Chod Rig - moderní, neokoukaná a bezpečná montáž

Zpět na Kaprové montáže
5. 6. 2014 - Vrátím se o rok zpět do zimního období, kdy ryby ztrácí svou aktivitu a lov je velmi obtížný. V tuto dobu se jako každý rok uchyluji k vyhodnocení celé uplynulé sezóny, sepisuji seznam věcí, které bude potřeba doplnit do mého kaprařského kufříku. Ve volných chvílích sleduji krátká videa s rybářskou tématikou a hledám nové techniky pro lov velkých kaprů. Chci se stále zdokonalovat a posouvat se dál a dál s trendy moderní kaprařiny a chci mít více možností, jak úspěšně lovit. Vždy se najde něco nového, čemu se mohu přiučit nebo mě inspiruje dále. Dostávám se až k zahraničním krátkým filmům. Tam jsem narazil na montáž, která byla nahazována do pásu vegetace pod vodou. Tato montáž měla neobvyklý název „Chod Rig“. Na podvodních videích bylo vidět, jak olovo zapadlo mezi rostliny a nástraha se vyjímala krásně nad nimi. V hlavě jsem si zaměnil podvodní porost s velkým nánosem sedimentu. „To musí fungovat stejně,“ řekl jsem si. Konečně mé internetové bádání bylo k užitku, našel jsem něco, co chci vyzkoušet v praxi.
a.jpg

Vrátím se o rok zpět do zimního období, kdy ryby ztrácí svou aktivitu a lov je velmi obtížný. V tuto dobu se jako každý rok uchyluji k vyhodnocení celé uplynulé sezóny, sepisuji seznam věcí, které bude potřeba doplnit do mého kaprařského kufříku. Ve volných chvílích sleduji krátká videa s rybářskou tématikou a hledám nové techniky pro lov velkých kaprů. Chci se stále zdokonalovat a posouvat se dál a dál s trendy moderní kaprařiny a chci mít více možností, jak úspěšně lovit. Vždy se najde něco nového, čemu se mohu přiučit nebo mě inspiruje dále. Dostávám se až k zahraničním krátkým filmům. Tam jsem narazil na montáž, která byla nahazována do pásu vegetace pod vodou. Tato montáž měla neobvyklý název „Chod Rig“. Na podvodních videích bylo vidět, jak olovo zapadlo mezi rostliny a nástraha se vyjímala krásně nad nimi. V hlavě jsem si zaměnil podvodní porost s velkým nánosem sedimentu. „To musí fungovat stejně,“ řekl jsem si. Konečně mé internetové bádání bylo k užitku, našel jsem něco, co chci vyzkoušet v praxi.

V jarním období nejčastěji lovím v mělkých partiích revíru. Při průzkumu dna na těchto vodách jsem často bojoval s velkým množstvím sedimentu. Mnohokrát jsem se brodil po kolena v bahně. V těchto situacích nahazování klasickou metodou, s cca 20cm návazcem, bylo moc riskantní. Je velká pravděpodobnost, že váha olova stáhne celou montáž i s návazcem do měkkého sedimentu dna. S touto variantou jsem se nemohl smířit. Zkoušel jsem prodlužovat návazce až na hranici 60 cm.  Při takto dlouhých návazcích jsem měl větší jistotu, že ryby nebudou za mojí nástrahou muset vrtat tlamkou v bahně, ale že nástraha bude ležet v horní vrstvě, stejně jako okolní boilies, které bude k montáži nastříleno prakem, navrháno vnadící lopatkou nebo kobrou.Problém nastal při dalekém nahazování. Jsou situace, kdy montáž budete muset dopravit za 100 metrovou hranici. V této době při používání kvalitních materiálů si troufám tvrdit, že se dá taková vzdálenost opakovaně nahazovat a s troškou cviku celkem přesně. Problém nastává při dlouhém letu, kdy se delší návazce více zamotávají. Předejít se tomu dá zkrácením návazce na 15 cm, ale to nejde díky velkému sedimentu na dně. Východiskem je použít, rybáři neoblíbenou, helikoptérovou montáž.Pravdou je, že před pár lety se tyto montáže vázali „na tvrdo“. Při ztrátě ryby utržením vlasce nebo přebroušením šňůry ryba za sebou vláčela olovo tak dlouho, dokud se někam nepřivázala a tam uhynula. Rybáři, kteří tyto montáže používají, vědomě kapry zabíjí a to není dobré. Ale díky moderním technikám a kapky rybářské zručnosti se i helikoptérové montáže mohou stát 100% únikové a pro ryby šetrné. Ty já s oblibou používám už pár let na již výše zmíněných zabahněných revírech. Byla to má jediná alternativa na takový styl lovu při nahazování ze břehu.

