí do 1.ligy v roce 2015. Chytají se zde hlavně cejni, ale měl jsem i zprávy z plavané, že někde převládají kapři. Nicméně zaměření je hlavně na cejny. Věděl jsem z několika chytání na tomto revíru, že ve v chytání na feeder je úspěšný ten, kdo dokáže hodit své krmítko na větší vzdálenost a je tzv. z lajny ven. Musí k tomu panovat vhodné počasí a cejni nejsou „nafoukáni“ na jednu stranu popř. blízko břehu, ze kterého se loví. Z předpovědi počasí (ta se potvrdila …Uff!) jsem věděl, že nebude moc foukat a hladina by měla být klidná. V pátek před závodem jsme tedy s Pepou Peřinou a Tomášem Oherou navštívili závodní trať a trochu potrénovali. K mému překvapení bylo dost horko, slunce pražilo a vítr moc nefoukal. Jelikož jsem se rozhodl jít v závodě do velké dálky, potřeboval jsem k tomu adekvátní náčiní. V prodejně v Mohelnici mi padl do oka feederový prut jménem Mivardi Aeron Feeder 390H. Po vyzkoušení u vody se má volba okamžitě potvrdila. Nejdříve jsem ho zkoušel na malých vodách u nás a po zjištění, že se s ním dá házet doopravdy daleko bylo jasné, že ho použiji v Pasohlávkách. V tréninku moji kolegové Pepa a Tomáši házeli kolem padesáti metrů a já to dotáhl na nějakých 80m. Měl jsem víc záběrů a tím i více ryb. Volba na závod byla jasná. Jak v nářadí, tak ve vzdálenosti.

Nastala sobota. Závod se chytá dvakrát 3 hodiny v jednom dnu a dodržet harmonogram závodu je náročné. Vstáváme o půl páté, abychom byli v šest hodin na louce u vody, kde začíná prezence a losování.

foto-c.1.jpg

Kupodivu los k nám byl tak nějak divně nakloněn, že jedeme na závody ze severní Moravy na jih a nakonec si vylosujeme všichni tři jeden sektor. Byl to sektor A. Pepa A9 Tomáš A10 a já A5. Co čert nechtěl, v tomto sektoru sedí mj. Vláďa Hrabal a Radek Štěpnička. No, nedá se nic dělat. Jdu na to. Při základním krmení házím celkem přesně, až se sám sobě divím. Je klidná hladina a krmítko pěkně létá. Závod začíná v půl deváté a nahazuji montáž s nástrahou. Půl hodiny se nic neděje. Jak u mě tak i u mých sousedů a kam dohlédnu. V druhé půlhodině mám dva cejny a na forhontu A1 sedí Martin Brückner a taky nějakého cejna vytáhne. Pak už nemám moc času se rozhlížet a sleduji pouze špičku svého prutu. Záběry přicházejí nepravidelně, ale celkem se rozchytávám. Jen se občas rozhlédnu a vidím, že všude kolem je nějaký útlum. Nikdo nic moc netahá. Říkám si, že se dívám jen ve špatných chvílích, že určitě něco chytají. Musím tedy přidat. Dávám do krmítka víc živé nástrahy a bojuji jak se vzdáleností tak s přesností hodů. Odměnou mi jsou záběry velkých cejnů. Jen oproti pátku jsou jiné. Méně výrazné a musím se soustředit na jejich proměňování. Všichni jsou chyceni pěkně za pysk, některým drží háček jen taktak. Pár záběrů seknu do prázdna. Mrzí mě to, protože v konečném výsledku to může znamenat propad v umístění. Nicméně první závod končí a vím, že to nebude špatné. Váha mi naváží 13 780g. Nikdo víc nemá? Nemá. Mám tedy první místo v sektoru. Druhý za mnou je s 5500g  Petr Štětina. Vidím, že moje taktika slavila úspěch a jsem rozhodnut jít se stejnou do druhého kola. Pepovi s Tomášem se nedařilo tak, jak by si přáli.

