Bobrman - MIVARDI CZ – Zimní toulky náplavkou - Urban fishing – horní

Zpět na Praxe
12. 1. 2019 - Pokusil jsem se zde popsat stále populárnější lov dnešní uspěchané doby. Lov v blízkosti bydliště, krátký, intenzivní, pro rybáře, co nevydrží dlouho nejít k vodě a čekat, až zase přijde čas dlouhých výprav. Já prostě potřebuji kontakt s řekou, rybou, životem kolem vody. Kamarád mě dlouho nahlodával, ale já mám rád svůj klid, někde v ústraní a nejlépe, když dlouho nepotkám človíčka. Tak tohle mělo již brzy skončit a začne pravý opak.
img_0103.jpg

Pokusil jsem se zde popsat stále populárnější lov dnešní uspěchané doby. Lov v blízkosti bydliště, krátký, intenzivní, pro rybáře, co nevydrží dlouho nejít k vodě a čekat, až zase přijde čas dlouhých výprav. Já prostě potřebuji kontakt s řekou, rybou, životem kolem vody. Kamarád mě dlouho nahlodával, ale já mám rád svůj klid, někde v ústraní a nejlépe, když dlouho nepotkám človíčka. Tak tohle mělo již brzy skončit a začne pravý opak.

V létě jsem přes úvodní odpor, k lovu v rachotu města začal ochutnávat rybaření přímo v centru, u nás doma na ,,hormím Labíčku". Není to snad o chuti zdolávat rekordy, ale spíš, když už člověk jede kolem nahodit a lovit. Tak proč ne v končícím podzimu a začínající zimě. Lákalo mě i to, že pokud setrvám, řeka zde zamrzá až při opravdu dlouhodobém mrazu a bude možnost lovit co možná nejdéle a tak, jak se zima mění, je čím dál ,,teplejší“, možná i po celé její trvání.

 RAPID Method mix EXCELENT 

img_0103.jpg

BOBRMAN

Teď hned, rychle, když umístím Páju ve školce, mám jen hodinku až tři, než mě zase naskáče práce do všech složek v mém počítači. Nerad odcházím bez záběru a s tím jsem startoval. Úvod jsem si naplánoval na víkend, abych si udělal obrázek. Ještě za tmy rozbaluji. Krásný klid přerušuje skupina osob, co právě vylezou z lokálu, řev, bitka, sanitka, policie, dav se rozejde. Je nádherné ticho, to za pár minut přerušuje drnčení nějaké vozíku a dlažbu chodníku na náplavkou. Bezdomovec v podnapilém stavu táhne nákupní vozík z blízkého obchoďáku, rachot chvilku ustane a vozík letí přímo do mého lovného místa. Asi ho to už přestalo bavit...

 

img_2902.jpg
img_2179.jpg
img_2187.jpg

Úvod listopadu byl velmi teplý, některé dny to podzim ani nepřipomínalo, ale konec znamenal citelné ochlazení. Dali jsme si velikou práci se zmapováním hloubek a ještě se mi podařilo sehnat fotografie z doby dávno minulé, kdy se náplavka budovala. Cokoliv, co mohlo být pro rybu zajímavé jsme hledali. Každou volnou chvilku jsem tomu věnoval. Teplé dny jsme věnovali boilies, s punčoškou PVA, v níž byl obsažen mix 4mm Turbo pelet a Easy Catch pelet s příchutí ananasu a na háčku Boilies RAPID Easy Catch Ananas 1 N.BA 18mm. Chadnější dny, jak jsme se blížili zimě jen pop-up Reflex, s obalovací pastou, nebo jen obalovací pasta na olovo a samotná pop-up s montáží D-rig. 

img_0101.jpg

A když udeřila zima a silné mrazy, kdy teplota vody rychle padala dolů, udělali jsme si z Method mixu EXCELENT s přídavkem pšeničných klíčků a Bonduelky směs, do method krmítek. A opět jen jedna popka, ale někdy už, dle aktivity ryb jen 10mm. Paradoxně a to jsem nečekal, jsme měli díky určitému systému, jak jsme místa navštěvovali a v jaký čas velmi dobré výsledky, co se týče množství a frekvence záběrů! Byl i den, kdy bylo čtrnáct záběrů!!! Za tři a třičtvrtě hodiny lovu…

 

img_2192.jpg
img_2217.jpg
img_2224.jpg

Každý den je jiný, jiný průtok, to je holt úděl při rybaření mezi v krátkém úseku regulované řeky. Také vliv sněhu na horách a jeho tání, nakonec nejen na horách, zima je letos na sníh bohatá, u nás v nížině se ale udrží jeden, až dva dny. Tání však brzdí počty záběrů, velmi se obrací procento ulovených ryb ve prospěch cejnů a někteří z nich jsou opravdu mazáci. Mě to tedy vůbec nevadí, i ve dnech, kdy teplota za celý den nepřesáhne nulu, udělám i devět záběrů za tři hodiny.

img_0102.jpg

Už to není ani o krmení, ukazuje se, jak rozhoduje přesnost, přehazuji třeba i po půl hodině. Stále do stejného místa. Nábřeží je silně ovlivněno lidmi, co chodí krmit ptactvo. Rovnice je jednoduchá, ryby se do těch tří hlavních míst, kde končí a nebo začínají chodníčky stahují. Ryby nerespektují pravidlo, že hlubší body budou vítězit, teď ne, jsou roky učeny jít při minimu potravy za ptáky, co okupují náplavku celoročně, proč taky ne, od plného stolu se neodchází.

img_2240-1.jpg
img_2411.jpg
img_2603-1.jpg
 

Již jsme zde takovou stálou atrakcí, hodně lidí nás sem chodí pravidelně navštěvovat a to jak rybářů, tak i chodců – venčitelů čtyřnohých mazlíků. U nich jsme zejména v oblibě, neboť stále přidáváme na výraznosti nástrah a táhne je to k nám jako magnet železo. Plovoucí Reflexky jsou stále zatraktivňovány víc a víc v čisté esenci RAPID Flavour. Sladké fungují výtečně. Postavení vánočního stromečku u prutů vzbuzuje trochu rozruchu, ale v dobrém, chodci se baví. Na naší ,,batožině“ CAMOCode je i talíř s cukrovím.

img_1004.jpg

Stromečkové úlovky dostávají svobodu. Jsme na dvaceti třech pravidelných krátkých vycházkách, když rok končí. Vytaženo na břeh je 69 ryb, co jsou podebrány, něco málo jsme ztratili, něco neproměnili. Je to výzva i do dalšího roku, i když času již nebude tolik, leden a únor jsou pracovně náročné. Není bez zajímavosti, že počet záběrů, se při velmi pečlivé statistice, nevešel do žádné rovnice, čas, tlak, místo, srážky, fáze měsíce. Ryby tu mají svůj jízdní řád.  

 

img_2617.jpg
img_2721.jpg
img_2752.jpg

Přeji Vám všem krásné chvíle u vody, ať na malých, či velkých vodách, na stojáku, či tekoucí řece.

Pavel Bobrman Vohralík

Konzultant MIVARDI

img_2860.jpg

img_2901.jpg

img_2919.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.