David Lužný - MIVARDI ČR - Ronnie rig

Zpět na Praxe
7. 1. 2019 - V letošní sezoně jsem si předsevzal častěji lovit na samotné pop up nástrahy, neboť v minulosti se mi na samotné popky moc nedařilo. Lov na tuto nástrahu mohu doporučit v době, kdy jsou ryby letargické a nejeví příliš zájem o potravu, nebo v brzkém jaru či pozdním podzimu v chladné vodě s použitím PVA, ať už PVA sáčkem či PVA punčoškou. Zde se otvírá prostor pro individuální prezentaci, co se týče návnady v PVA. Během letošní sezony jsem začal používat ronnie rig a musím uvést, že nejen že se mi začalo dařit při lovu na plovoucí nástrahy, ale tato montáž je pěkně chytlavá a ryby mi z ní nepadaly. Netvrdím, že postupem výroby této montáže objevuji Ameriku, spousta z vás tuto montáž již zná a používá, proto další řádky jsou určeny těm, co ji dosud nevyzkoušeli.
csc_3499.jpg

V letošní sezoně jsem si předsevzal častěji lovit na samotné pop up nástrahy, neboť v minulosti se mi na samotné popky moc nedařilo. Lov na tuto nástrahu mohu doporučit v době, kdy jsou ryby letargické a nejeví příliš zájem o potravu, nebo v brzkém jaru či pozdním podzimu v chladné vodě s použitím PVA, ať už PVA sáčkem či PVA punčoškou. Zde se otvírá prostor pro individuální prezentaci, co se týče návnady v PVA. Během letošní sezony jsem začal používat ronnie rig a musím uvést, že nejen že se mi začalo dařit při lovu na plovoucí nástrahy, ale tato montáž je pěkně chytlavá a ryby mi z ní nepadaly. Netvrdím, že postupem výroby této montáže objevuji Ameriku, spousta z vás tuto montáž již zná a používá, proto další řádky jsou určeny těm, co ji dosud nevyzkoušeli.

Co budeme potřebovat?

Budeme potřebovat šňůrku či fluorocarbon  (v mém případě šňůrka Skinline Stripshield dark olive 25lb), háček (v mém případě M Point AS vel. 5), smršťovací hadičku (v mém případě Mivardi 2,4x2,6mm 3:1), rychlo výměnný obratlík s kroužkem (v mém případě Quick  change obratlík s kroužkem), zarážky kroužků, zavrtávací držák nástrahy a broček nebo plastické olovo k dovážení montáže.

KAPRAŘSKÝ HÁČEK M-POINT AS

csc_3499.jpg

David Lužný

Vlastní sestavení

Začneme tím, že na zvolený háček (v mém případě M Point AS vel. 5) navlékneme kousek smršťovací hadičky a to přes očko háčku směrem k hrotu. Následně pomocí kleští či peanu malinko rozevřeme Quick Change obratlík tak, abychom jej mohli natáhnout do očka háčku.  Pokud se to podaří bez rozevření, fajn, pokud je třeba obratlík rozevřít, tak jej po navlečení háčku opětovně kleštěmi či peanem zavřeme. Poté přetáhneme smršťovací hadičku přes očko háčku a obratlík, abychom zabránili samovolnému vypadnutí háčku z obratlíku a celou montáž zpevnili. Já osobně smršťovací hadičku natahuji až po horní hranu těla obratlíku (bráno směrem od háčku), přičemž smršťovací hadička mi sahá několik mm pod úroveň očka háčku. Následně nad zapalovačem či nad horkou párou necháme smrštit smršťovací hadičku.

dsc_3486.jpg

Poté na háček navlečeme zarážku, v mém případě dvě zarážky kroužků, které nám vymezují úsek, v kterém se na háčku bude pop up nástraha pohybovat. Mezi ně nezapomeňte navléknout zavrtávací držák nástrahy.

dsc_3492-2.jpg

Ke kroužku Quick change obratlíku navažte návazcový materiál – fluorocarbon či ztuženou šňůrku (v mém případě má oblíbená ztužená šňůrka Mivardi Skinline Stripshield 25lb). Lze využít jak uzel, tak např. smyčku, kdy k uzlu u kroužku obratlíku seckvaknutím umístím broček.

dsc_3487.jpg

Zde musím podotknout, že ač jsem měl zpočátku pochybnosti, tak zavrtávací držák nástrahy drží pop up nástrahu absolutně spolehlivě, nestalo se mi, že by tato spadla během náhozu či lovu.  Při lovu na tuto montáž jsem používal flouoro pop up Rapid, nejčastěji česnek a ananas, dlouhodobě zalité shodnou esencí a prezentoval je s menším balíčkem PVA punčochy s obsahem povětšinou nadrceného identického boilies, přelitého liquidem či dipem.

dsc_3389-1.jpg

Jak jsem už předeslal, jedná se o poměrně chytlavou montáž, která mi přinesla pěkné úlovky na svazových vodách. Za mě tedy určitě stojí za vyzkoušení! Za Mivardi team CZ David DejvL Lužný

dsc_3306.jpg

pb230018.jpg

pb240123.jpg

pb240137.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.