Jan Prchlík - chladné dny na řece II.

Zpět na Články
20. 11. 2021 - Po krátké pauze jsem vyrazil tentokrát na dvoudenní vycházku. Místo bylo jasné a jen jsem čekal, jestli bude volné. Měl jsem štěstí a mohl se v klidu na dva dny vybalit. Počasí bylo stále velice chladné a zajímalo mě, jaká bude reakce ryb a jak moc budou při chuti. Tentokrát jsem udělal jedno větší krmné místo, kde jsem chytal oba pruty.

Jeden jsem nahazoval těsně nad a druhý těsně pod místo tak, aby nebyly montáže ve stejné linii. K počátečnímu zákrmu jsem použil zhruba čtyři kg boilie B17 Proactive a Natural concept v poměru 1:1. První den od samého rána až po večerní hodiny jsem zdolal pouze jednoho menšího kapra. Následující ráno opět menší ryba. Něco jsem dokrmil a doufal, že další krmení ryby rozhýbe. Odpoledne už se ozval velice pěkný lysec se zvláštním zbarvením. Až do večera se opět nic nedělo. Měl jsem před sebou poslední den a náležitě jsem si ho užíval. Kolem vody byl stále klid a nikde nikdo.

10.jpg (288 KB)

Decentně jsem dokrmil místo a nasadil už selektivnější montáže s jednou 24 mm kuličkou boilie. Sledoval jsem celkem živou hladinu a čekal, že záběr by mohl dorazit určitě v průběhu dopoledne. Jedna ryba se také ozvala a ne ledajaká. Svedl jsem prozatím jeden z nejlepších soubojů se starým říčním veteránem, který mi vykouzlil úsměv na tváři. Selektivní montáž zafungovala na jedničku, a i když to byla až do konce jediná ryba, stálo to za to.
Po této výpravě jsem si dal na týden pauzu a vlastně neměl ani nic v plánu. Ozval se mi však známí, jestli bych se nechtěl alespoň na krátko přidat k němu na společný lov. Jelikož shodou okolností chytal poblíž místa, kde jsem byl týden před tím ani jsem moc neváhal. I když preferuji samostatný lov, někdy není od věci ze zajetého stereotypu vystoupit. Kolega měl za dva dny už několik ryb a to bylo celkem povzbuzující. Po mém příjezdu měl svižný záběr, kdy se mu podařilo po celkem tvrdé bitvě podebrat svůj nový osobní rekord. Decentní oslava byla na místě. Nahodil jsem urychleně své pruty v dostatečné vzdálenosti tak, aby jsme měli oba šanci na úlovek. Kolega měl v rychlém sledu ještě dvě pěkné ryby, já byl stále v očekávání. První kontakt jsem měl po setmění. Jednalo se o dlouhého šupináče. Do půlnoci jsem si zdolávání zopakoval ještě třikrát vždy s rybami do zhruba třinácti kg. Ryby i přes nepřízeň počasí reagovaly na předkládané krmení perfektně a bylo vidět, že jim zima a vítr vůbec nevadí ba naopak. Čím hůř bylo, tím větší zájem o krmení ryby měly.

14.jpg (236 KB)

Ranní budíček na 3.45 a rychle vše nachystat. Ještě před tím, než jsem si šel lehnout, jsem místo dokrmil solidní porcí návnad, abych zkusil ryby zdržet do rána. To se povedlo a první kapr zabral snad patnáct minut od nahození. Velice pěkný tah byl jasným signálem, že se jedná o dobrou rybu. Dvě 24mm kuličky pod háčkem zlákaly perfektního hlubokého šupináče. Čas se mi krátil a měl jsem poslední hodinu lovu. Vítr sílil a k dešti se přidal i sníh. Půl hodiny do odjezdu se mi podařilo v tomhle nečasu zdolat ještě jednoho hezkého šupináče a bylo na čase zabalit a odjet. Jsem zvědav, co letošní sezona na řece ještě přinese. Všem vám přeji mnoho zdaru u vody a hodně hezkých zážitků.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.