Kaprové montáže VI - pelety

Zpět na Kaprové montáže
29. 5. 2013 - Co je to vlastně ta peleta, jak se vyrábí a z čeho je? Než si ukážeme a vysvětlíme několik možností, jak se dá v kaprařině peleta nastražit, něco si o ní řekneme. Pravděpodobně se k nám dostala z "Meky" kaprařiny od kolegů z Anglie. Peleta je rybářská nástraha (protože známe více druhů, například dřevěné pelety...)vyrobena z různých druhů živočišného nebo rostlinného původu, nejčastěji tvaru válečku, ale také kuličky, placky, obdélníku, polštářku, s dirkou, bez dirky a podobně, která je obohacena chuťovými a aromatickými stimulátory, sloužící k přilákání a udržení ryb na krmeném místě. Při výrobě pelet si můžeme určit složení směsí a tím přímo vyrobit pelety na konkrétní druh ryb, například sumcové,pstruhové pelety, pelety pro amury, pelety do studené vody a podobně, ale i jejich účel, například krmné, chytací, feederové, ale i můžeme ovlivnit dobu rozpadu v závislosti na teplotě vody. Když bych měl popsat vlastními slovy výrobu pelet, tak asi nejstručněji: připravené komponenty se smíchají, směs se nacpe do mašiny, z které pod tlakem a teplotou vypadně hotový váleček (nebo požadovaný tvar, například kulička). Od boilí se pelety hlavně liší tím, že se nevaří ve vodě, ale suší a k jejich výrobě se používá mnohem menší obsah vajec.
pel131.jpg

Co je to vlastně ta peleta, jak se vyrábí a z čeho je? Než si ukážeme a vysvětlíme několik možností, jak se dá v kaprařině peleta nastražit, něco si o ní řekneme. Pravděpodobně se k nám dostala z "Meky" kaprařiny od kolegů z Anglie. Peleta je rybářská nástraha (protože známe více druhů, například dřevěné pelety...)vyrobena z různých druhů živočišného nebo rostlinného původu, nejčastěji tvaru válečku, ale také kuličky, placky, obdélníku, polštářku, s dirkou, bez dirky a podobně, která je obohacena chuťovými a aromatickými stimulátory, sloužící k přilákání a udržení ryb na krmeném místě. Při výrobě pelet si můžeme určit složení směsí a tím přímo vyrobit pelety na konkrétní druh ryb, například sumcové,pstruhové pelety, pelety pro amury, pelety do studené vody a podobně, ale i jejich účel, například krmné, chytací, feederové, ale i můžeme ovlivnit dobu rozpadu v závislosti na teplotě vody. Když bych měl popsat vlastními slovy výrobu pelet, tak asi nejstručněji: připravené komponenty se smíchají, směs se nacpe do mašiny, z které pod tlakem a teplotou vypadně hotový váleček (nebo požadovaný tvar, například kulička). Od boilí se pelety hlavně liší tím, že se nevaří ve vodě, ale suší a k jejich výrobě se používá mnohem menší obsah vajec.

pel146.jpg

Pokud nemáme specielní měkčené peletky, určené přímo na napíchnutí na háček, můžeme pelety připevnit několika způsoby. Asi nejvíce používaný a nejznámější je způsob navázání mimo háček, tedy klasicky jako kuličku boilie. Podle velikosti a tvaru pelety volíme i zarážku, a tady je velmi důležité použít před peletkou gumový stoper, více známý pod názvem myší hovínko, aby nám peletka při náhozu a stahování necestovala, ale držela. Délku podvěsu a velikost háčku volíme podle velikosti peletky, můžeme nastražit za sebou dvě, tři, nebo jí nějakou plovoucí umělou nástrahou zvednout nade dno úplně stejně, jako kuličku boilisu. Dirku uprostřed vyvrtáme vrtáčkem. Velmi účiné je použít punčochu (nebo šňůrku) PVA se stejnými peletkami, ryba má na hromádce pelet šanci dříve naší nástrahu objevit. Pokud potřebujeme, aby se nám pelety nerozpadaly moc rychle, můžeme je před použitím prolít dipem nebo aminoliqidem, či lososovým olejem(říká se tomu namacerovat).

pel191.jpg
pel192.jpg
pel137.jpg

Další, méně známý způsob je použití specielního elastického kroužku pro pelety(lze použít i pro boilie). Důležité je koupit si správnou velikost, aby nám při náhozu peletka nevypadla. Výhoda tohoto způsobu je, že kroužek má na sobě od výrobce malé očko, které přímo navlékneme na háček a nemusíme tím pádem převazovat jinou montáž, nemusíme mít s sebou jehlu a vrtáček, můžeme peletku použít i v jiném rybolovném způsobu (feeder, plavaná) a kdykoliv kroužek sundáme a nepoškodíme očko, můžeme ho použít i vícekrát. Nevýhoda je, že při velmi dalekých náhozech a razantnějším švihu může peletka spadnout, takže se v praxi používá na kratší vzdálenosti. Tento způsob poslední dobou získává stále více příznivců hlavně v  lovu ryb udicí na feeder.

pel135.jpg
pel186.jpg
pel022.jpg

Nejméně známý způsob nastražení je použití různě dlouhých elastických pásků s dorazem, kde je na jedné straně koncová kulička v podobě dorazu, a na druhé malá dirka, kterou opět přímo navlékneme na háček. Tento způsob se spíš využívá na kuličky boilie, ale lze navléknout i peletku. Opět velká výhoda je, že nemusíme měnit montáž.

pel023.jpg
pel027.jpg
pel025.jpg

JO

Přiložené obrázky

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.