Tabulka s průměry feederových špiček MIVARDI

Zpět na Špičky
30. 7. 2012 - Než se pustíte do porovnávání údajů v tabulce, něco málo si o špičkách řekneme.
17583.jpg

Než se pustíte do porovnávání údajů v tabulce, něco málo si o špičkách řekneme.


Feederová špička je ten nejjemnější signalizátor záběru a při správně zvolené špičce na ten který konkrétní prut, s tou kterou konkrétní akcí a přizpůsobení se dané lokalitě, jako je hloubka, dálka, v jaké chytáme, proud, postavení prutu a úhel s vodou, a povětrnostní podmínky i velmi těžký soupeř pro ryby.
Špičky se vyrábějí nejčastěji z grafitu, sklolaminátu a jejich vzájemné kombinace a každý výrobce si staví špičky přesně pro daný tip prutu podle akce, konstrukce prutu a doporučené zátěže. Dnes je již na drtivé většině špiček výrobcem označeno několik údajů, a pro nás jsou důležité pouze dva, a to spodní průměr špičky v mm a její gramáž v gramech (nebo oz). Na barevném označení se bohužel ti největší výrobci stále nedohodli, a tak se běžně v praxi stává, že jeden prut má tři náhradní špičky s různou gramáží, ale všechny třeba červené, zatímco jiní výrobci první jeden, dva, nebo tři díly špičky barví reflexivními barvami, nejčastěji červenou, oranžovou, zelenou a žlutou. Ale to nám, běžným uživatelům nijak neusnadňuje výběr a proto je důležité, pokud zlomíme a chceme dokoupit náhradní špičky, vzít s sebou do obchodu celý prut.
Spodní průměr špiček se označuje v mm a značí průměr, který má špička ve spodním, nejsilnějším dílu, například 2,8mm, 3,0mm, 3,2mm, 3,5mm,3,8mm,4,0mm a podobně. Druhý údaj nám označuje zátěž špiček udávanou nejčastěji v jednotce oz, na některých špičkách už je údaj převeden na gramy.
Tabulkově převodová jednotka je 1oz = 28g, 2oz = 56g, 3oz = 84g, 4oz = 112g, 0,5 oz = 14g, 0,75oz = 21g, 1 a 1 oz = 42g atd..., což ovšem vůbec neznamená, že špičkou 1 oz neodhodíme 30g krmítko a podobně. Vůbec bych si nelámal hlavu s označením na špičkách, ale volil bych takovou špičku, která nám na určité vodě vyhovuje bez toho, co je na ní napsáno. Důležité ovšem je, snažit se používat ty nejjemnější špičky na stojatých vodách, na kratších vzdálenostech a při velmi jemném braní ryb, zatím co do největších proudů volit špičku odpovídající tvrdosti. Každému vyhovuje něco jiného a mějte na paměti, že grafitová špička s označením 1oz má úplně jinou akci, než ta samá laminátová.

foto

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.