Hot Summer – Jan Prchlík – MIVARDI CZ díl.I

Zpět na Praxe
13. 10. 2019 - A je to tady zas. Léto. Část roku, na kterou se mnozí těší, ale jsou i tací, kteří právě tohle období moc nemusí. Jednoznačně patřím do druhé skupiny zmíněných z několika důvodů. První je ten, že horké počasí naprosto nesnáším a druhým faktem je to, že vodní plochy jsou atakovány tolika lidmi, že klid pro kaprolov budete hledat jen stěží. Ale i tak jsem se pro pár letních akcí rozhodl a snažil se o volbu míst tak, abych přeci jen trochu toho klidu našel.
dsc_0067-4.jpg

A je to tady zas. Léto. Část roku, na kterou se mnozí těší, ale jsou i tací, kteří právě tohle období moc nemusí. Jednoznačně patřím do druhé skupiny zmíněných z několika důvodů. První je ten, že horké počasí naprosto nesnáším a druhým faktem je to, že vodní plochy jsou atakovány tolika lidmi, že klid pro kaprolov budete hledat jen stěží. Ale i tak jsem se pro pár letních akcí rozhodl a snažil se o volbu míst tak, abych přeci jen trochu toho klidu našel.

NATURAL CONCEPT BOILIES B17

Tak jsem zpátky Tome: Loni jsem si dal premiéru u mého kamaráda Petra na jeho domovské vodě v Německu. Nedopadlo to zcela zle, ale důvod se sem vrátit jsem rozhodně měl. Informace, že se na revíru vyskytuje šupináč opravdu skvělých proporcí, mi utkvěla v hlavě, a návrat byl zkrátka na místě. Zcela jistě zrovna letní období nemusí být to pravé ořechové v lovu takové ryby, ale co kdyby náhodou. Měl jsem na lov slabé čtyři dny ve skvělé společnosti Petra, se kterým máme stejný smysl pro humor a celé si to vždy náležitě užijeme. Teplota vody byla opravdu dost vysoko a kapří aktivita podle rybářů lovících opodál byla dost slabá. Rozhodl jsem se pruty umístit do větší hloubky a vsadil na jedno krmné místo. Boilie Natural Concept a B17 jsem použil v množství tří kg na rozjetí místa. V průběhu prvních třiceti hodin se nic neudálo a bylo zřejmé, že kapři opravdu přílišnou aktivitou nehýří. Druhou noc se krmné místo však probudilo a pár Německých kaprů se mi podařilo zdolat. Stejně tak třetí poslední. Celkem jsem docílil osmi záběrů, kdy se mi podařilo zdolat celkem pět ryb. A Toma? Tak toho snad na podzim.

dsc_0067-4.jpg

Voda jako čaj aneb mise amur: Červencové teploty a hlavně teplota vody mě přivedla k myšlence, pokusit se o nějakého toho amura. Rozhodl jsem se pro cílený lov této ryby na stojáku, kde jsem tušil dobrou akci. Nechtěl jsem být v zajetí hrnce při vaření tuny kukuřice a vsadil jsem hlavně na řepku. Dále pak na něco mražené kukuřice a Boilie Easy Catch Ananas N.B.A. Natural Concept. Jedno z míst jsem rozkrmil v těsné blízkosti břehu na tvrdém štěrkovém dně a druhý prut nasměroval na volnou vodu. První zmiňované místo bylo produktivní zejména za tmy a přes den mlčelo. Prut na volné vodě dal několik pěkných ryb i v průběhu dne. Nástrahy jsem měl dlouho zalité v esenci ananas a to pop up Reflex ananas N.B.A. a také korkáče v ananasové příchuti. Ryby reagovaly velice dobře, kdy cílovou rybu ze začátku spíš nahradilo pár pěkných kaprů. Ve finále jsem měl přeci jen kliku a nějaký ten amur se z vody také podíval. Sice se nepovedl žádný kolosální kousek, ale pár rybek kolem metru délky už do toho při zdolávání umí také pěkně kopnout. Takže jsem bral výpravu jako splněnou a spřádal plány na další podnik, který mě čekal za pár týdnů.

07-3.jpg

Otrokem své vlastní vášně: Poslední srpnový týden mám několik posledních let ve velké oblibě v souvislosti s pěknými kapry. Zejména na řece se mi vždy podařilo pár pěkných kousků právě v tomhle období. Pro letošek jsem však chtěl trochu změny, a i když jsem věděl, že to bude trochu náročnější, zkusil jsem stojatou vodu s tím, že budu jezdit na popracovní vycházky. Jelikož jsem chtěl mít pro chytání maximální, klid rozhodnutí padlo na každodenní přejezd člunem do vzdálenější části lokality. Když si nad tím tak zapřemýšlím, občas mě napadá, jestli to co dělám je zcela zdravé. Je. Každopádně i na tak krátkou dobu s vidinou klidu a pěkné ryby jsem každý večer nakládal, vykládal, přejížděl a tento kolorit podstupoval tři dny po sobě. Velkou výhodou byl fakt, že právě na téhle lokalitě jsem strávil už pěknou řádku času, a tak jsem měl výhodu, co se týče výběru míst pod vodou. Vlastně jsem se ani nezatěžoval echolotem.

093.jpg

058-4.jpg

048-3.jpg

046-1.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.