Věci necháváme všichni na místě, hlídá je mladý Martin Štěpnička a jdeme losovat druhé kolo. U stánku dáváme klobásu a nějaké občerstvení a losujeme.

foto-c.2.jpg

Pepa s Tomášem na D (zase spolu), já zůstávám na áčku. Stejně jako Vláďa Hraba (opět). Tentokrát mám A9. Aspoň se nemusím daleko stěhovat. Do odpolední přípravy je dost času a pruty mám rozložené. Ke konci prvního kola začalo trochu foukat zprava a před druhým kolem trošku zesiluje a já měl obavu, abych dohodil na stejnou vzdálenost. Proto se rozhoduji zkrátit vzdálenost.  Nalevo sedící Petr Přidal se taky připravuje, že bude házet daleko. Zdá se mi, že je o kousek dál než já. Ale rozhoduji se to tak nechat, protože napravo ode mě bude chytat Ferda Svítek a ten tak daleko neháže. Navíc moje obava, že bych nedohodil na požadovanou vzdálenost je kvůli větru větší. Základní krmení začíná před půl třetí. Krmím vcelku obstojně, ale přece jen cítím únavu a je to znát na přesnosti hodů. Zase si ale říkám, že to v průběhu závodu změním k lepšímu. Jenže Petr Přidal už má v první hodině už  cejny a já ani náznak záběru. Sedím víc jak hodinu a nic se neděje.  Napravo se v našem sektoru chytne sem tam malá ryba, nalevo na kraj sektoru nedohlédnu. Tak jen sleduji Petra, jak mu to pěkně jde. Tak si říkám :“Petr Přidal přidal, tak Jirko, taky přidej!“ Nicméně pak už taky nějaký záběr mám, ale na Petra nestačím. Ten chytá jednoho cejna za druhým a já občas. Je to určitě taky tím, že mi to občas uletí mimo hlavní krmené místo. Ve snaze přesně hodit jeden prut utrhnu, beru druhý a začínám se víc soustředit na přesnost a hle… ono to jde. Dva cejny sice asi podsekávám, když chci bez záběru vytáhnout montáž a něco těžkého tam visí a při zdolávání se mi na půl cestě ryby vyháčí. Nevím, jestli ke konci Petr Přidal „ubral“, nicméně v poslední půlhodině podebírám několik velkých cejnů za sebou.

fotoc.3.jpg

Závod končí v půl šesté a jsem přesvědčený, že Petr má větší váhu než já. Jsem zklamaný. Měl jsem pomalý nástup a bylo to určitě nepřesností v hodech. Pak se váží. Nevím, jak se chytalo zkraje sektoru. Na jeho začátek a tím i Vláďu Hrabala jsem neviděl. Petra tedy váží přede mnou. Má 12 260g a já 13 360g. Jsem tedy o kilo před ním a velmi se divím. Předbíhám i V.Hrabala, který měl 13 220g a o pár deka mám další vítězství v sektoru. To bych před závodem nečekal. Pepovi a Tomášovi se opět moc nevedlo. Ale tento závod jsme brali jako velký trénink před 3.kolem 1.ligy, která se zde koná za týden. V ranním závodě vyhráli sektory B,C,D, Karel Mucala, Miloslav Koucký a Ladislav Kortiš a jsem zvědavý, jestli tato vítězství odpoledne někdo nepotvrdil. Nestalo se. Odpolední první místa v těchto sektorech obsadili Petr Kabát, David Holeš a František Filák. Teď mě čeká balení věcí a jde se na vyhlášení. Jenže nějak se nedaří spočítat výsledky, údajně zkolaboval program, ale nakonec se dočkáme.     

foto-.c-4.jpg
                                                                                                                    

Vyhrál jsem součtem 2 a celkovou váhou 27 140g,  druhý skončil Karel Mucala  (součtem umístnění 3 a 19 560g) a třetí místo obsadil Martin Maťák (součtem umístění 4 a 13700g).  Celkové výsledky KP za obě kola (Uherský Ostroh a Pasohlávky) v jednotlivcích :

  1. Martin Maťák
  2. František Filák
  3. Petr Vafek

Divizi vyhrává družstvo AWA-SHIMA MO MRS Třebíč Speed feeder team a postupuje příští rok do první ligy. Druhé místo patří Uncles teamu a třetí Moravia feeder teamu. A tak to bylo. Příští týden se zde tedy koná 3.kolo feederové ligy a jak budeme chytat nikdo neví. Snad jen ty krásné ryby, které zde žijí.

 

Jiří Vitásek  
Mivardi feeder team Haná

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.