Všestranný kombinovaný návazec

Zpět na Kaprové montáže
13. 4. 2015 - Věřím, že každý, kdo se zabývá lovem kaprů má svá tajemství co se návnad, nástrah a hlavně koncových montáží týče. Tak jako z vlastní zkušenosti vím, že pokud vám některý návazec lidově řečeno „sedí“ a jste s ním spokojeni, nemáte potřebu ho měnit za jiný. I já zastávám motto, že v jednoduchosti je krása. Ovšem každou chvíli koukám nejen v časopisech na různé vychytávky, úpravy a novinky na výrobu ještě více maskovaných a zároveň funkčních návazců. Přesto všechno moje pouzdro na návazce přetéká mým nejoblíbenějším, všestranným a zároveň velmi funkčním typem návazce, který vám nyní představím.
1

Věřím, že každý, kdo se zabývá lovem kaprů má svá tajemství co se návnad, nástrah a hlavně koncových montáží týče. Tak jako z vlastní zkušenosti vím, že pokud vám některý návazec lidově řečeno „sedí“ a jste s ním spokojeni, nemáte potřebu ho měnit za jiný. I já zastávám motto, že v jednoduchosti je krása. Ovšem každou chvíli koukám nejen v časopisech na různé vychytávky, úpravy a novinky na výrobu ještě více maskovaných a zároveň funkčních návazců. Přesto všechno moje pouzdro na návazce přetéká mým nejoblíbenějším, všestranným a zároveň velmi funkčním typem návazce, který vám nyní představím.

Jedná se o kombinaci fluorocarbonu o síle 15lb a velmi jemné, rychle potápivé šňůrky FAST SINKING o síle 25lb v olivově zelené barvě. Montáž je osazena háčky GRIPPER HOOK velikost 6 a i když se tento typ háčku i bez rovnátka v kapří tlamce pěkně stáčí tam kam má, ze zvyku a pro ještě lepší efekt, jsem použil rovnátko. Šňůrka FAST SINKING je opravdu jemná a velmi dobře vsakuje. Pro zvýšení atraktivity vaší nástrahy, je dobré máčet celou montáž již s nastraženým boiliem do dipu. Šňůrka bude společně s nástrahou, po dopadu na dno vypouštět atraktory, které jsou pro ryby tolik neodolatelné.

dsc_3660.jpg

Výhodou této montáže je, že nám fluorocarbon, který je sám o sobě tuhý, zaručí menší viditelnost a šňůrka zase přirozené pohyby nástrahy na dně. Navíc je tento typ návazce vhodný pro plovoucí boilie – pop-up, se kterým perfektně funguje na zabahněných revírech. Podle nánosu bahna na dně, je nutné zvolit délku šňůrky, kterou pomocí kravského uzlu připevníme k fluorocarbonu. Velké plus je i fakt, že se nám při náhozu takovýto návazec nezamotá a my máme jistotu, že máme správně naservírováno.

img_4055.jpg

Pokud se rozhodnete tento návazec vyzkoušet v praxi, přeji hodně úspěchů a také spoustu zdolaných úlovků.

Za MIVARDI team Kuba Ullmann

Postup výroby návazce:

0

vše potřebné pro výrobu návazce

1

háček navlékneme na jemnou šňůrku, kterou si libovolně dle potřeby vyměříme a ustřihneme

2

na šňůrce uděláme očko na zarážku, zvolíme délku přívěsu a pomocí bezuzlového vázaní navážeme háček

3

pomocí kravského uzlu spojíme měkkou šňůrku s fluorocarbonem. Před utažením je důležité uzel navlhčit, aby došlo ke správnému stažení a následnému nepovolování.

4

umístíme rovnátko pro ještě lepší funkčnost

5

materiál, který bude vyčnívat, precizně a opatrně odstřihneme

6

Celkový pohled na zhotovený návazec. Jako ochranu před prodřením v místě uchycení oka do rychlovýměnného obratlíku a zároveň jako prevence před zamotáním, doporučuji používat Anti-Tangle. Jedná se o tuhý převlek na obratlík.

7

Podle velikosti a počtu boilie na přívěsu, si zvolíme správnou vzdálenost mezi háčkem a nástrahou. Vzdálenost by se měla rovnat alespoň průměru vaší nástrahy.

8

Zhotovený návazec společně s potřebnými komponenty

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.