FEEDEROVÉ ŠPIČKY

Zpět na Špičky
30. 7. 2012 - Kdysi jsem někde napsal, že špičky jsou naše oči a uši pod vodou a kdybych měl vše o špičkách napsat jednou jedinou větou, trvám na ní a nezměním jí.
2156.jpg

Kdysi jsem někde napsal, že špičky jsou naše oči a uši pod vodou a kdybych měl vše o špičkách napsat jednou jedinou větou, trvám na ní a nezměním jí.

foto

Začnu velmi netradičně a pro někoho i překvapivě. Feederová špička je podle mě nejdůležitější článek v kompletní celkové feederové soustavě háček-krmítko-vlasec-špička-prut-naviják a z normálního pohledu klasického rybáře i naprosto běžný spotřební materiál. A v kombinaci s vhodně zvolenou montáží, seřízenou brzdou navijáku a naprosté soustředěnosti z ní dělá rybám velmi silného protivníka. Dovedu si představit, jaký ve vás tato věta vyvolala šok, nicméně je to stokrát ověřená pravda. Pokud tuto větu více rozpitvám, tak na co vám je perfektní prut za pět tisíc, s navijákem za čtyři, když nebudete mít "tu správnou" špičku na "tu určitou" vodu, takže na ní neuvidíte záběr, nebo ještě více "po lopatě" na co mám ve výbavě velmi drahého prutu tři špičky od 1,5 oz do 3 oz, když chytám na rybníčku a nevidím záběry? A to, že jsou špičky naprosto běžně lámány( musím ovšem poctivě sebekriticky přiznat, že téměř vždy mojí vinou) a tedy velmi často měněny, z nich dělá spotřební materiál. K naší radosti musím konstatovat, že se čím dále tím více výrobců zajímá o tuto problematiku, více vyrábějí, různých špiček je víc a víc a tím tlačí jejich ceny dolů, což je pro nás jako spotřebitele velmi příznivé, takže ceny okolo osmi stovek má už snad jen Shimano. Cena "normální" špičky se již pohybuje někde kolem 165 Kč, což není taková zátěž v porovnání ceny prutu.
Výrobci špiček se zřejmě úmyslně nedohodli na barevném označení a tak je na trhu spousta různých barev od bílé počínaje, přes žluté, červené, zelené až po specielní reflexivní barvy konče. Někteří dokonce dělají různě pruhované (například červená s bílou), nebo dělají všechny svoje tvrdosti v jedné, nejčastěji červené barvě. Tím nám ovšem moc orientaci neusnadňují. Bohužel se ani nedohodli na označení gramáží a to už je při koupi špiček trošku problém. Naštěstí většina již značí údaj o průměru a tvrdosti špičky tím, že oba údaje napíší přímo na špičku.

foto

Nejčastěji bývá tvrdost (gramáž) špiček značena v oz a je udávána v uncích. Jednoduché by to bylo, kdyby existovala jednotná tabulka pro všechny výrobce stejná. Opět se všichni největší výrobci nedomluvili a tak dochází k paradoxům, kdy si vezmeme pro srovnání pět neznámějších značek výrobců feederových prutů a srovnáme jejich špičky označené jako 1oz (nejjednodušší test je vzít porovnávané špičky za koncová očka a poměřit jejich ohyb) a je mezi nimi neuvěřitelný rozdíl až dvaceti gramů !! A to je na všech napsáno 1 oz! Bohužel není ani jednotné převod oné oz unce na gramy, pro nás více srozumitelné a díky tomu je mezi lidmi hodně mylných informací. Někteří ani netuší, že jsou i mnohem jemnější špičky označené jako například "třičtvrtě" oz, nebo "půl" oz. Proto se vyplatí při koupi nové špičky si vzít s sebou do obchodu tu původní a prodavači prostě říci, že chci tvrdší nebo měkčí. V každé lepší rybářské prodejně na to nemusí být odborník, aby toto poznal. Samozřejmě se vyplatí navštívit speciálku a tam by to mělo být samozřejmostí. Je dobré, že se už u pár výrobců objevilo značení gramáže špiček v gramech. Sice zatím jen v katalogu, ale vypadá to, že o tom někdo přemýšlí. (Tabulkově je 1oz=28g).
Druhý, velmi důležitý údaj na špičkách je jejich spodní průměr a tam se všichni shodli na značení v mm. Z praxe vím, že ne vždy, co je na špičce napsáno, je ve skutečnosti a tak doporučuji při koupi špičky s sebou do obchodu vzít díl, kam se špička zasouvá a na místě si to vyzkoušet. Špatně je, když jde špička zasouvat násilím a špatně je, když "kloktá". Ve speciálce si s tím velmi rychle poradí. Horní průměr špiček pro nás není nijak důležitý a taky bývá udáván pouze v katalogu výrobků.
Špičky se vyrábějí nejčastěji z grafitů, sklolaminátů a jejich vzájemných kombinacích a dnes už jsou na nejlepších úrovních co se týká jejich pevnosti při ohybu a nosnosti. Bohužel jsou velmi často osazovány těmi nejlevnějšími řadami oček( samozřejmě záleží na výrobci), aby stáli co možná nejméně peněz a to se projeví v jejich životnosti. Pokud chcete chytat na feeder se šnůrou, doporučuji se zeptat při koupi prodávajícího, zda jsou na špičkách sic očka. Jinak vám šnůra za čas prošoupe očko a to naopak zničí šnůru.
Pokud máme tu možnost, je dobré si dokoupit několik špiček s různými gramážemi,abychom byli universální jak na vodách stojatých, tak na řekách a v případě potřeby je mohli měnit a k nim si pořídit na špičky pouzdro, abychom je při nošení k vodě nezlomili nebo nepoškodili očka. Není nic horšího, než když se celý týden těšíte na sobotní vycházku k vodě a když se konečně dočkáte, hned prvním náhozem vám ulítne očko nebo se zlomí špička a protože nemáte s sebou jinou, můžete to zabalit a jít domů

foto

Nejjednodušší test špiček. Uchopíme je za koncová očka a nesmějí se nám křížit.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.