img_7195.jpg

Druhou možností byl Chod Rig. Montáž pocházející z Anglie. A při prvním pohledu na ní je nápadná podobnost s již zmiňovanou helikoptérou. Chod Rig seliší v délce návazce, materiálu a v  umístění nástrahy na háčku. Základ této montáže spočívá v tom, že olovo je na konci celé sestavy. Od olova k hlavnímu vlasci vede olověnka, nebo silný fluocarbon, případně i materiály které nám zajistí svou váhou kopírovat dno. Já nejčastěji používám jeden metr olověnky. Na olověnku se navléknou Heli/Chod korálky, mezi ně obratlík s kroužkem.

img_7385.jpg
img_7399.jpg
img_7436.jpg

Markantní změna je ovšem v návazci. Jehož délka se používá od 1 cm až do 7 cm. Materiál se nejčastěji používá fluocarbon nebo silnější vlasce o průměru 0,30 mm – 0,50 mm.

Nedílnou součástí se stává malinkatý kroužek, který slouží k připevnění nástrahy. To jde několika způsoby.

  • První je klasické protažení na šňůrce a následné přivázání na kroužek. Tento styl používám u nástrah, které mají stále stejnou vzlínající schopnost a nemusí se tak často obměňovat za nové.
  • Druhým způsobem je připevnění silikonové gumičky na kroužek. Na gumičku se navlékne nástraha a připevní zarážka. Při vyvlečení boilie jehly natažená gumička stáhne nástrahu ke kroužku. Toto nastražení používám, když často měním nástrahy. Ať už z důvodu rychlejšího rozpouštění nebo když nástraha přijímá do sebe hodně vody a její vzlínající schopnosti začínají být omezeny.
  • Třetí možností je výměna kroužku za tzv. vrtáček s kroužkem. Plovoucí boilies se našroubuje na vrtáček. Tento způsob používám nejméně. Takřka vůbec, protože zde lze připevnit jen jeden typ boiliesu a o mě je známo, že když ryby nepřijímají potravu, tak rád kombinuji různé příchutě boiliesu. To i u plovoucích nástrah.


b-3.jpg

Háčky používám s větším obloučkem na rovném raménku. Tyto háčky umožňují dobré vyúhlení háčku i s návazci s nepoddajnými materiály jako je právě fluocarbon. Háček se upevňuje, známým „D“ stylem úvazu.

Na internetu jsem se setkal pouze s používáním plovoucích boiliesu s výrazným zbarvením označující se „FLUO“. Věřím, že budou dobře fungovat i jiné plovoucí nástrahy jako jsou třeba pelety nebo gumové kukuřice. Je pravdou, že vizuálnímu vjemu jsem ze začátku dával velký význam, ale postupem času jsem vyzkoušel i barevné méně výrazné plovoucí boilies. A nezaznamenal jsem žádné velké změny. Díky této zkušenosti jsem se spíše zaměřil na pach či vůni. Často jsem plovoucí boilie dipoval i obaloval v pastě. Takto připravené (vytuněné) nástrahy mi dokonce přinášeli více záběrů než výše zmiňované „FLUO“ boilies. Rád ale zkouším a používám obě varianty, jak Fluo tak korkové plovky Rapid. Větší práce byla se správným vyvážením návazce. To je způsobeno zpravidla tím, že se každá plovoucí nástraha od různých výrobků chová jinak. Jedny plavou až moc, že se musejí dovažovat bročkem nebo plastickým olovem. Druhé plavou méně a budete rádi, že nadzvednou háček. V tomto případě je dobré zajímat se také o velikost a váhu háčku.

