Březňáček – MIVARDI CZ – Jan Prchlík díl.II.

Zpět na Praxe
11. 4. 2019 - Vyšlo v časpise Magazín Kapr Pípá to pípá:První polovina března se nesla v duchu řekl bych až nesnesitelného větru, kdy si člověk říká, jestli to někdy přestane. Na druhou stranu vítr nese kapry a rybář, pokud chce být trochu úspěšný, se tomu musí podřídit. Silný vítr doprovázený vydatnými dešťovými přeháňkami zapříčinil to, že se mi během pár dní na podložce vystřídalo pár pěkných ryb a pocit, který jsem zažíval, byl dobrý. Návrat po letech a rybám se zvyky příliš nezměnily. Velice příjemné na tom všem byl fakt, že se vesměs jednalo o krásné mladé ryby bez sebemenšího poškození. Užíval jsem si start sezony a na každou vycházku se těšil víc a víc. Takové to zahřívání se na startu je prostě nejhezčí.
dsc_0418.jpg

Vyšlo v časpise Magazín Kapr Pípá to pípá:První polovina března se nesla v duchu řekl bych až nesnesitelného větru, kdy si člověk říká, jestli to někdy přestane. Na druhou stranu vítr nese kapry a rybář, pokud chce být trochu úspěšný, se tomu musí podřídit. Silný vítr doprovázený vydatnými dešťovými přeháňkami zapříčinil to, že se mi během pár dní na podložce vystřídalo pár pěkných ryb a pocit, který jsem zažíval, byl dobrý. Návrat po letech a rybám se zvyky příliš nezměnily. Velice příjemné na tom všem byl fakt, že se vesměs jednalo o krásné mladé ryby bez sebemenšího poškození. Užíval jsem si start sezony a na každou vycházku se těšil víc a víc. Takové to zahřívání se na startu je prostě nejhezčí.

KAPROVÉ NÁVNADY A NÁSTRAHY RAPID

Březňáček...přišlo to rychleji než jsem čekal: Jedno odpoledne se počasí změnilo. Dlouhodobou oblačnost a silný vítr, kdy tlak vzduchu byl v těch optimálních výškách, vystřídalo něco, co si asi nikdo dvakrát nepřeje. Vyjasněná blankytně modrá obloha, kdy beránky na ní by jste hledaly jen stěží. Prudký vzestup tlaku a k tomu větve stromů, které se nepohnou ani o kousek. To vše jsou někdy karty, které na ALL IN nestačí.

dsc_0418.jpg

Většinou to nevěstí nic dobrého, ale zažil jsem několikrát i to, že i přes veškeré vrtochy počasí to sedlo. Ostatně moje myšlenky mi potvrdil kamarád, se kterým jsem to odpoledne vedl hovor na téma,, dneska to bude plonk". Jeho slova ve znění ,,Prchlajzi vždyť to znáš optimální počasí nemusí být všechno" mě nasměrovala opět na místo, kde jsem se pokoušel přelstít jednu z TĚCH ryb. Strategie pro dnešní lov byla jasná. Zkouška zásypu letos poprvé ať to stojí co to stojí. Montáž nahazuji na celkem produktivní místo a do těsné blízkosti dohazuji něco kolem dvou kil boilie. Nástrahu jsem odlišil popkou kvůli eventuálnímu rychlému záběru s tím, že určitě před soumrakem ještě přehodím a atraktivnější nástrahu vyměním za podstatně větší a selektivnější. Sedím a pozoruji vodní hladinu s vidinou toho, že se třeba ryby ukážou. Neděje se vůbec nic a při tak syrovém počasí se není ani čemu divit.

dsc_0409-1.jpg

Telefon s kamarádem, který se staví na pokec, proběhl rychle a těšil jsem se, až dorazí a opětovně budeme probírat vše kolem ryb. Z rozjímání mě vytrhl padák, který jsem přisuzoval všude přítomným ploticím, které se v tohle období a v této části vyskytují ve velké míře. Když se však vlasec začal šponovat a cívka navijáku se pomalu dávala do pohybu, bylo jasné, že nástrahu ochutnal nějaký z místních kaprů. V okamžiku kdy jsem zvedl prut, mi to okamžitě došlo, prostě jsem to věděl. Je to tady dřív než jsem čekal, dřív než bych si byl vůbec odvážil tuto myšlenku připustit. Těžká váha na druhém konci, kdy ryba chvíli stála a po pár vteřinách mi dala okamžitě vědět, že v následujících několika minutách bude udávat tempo ona. Nikam jsem nespěchal a užíval si zdolávání na plno. Kdy radost z toho, že mi kolos zabral, střídalo trochu nervozity s třesoucími se koleny.

dsc_0207-2.jpg

První závar na hladině kdy srdce mi směřovalo někam do krku a žaludek se známě sevřel, pouze potvrdil to, co jsem od zvednutí prutu věděl. Má víc než dvacet. Ještě několik minut to trvalo, než jsem získal nad protivníkem kontrolu a už jsem ho vedl k jeho dočasnému vězení, sítě podběráku. Při pohledu na rybu mi docházelo, co se mi v tak brzké části roku opravdu podařilo ulovit. Euforie byla neskutečná. Ani jsem pomalu nepostřehl, že dorazil známí, který suše konstatoval něco v tom smyslu, že co jako chci chytat po zbytek roku. Vlastně s tímhle člověkem mám asi souzeno, že přijíždí k vodě za mnou právě v tyhle okamžiky. Kdy se děje něco zvláštního. Jako tenkrát před lety, kdy scénář byl naprosto stejný.

dsc_0400.jpg

Mělo by to tak asi být. Člověk by si měl užít souboj s jednou ze svých životních ryb sám a vnímat všechno s tím spojené a následně se podělit o radost s někým blízkým s někým koho máte rádi, který vám nezávidí úspěch, ba naopak užije si ho s vámi. Tímto bych ti chtěl Skálič poděkovat za to, že si se zkrátka vyskytl a byl si při tom. Při tom všem ne jen teď. A zároveň i vím, že ti tvojí ochotu budu moc jednou oplatit. A myslím si, že to přijde dřív, než by jsme to čekali......

KONEC

dsc_0413-1.jpg

dsc_0417.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.