Labská sauna – Josef Petráš – MIVARDI ČR díl1.

Zpět na Praxe
25. 3. 2019 - Čas neskutečně letí a čím víc sezona postupuje, tím víc se mi zdá, že její konec je na dohled. Bohužel svůj čas jsem asi jako většina z vás nucen dělit mezi práci, rodinu, péči o rodinný dům a svůj koníček- lov kaprů. Času tedy není nazbyt a jsem rád, když se mi podaří strávit několik dní po sobě u vody.
img_3114-1.jpg

Čas neskutečně letí a čím víc sezona postupuje, tím víc se mi zdá, že její konec je na dohled. Bohužel svůj čas jsem asi jako většina z vás nucen dělit mezi práci, rodinu, péči o rodinný dům a svůj koníček- lov kaprů. Času tedy není nazbyt a jsem rád, když se mi podaří strávit několik dní po sobě u vody.

Stejně tak tomu bylo i v první polovině prázdnin, vyšetřil jsem si čtyři dny, které jsem měl v plánu strávit na březích Labe. Bohužel, letošní léto lámalo teplotní rekordy a tak jsem si při odjezdu k vodě příliš vysoké cíle vzhledem k počasí nedával. Byl bych rád, pokud by se podařilo pár ryb přes fotkovou hranici 10kg.  V Mohelnické prodejně jsem se předzásobil boilies  z řady Champion Platinum  a to B17 a na krmení jsem zvolil ekonomičtější, nicméně osvědčenou, řadu Excellent v podobě koulí Moster Crab. Ještě jsem si přibalil ručně rolované boilies  ze směsi B17 s liquid food Krill a esencí Rapid Flavours Octopus. 

RAPID CHAMPION PLATINUM B17 - HARD BALLS - MIVARDI

img_3114-1.jpg

Když jsem vystoupil z klimatizovaného auta po několika hodinové jízdě, připadal jsem si jako v sauně. Slunce nemilosrdně pálilo, vzduch se téměř nehnul a na mnou zvoleném úseku jsem sám nebyl ani náhodou. Počasí ideální tak na koupaliště či zahradní bazén, opalovačku, prostě na vše jiné, jen ne na ryby. První zprávy o rybí aktivitě nebyly také dvakrát povzbudivé, ale co už, rozhodl jsem se zakusit letní říční extrém, tak jsem ho měl mít se vším všudy.

img_2410.jpg

Tentokrát jsem se nesnažil mít pruty co nejdříve ve vodě, ale nejprve jsem nějakou dobu seděl na břehu, pozoroval hladinu a byl spokojen, že jsem zase u vody, ač bylo úmorné vedro.  Přemýšlel jsem nad taktikou krmení i lovu a přišlo mi, že díky slabé aktivitě ryb okolí rybáři asi moc krmit nebudou. Rozhodl jsem se, že to udělám přesně naopak, zkusím silněji zakrmit a věřil, že tato taktika své ovoce přinese.   Pomocí letošní novinky, karbonové cobry  XL, jsem udělal prvotní plošný zákrm několika kilogramy směsi boilies Monster Crab  a B17, předem zalité liquidem B17.  Krmil jsem boilies o průměru 24mm, protože na tomto úseku je dost aktivní bílá ryba a vyskytují se zde i raci a já chtěl, aby co nejvíc kaprů mělo možnost ochutnat mnou předložené boilies.  Až následně, zatímco se mohli kapři v klidu krmit, jsem vybalil pruty, sestavil montáže a nahodil.  Teprve až  byly  pruty ve vodě a slunce bylo konečně o něco níž, připravil jsem si zázemí pro sebe. 

img_2424.jpg

Co se montáží týče, tak  návazce jsem používal fluorocarbonové,  háčky M Point WG vel. č. 5, závěsná olova Stealth Gripper o váze 4.000oz/113g, jako odpal jsem zvolil několik metrů Shock and Shield o průměru 0,42mm, jako kmenový návin jsem použil vlase CamoCode Mainline o průměru 0,325mm, přece jen na řece je dobré trošku přitvrdit. K lovu jsem si přivezl pruty Phenom Carp 3,60 3lb, 

img_3090.jpg

Na první záběr jsem si pár hodin počkal, ale to mě nechávalo naprosto v klidu vzhledem k množství krmení, které jsem do řeky nakobroval při začátku výpravy. Pěkně schovaný ve stínu deštníku jsem sledoval po očku vodní hladinu, přičemž nešlo přehlédnout velké množství menších rybek a potěru. Kdo zná mě a mé víno, chápe, že jsem si k dokreslení  té pravé pohody otevřel  lahvinku výborného červeného vínka. Tak to prostě mám, užívat si klid, pohodu a vínko, samozřejmě v rozumné míře a nehonit se za kily a centimetry.Jsem přesvědčen o tom, že k úspěchu je důležitá ona vnitřní pohoda, vyrovnanost a víra v to, co a jak člověk u vody dělá, což potvrzují mé zkušenosti a zážitky z předchozích výprav.  K úplné spokojenosti chybělo už jen slyšet tón některého z mých hlásičů MX9…

Pokračování 5.6.zde v sekci články.

img_3145.jpg

img_3150.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.