Dobré zjištění a závažný problém při testování montáže Chod Rig

img_7083.jpg
img_7085.jpg

Díky kvalitnímu překladu z angličtiny, s kterým mi pomohla přítelkyně, se rybáři často zmiňovali o velmi dobré chytlavosti návazce. S tím musím jen souhlasit. Při prvních zkouškách, kdy ryby byly velmi aktivní, se hlásič pomalu nezastavil. Postupem času jsem usoudil, že počet záběru na Chod Rig byl opravdu výrazně vyšší než u jiných montáží. Druhou nespornou výhodou je, že krátký návazec není možné při nahazování zamotat. Mně se to alespoň ještě nestalo. A to nemohu říct o jiných montážích, na které s oblibou také chytám. Problém nastal při první verzi montáže, kdy jsem používal klasické gumové korálky. Ty samozřejmě sloužily pouze jako aretace na obratlík s návazcem. Při záběru se korálky musí pohybovat po montáži. Ryby úspěšně zaseknuté se po chvilce zdolávání zbavily háčku. Když bych to měl přirovnat k číslům, tak se do předem namočeného bazénku podíval každý třetí kapr. To bylo pro mě velice frustrující.

img_7095.jpg

Při prohlížení montáže a pár dalších nezdolaných rybách mi bylo jasně, že bude potřeba něco udělat. Předpokládal jsem, že za vinou ztráty ryb byla chvíle, kdy se gumový korálek s návazcem sklouzl až k 80g olovu. Olovo bylo opravdu kousek od kapří tlamky. Tomu stačilo pár výpadů či zaklepání hlavou a díky váze olova se háček rychleji vyviklal a vypadl s kapří tlamky. Nemohl jsem spekulovat se snižováním váhy olova. Věřím, že 40g olovo by napomohlo k snížení ztráty neúspěšně zdolaných ryb. Ale většinou chytám na vodách kde je potřeba dalekých hodů a to s 40g olovy je nemožné. Vzal jsem montáž do ruky a cca 15cm nad hlavní olovo jsem namáčkl broček, který sloužil jako zarážka pro gumový korálek. Kapr bude mít olovo dále od háčku a bude se pichlavého sousta hůře zbavovat.

Mé úvahy byli správné. Ryb úspěšně zdolaných razantně přibylo. Postupem času jsem klasické gumové korálky vyměnil za Heli/Chod korálky, které jsou k tomuto lovu přesně určeny. Na 45lb olověnce drží první část sestavy válečku s korálkem velmi dobře, ale stále lze měnit variabilně délku umístění návazce od olova. Při záběru se nepohybuje po olověnce, odpadá tedy starost, řešit zarážku formou namáčklého bročku. Druhou částí je pouze korálek s větším vnitřním průměrem, který jde lehce navléci na váleček. Tento způsob zafixování návazce je 100% únikový a při ztrátě ryby šetrný a bezpečný. Většinou už při záběru korálek vypadne z válečku, návazec se v tuto chvíli stává průběžným po celé délce montáže.

Pokud rádi experimentujete s návazci, tak si Chod Rig určitě zkuste navázat, věřím, že budete překvapeni stejně jako já.

Tomáš Kos

1-4.jpg
3-10.jpg
4-10.jpg

5-10.jpg
6-11.jpg
7-9.jpg

8-6.jpg
9-7.jpg
11-5.jpg

12-6.jpg
13-7.jpg
14-5.jpg

15-5.jpg
16-4.jpg
17-3.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.