Návazec pro lov s PopUp

Zpět na Kaprové montáže
18. 8. 2014 - V posledních letech se s návazci na kaprařské scéně roztrhl pytel. Jejich opravdu velká řada a záleží jen na nás, kterým budeme věřit a primárně je používat. Musím přiznat, že mě osobně alchymie kolem návazců, potažmo celých montáží, velice zajímá. Každou sezónu se snažím přijít na něco nového, něco zlepšit, něco okoukat. I když v mé krabičce s návazci mám odzkoušené a osvědčené favority. A s jedním z nich bych se s vámi rád podělil.
img_7330.jpg

V posledních letech se s návazci na kaprařské scéně roztrhl pytel. Jejich opravdu velká řada a záleží jen na nás, kterým budeme věřit a primárně je používat. Musím přiznat, že mě osobně alchymie kolem návazců, potažmo celých montáží, velice zajímá. Každou sezónu se snažím přijít na něco nového, něco zlepšit, něco okoukat. I když v mé krabičce s návazci mám odzkoušené a osvědčené favority. A s jedním z nich bych se s vámi rád podělil.

Začneme hezky od začátku. První a velmi důležitým faktorem je použití POP-UP. Nejvíce jsem si oblíbil použití POP-UP (plovoucí boilies) s velkým procentem korkové drti o velikosti 14 mm. Základní a nejdůležitější vlastnost je konstantní, dlouhotrvající vztlak kuličky. Hrubý povrch kuličky napomáhá k lepšímu přilnutí slabé vrstvy pasty, kterou na tento způsob nastražení velmi rád používám. Další nespornou výhodou těchto korkových kuliček je obsažení cca. 30% klasického bolilie mixu. V praxi to funguje tak že boilies kterým delší dobu vnadíte, vypouští do lovného místa pachoví i potravní signál na který si kapři navyknou a s důvěrou naše návnady přijímají. Díky obsažení stejných složek v POP-UP kapr nerozezná rozdíl a nasaje ho se stejnou důvěrou jako kolem nakobrované kuličky stejné příchutě.

img_7385-1.jpg

Druhým a dalším důležitým faktorem je docílit abnormální chytlavost návazce. Tu jsem vyladil použitím vlasového rovnátka na háček.  Díky kombinaci klasického háčku s vlasovým rovnátkem se hrot háčku v okamžiku stočí do spodního pysku kapří tlamky a o záběr je postaráno.

Došla řada na zatížení návazce. Tím že na háčku máme pouze POP-UP případně POP-UP obalené v pastě, je zapotřebí použít zátěž tak, aby celý návazec ležel na dně. A pouze 2 - 5 cm se nástraha vzlínala nad zátěží návazce. Zátěž jsem nejčastěji používal od 0,9 g do 2 g. Záleží na velikosti POP-UP, jejímu již výše zmiňovanému vztlaku kuličky a váze háčku. Je jedno co za zátěž si zvolíte. Jestli plastické olovo, klasické bročky či jiné produkty k tomu určené. A že jich na dnešním trhu není málo.

img_7272.jpg
img_7339.jpg
img_7342.jpg

Jako materiál k návazci se mi nejvíce osvědčilo použití jemné svlékací šňůrky. Kdy celý potah až k zátěži návazce je zachován a od zátěže je šňůrka svlečená. Díky odstranění tuhého potahu se nástraha ve vodě chová velmi přirozeně. I opatrným kaprům dává minimum podezření k prokouknutí pasti.

Za brzkého jara či pozdního podzimu tento návazec nikdy nechybí na jedné z mých udic. Důvodem je nízká teplota vody spojena s nižší aktivitou kaprů

img_5068.jpg

 Ale i v sezóně kdy neproměňuji záběry či dokonce žádné záběry dlouhou dobu nemám, se tato levitující kulička nade dnem o nějaký záběr většinou rychle postará. No prostě ideální návazec i na krátkodobý lov. To jsou samá pozitiva a myslím si, že by správné napsat i pár negativních zkušeností. Nejzákladnější je ta, že pokud lovíte na lokalitách s velkým množstvím bílé ryby, zejména jelce tlouště či cejna velkého, stává se z vás cílený lovec těchto rybích druhů. Je to způsobeno hlavně průměrem kuličky a vysokou atraktivitou. Podobný problém nastává, když se snažíte cíleně lovit kapry větší váhové kategorie. Není to vždy pravidlem, ale je potřeba si uvědomit, že neopatrnost kapřích juniorů a prezentace nástrahy k záběrům jen vybízí.

Tomáš Kos

Postup výroby návazce:

img_7230.jpg

1-4.jpg
2-14.jpg
3-12.jpg

4-11.jpg
5-12.jpg
6-13.jpg

7-11.jpg
8-8.jpg
9-9.jpg

img_7330.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.