CarpTeam Ani Ťuk – výprava na pískovnu - MIVARDI ČR

Zpět na Praxe
20. 9. 2018 - Petrův zdar, chtěl bych se s vámi podělit o zážitek z 3 denní výpravy, kde jsme s kamarádem Honzou chytli pár pěkných kaprů. Vypravily jsme se na malí asi 1,5ha rybník u Mladé Boleslavi, jednalo se o zatopený lom s písčitým a kamenitým dnem. V neděli jsem na místo dorazil cca ve 14h a dal se do díla. Kamarád Honza nestíhal a tak jsem musel vše zvládnout sám.
vp1.jpg

Petrův zdar, chtěl bych se s vámi podělit o zážitek z 3 denní výpravy, kde jsme s kamarádem Honzou chytli pár pěkných kaprů. Vypravily jsme se na malí asi 1,5ha rybník u Mladé Boleslavi, jednalo se o zatopený lom s písčitým a kamenitým dnem. V neděli jsem na místo dorazil cca ve 14h a dal se do díla. Kamarád Honza nestíhal a tak jsem musel vše zvládnout sám.

Po rozdělání tábora jsem připravil člun, echolot, bójku a vydal se na mapování dna, už z předešlých rozmluvách o oné vodě jsem měl hlášku, že jsou v jednom rohu u břehu padlé stromy, které zasahují do vody, a já věděl, že to bude jedno z míst, kde položím své montáže.

vp1.jpg

Po zmapování dna i pro kolegu jsem umístil bójku na místě, kde jsem našel snad jedinou plotnu na rybníce jinak vana se stabilní hloubkou 2,5m. Ale plotna šla do 1,8m a měla průměr cca 5m. Zakrmil jsem partiklem a boillies mixem o všech velikostí a příchutí. Po přípravě montáží, kde jsem jako nástrahu použil boillies 18mm příchuť anglická jahoda obalené v pastě té samé příchutě, jsem svou montáž zavezl na první místo, těsně před spadlé stromy.

vp2.jpg

Když jsem zavezl montáž č. 2 k bójce a vracel se na břeh, ozval se hlásič z místa pod padlými stromy. Nikdy jsem tak rychle nepádloval zpět!! Můj výkon by pochválil i Martin Doktor!! Po 5 min. zdolávám kapra cca 7 kilo, vysoký krásný lysec, dostal hudlana a šup s ním zpět. Montáž šla opět na to samé místo a já si říkal, že toto místo by mohlo přinést mnoho záběrů.

vp3.jpg

Jelikož byla půlka července a teploty se blížili peklu, bylo jasné, že třetí montáž bude zig rig s pop up příchutě ananas N.B.A. 10cm nad dno. Při zavážení jsem místo ještě oživil peletami Rapid Red halibut s methodmixem V1 Extrem příchuť vanilka/scopex a kýbl kukuřice a řepky.

vp4.jpg

Po 18té hodině usedáme konečně s přítelkyní do křesel a užíváme nabitého volna. V tom se hlásí opět místo pod padlými stromy, rychlá jízda, která se obrací v padák a jelikož tu jsou pravidla háčku bez proti hrotu, myslel jsem si že jsem rybu ztratil. Omyl, vlasec se opět začíná napínat a já po napínavém boji, kdy se ryba snažila několikrát zajet mezi spadlé stromy, vytahuji menšího kapříka o váze cca 5kg. Ošetřen a vrácen vodě tak jak se patří. Montáž šla okamžitě nazpátek a já si říkám, že noc tu bude zajímavá.

vp5.jpg

O chvíli později konečně dorazil kamarád Honza a já mu sděluji nabitá fakta o vodě a krmení. Ani jsem se nenadál a jeho montáže už leželi na předem zakrmených místech. Na jeho prutech nemohl chybět Vyzutý Tonda 24mm, na kterého prostě nedá dopustit. Okolo 23h uleháme do bivaků plně očekávající rušnou noc. Chvíli po půlnoci nás probouzí hlásič, opět velmi prudký rychlý záběr, po 10 minutách slušného nočního souboje se na podložce ocitá nádherný lysec 9,90kg. Foto a šup s ním do vody, přišel ochutnat nadopovaného Vyzutého Toníka z hloubky 2,5m. Do rána byl již klid, po probuzení jsme s kolegou prošli znovu zjištěné poznatky o profilu dna, množství krmení a nástrahách a dokrmili lovná místa. Jelikož se jednalo o vanu s rovným dnem, vsadili jsme na bohatší krmení ve větších pravidelných dávkách. Přes den byl klid, počasí na aktivitě ryb moc nepřidávalo a tak jsme mohli v poklidu odpočívat.

vp6.jpg


Blížil se večer a tak byla na místě změna nástrah, z prvního prutu jsem sundal pop-up a dal jsem dvě koule 18mm B17. Na druhý prut 24mm B17 a plovku ananas N.B.A. Honza už si připravoval nové návazce, když v tom uslyšel hlásič, krátký potah, pauza, znovu potah, padák a pak krásná dlouhá jízda. Již na začátku zdolávání bylo jasné, že tohle kapr okolo 5 kg nebude. Po 10ti minutách bylo dokonce jasné, že to nebude ani kapr, mrtvá váha, bez škubání hlavou, tušili jsme, že to bude sumec. Ještě chvilku si s námi „hrál“ ale nakonec jsme ho na podložku dostali, albín 140 cm! Zabral na jednu 24mm kouli vyzutého Tondy. Před námi byla druhá a poslední noc. Ve 02:00 ráno nás budí Honzovi pípáky, jízda na kterou čeká každý kaprař, po 10ti minutách kdy se kaprovi nechtělo spolupracovat, se muselo do člunu a na vodu. Zdolávání z lodi je pro mě ten největší adrenalin!! Dalších 10 minut zdolávání mě dostatečně probudilo, Honza měl už kapra u člunu, krásnej šupík cca 10-12 kg, ale bohužel při posledním výpadu před podběrákem se kapr vyhákl. No nebudu Vám lhát, pár neslušných slov z pusy Honzy vypadlo. Ale nedá se nic dělat, to je prostě rybařina.

vp7.jpg

Ráno okolo 07:00 se ozval opatrný záběr na prutu, který jsem měl pod stromy. No zrovna jsem byl tam, kam chodí i královna pěšky (WC) a tak se zdolávání ujala má přítelkyně Denisa. A šlo jí to náramně, přišel jsem akorát, když ji Honza pomáhal podebrat krásného šupináče, 11,30 kg!

vp8.jpg

V poslední hodině, kdy už jsme měli skoro všechny věci složené v autech, vytáhl Honza ještě dva menší kapříky, které ještě ve vodě vyhákl, ošetřil a pustil zpět a já vytáhl krásného amura 80cm a 6kg, pochutnal si na anglické jahodě.

vp9.jpg

Když to shrneme, ryby moc aktivní v tomto počasí nebyly (rybáři, co byli okolo nás, nachytali v 8mi lidech to, co my ve dvou), to jsme očekávali, ale když už něco ze dna vzali, byly to naše vyzkoušené nástrahy. Vytáhli jsme ryby na anglickou jahodu, B17 i vyzutého Tondu, někdy se prostě vyplatí nedržet se celou výpravu jednoho typu návnady a nástrahy.

Ať to jezdí!!

Michal „Kublis“ z CarpTeam Ani Ťuk

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.