Kaprová montáž Očko v očku - krok za krokem

Zpět na Kaprové montáže
17. 3. 2014 - Chtěl bych čtenářům představit jeden ze svých nejvíce používaných a tedy nejoblíbenějších návazců. Ač je beze jména, s parťákem mu říkáme „ očko v očku“. V podstatě se jedná o kombinovaný návazec z jemné šňůrky „ Fast sinking“ o síle 25lb a fluorocarbonu o síle 20lb, přičemž tuhá část návazce je dělená a spojená očkem v očku.
dsc_0979-1.jpg

Chtěl bych čtenářům představit jeden ze svých nejvíce používaných a tedy nejoblíbenějších návazců. Ač je beze jména, s parťákem mu říkáme „ očko v očku“. V podstatě se jedná o kombinovaný návazec z jemné šňůrky „ Fast sinking“ o síle 25lb a fluorocarbonu o síle 20lb, přičemž tuhá část návazce je dělená a spojená očkem v očku.

Konec montáže osazuji háčky Gripper Hook ve velikosti 6, který se díky svému tvaru krásně stáčí i bez použití rovnátka – červíka nebo smršťovací hadičky.  Ač to zní krkolomně, je to geniálně jednoduché a funkční. Zejména pak při námi povětšinou praktikovaném způsobu lovu, kterým je vyvážka. Vzhledem k tomu, že používáme odpadávací kameny a montáže pokládáme i do hloubek větších než 8metrů, docházelo dříve velmi často k zamotání návazce při pokládání montáže díky nepravidelnosti kamenů. Rozdělením tuhé části návazce na dva díly se omezuje tendence návazce rotovat a to díky vzájemné volnosti obou oček na konci každého dílu tuhé části. Dalším důvodem, proč jsem si tento návazec oblíbil, je jeho nízká viditelnost na dně.  Donedávna jsem používal místo jemné šňůrky splétaný fluorocarbon, ale naše zásoby se tenčí, už téměř není k sehnání a to mne donutilo hledat jinou alternativu. Praxe rozptýlila mé obavy, že v čisté vodě pískovny budou ryby návazec vidět. Ještě dodám, že ačkoliv jsem byl dosud zastáncem spíše kratších návazců, v letošní sezoně velmi často nasazuji návazce delší a to od cca 40 do 60cm. Domnívám se, že takto dlouhý návazec umožňuje i opatrné rybě možnost se s pozřenou nástrahou pohnout aniž by se „píchla“, je to tedy něco diametrálně odlišného od montáží používáných jinými rybáři.

David Lužný

dsc_1057.jpg

na měkké šňůrce si uvážeme obyčejným uzlem očko na zarážku

dsc_1058.jpg

pomocí jehly našijeme nástrahu na měkkou šňůrku, v tomto případě „ Fast sinking“ od Mivardi

dsc_1059.jpg

před uvázáním háčku zafixujeme nástrahu pomocí stoperu a bezuzlovým vázáním navážeme háček, v tomto případě Gripper vel. 6 od MIvardi

dsc_1060.jpg

detail nástrahy a navázaného háčku

dsc_1063-1.jpg

spojení měkké šňůrky s fluorocarbonem pomocí kravského uzlu – konec návazcové šňůrky protáhneme odspoda nahoru smyčkou z přeloženého fluorocarbonu

dsc_1064.jpg

uděláme sedm až deset ovinů šňůrkou kolem obou konců fluorocarbonové smyčky

dsc_1065.jpg

konec šňůrky protáhneme v opačném směru smyčkou fluorocarbonu, tedy shora dolů

dsc_1066.jpg

navlhčíme oba materiály a řádně dotáhneme

dsc_1067.jpg

zbytky materiálů odstřihneme

dsc_1069.jpg

na konci prvního dílu fluorocarbonu pomocí dvojitého uzlu vytvoříme menší očko

dsc_1070.jpg

vytvořeným menším očkem provlékneme volný konec druhého dílu fluorocarbonu a dvojitým uzlem vytvoříme další očko

dsc_1072.jpg

detail „ očka v očku“

dsc_1073-1.jpg

detail spodní části návazce s nástrahou

dsc_1074.jpg

pohled na finální podobu návazce

p9210195.jpg

detail zajištění nástrahy pomocí stopperu

p9210183.jpg

mnou nejčastěji používané komponenty k tvorbě návazců

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.