Hledání říčního kapra II. - Bobrman

Zpět na Články
18. 11. 2022 - Tradičně dobrý faktor – první jarní slunce již vybičoval kapry ke krásným sériím záběrů! Byla to velká rybářská paráda, záběry jsou nejdéle hodinu od sebe! To nás s Davidem velmi motivovalo. Jen tedy ta spotřeba krmení v této intenzitě, to je mazec, ale kdo by na to myslel, když berou! Byl jsem jak myška v tom pomyslném kolečku. Příprava atraktivní montáže, nához, zákrm, zdolávání. Větší ryby byly symbolem rána, ale krásný šupináč v netypický čas 14,00, co mě neskutečně dal zabrat, byl důkazem, že se kolem koberce z pelet pohybují neustále i ti lepší.

RAPID PELETY

Jakmile se ráno ukázala jasná obloha, bylo to zárukou dobrého lovu. Tedy někdy jsem si připadal jak internetový maniak všech aplikací s předpovědí počasí, které jsem pravidelně navštěvoval s kombinací apky nabízející průtoky řek a jejich předpokladů do dalších dnů.

 

img-0021.jpg (551 KB)


Kapr Šedivák je učebnicovým příkladem toho, že i apky se někdy mohou mýlit, a tak od rána sedím bez kontaktu v zamračeném dni. Brzdy mám trošku víc utažené, neb když nevyšla předpověď snažil jsem se chytat co nejblíž zbytků dávno padlého stromu. Už mě trochu dochází víra, když přijde opravdu razantní záběr. Kdo myslíte, že věděl stejně dobře jako já, že ten strom bude tou nejzajímavější volbou pro souboj, uhodli jste – kapr. Přijde mě to, jako když postupně jdeme větvičku za větvičkou, která se ulamuje. Pak se montáž uvolní a ryba vyjede proti proudu.

 

img-9915.jpg (691 KB)

 

Pokusím se dát prut víc na vodu a rybu obracet do středu toku, aby se nedržela v krajních partiích. Po chvilce se to daří, ale kapr není žádný zelenáč, tak kolem mě prosviští a tentokrát po proudu silně využívá tekoucí vody. Nakonec je to boj již jen na pár metrech, kapr začal využívat výpadů dolů sloupcem. Ale i on se unavuje a je v podběráku. Mám z něho velkou radost, jsou to cenné úlovky brzké a letos chladného jara.
Statného lysce se zvláštností šupin jsme zkoušeli ulovit ještě několik týdnů v části toku kterou jsme vybrali. Je na čase se posunout. Ulovilo se opravdu velké množství ryb, tak snad se dostaví i ta kýžená!

 

img-9817.jpg (870 KB)

 

Ale o tom až příště.
Děkuji za pozornost.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.