Maďarští kapři část 2.

Zpět na Praxe
7. 8. 2012 - .... Co se stalo? Proč se ryba vypnula? Co jsem udělal špatně? Nebo jsem udělal všechno na 100% a něco na druhém konci bylo silnější, větší, mohutnější a vychytralejší?
branov-nocny-orange-ponty.jpg

.... Co se stalo? Proč se ryba vypnula? Co jsem udělal špatně? Nebo jsem udělal všechno na 100% a něco na druhém konci bylo silnější, větší, mohutnější a vychytralejší?

NEKVALITNÍ HÁČKY, MASIVNÍ KRMENÍ


Záběr probíhá jako klasický kaprový, swinger těsně pod prutem, silon vyšponovaný a cívka navijáku se začíná pomalu roztáčet i přesto, že brzdy necháváme dotažené skoro na maximum. Mírně přizvednout prut, na druhém konci cítím silný tah, ale vzápětí ztrácím kontakt s rybou. Co jsem udělal špatně? Že bych prudce sekl? To však nepřipadá v úvahu. Vždyť běžně při takových záběrech jen zvedám prut ze stojanu, protože ryba je už seknutá a prudký zásek by jí mohl vytrhnout háček z tlamy, případně by mohlo něco povolit v koncové sestavě. Smutné navíjet silon s montáží na břeh, jsem zvědavý, proč se ryba nesekla. Na moje překvapení zjišťuji, že háček je skoro narovnaný. Takto ohnout háček bych snad nedokázal ani já, i kdybych použil kombinačky a násilím bych chtěl docílit takový tvar. Konstatujeme, že to byla asi výrobní chyba. Ostrost háčku byla v pořádku, ale tvar už vůbec ne.

Navážene opět ten samý háček. Našíváme boilie rapid champion - KGR Pluss 23 mm, neboť záběr přišel právě na tento druh boilies. Závážíme montáž přesně na stejné místo a to 1m od břehu ostrova. Hloubka vody jen 0,5 m a na dně jemné bahno. Po každém záběru dokrmuje peletami - zhruba 0,5 kg, teď jsem dal přednost peletám Rapid halibut 4 mm, aby udělali jemný koberec na mělkém dně. Dokrmuje ještě asi 0,5 kg vnadícího boilies rapid - rybí mix. Ani ne hodinu od zavezení přišel záběr z identického místa. Nyní však padák. Bratr přisekáva a začíná klasický rituál zdolávání ryby. Po chvíli se těšíme, protože amur je již v našem podběráku. I když to není žádný obr, i on pózuje před objektivem a po zdokumentování putuje zpět do svého přirozeného prostředí.

zlatiak-pekny-nocny-ulovok.jpg

V druhé polovině dubna se pěkné slunečné počasí podobá spíše tomu v červnu. Předpokládáme, že ryby by se mohly zdržovat v mělkých místech. Stěhujeme i druhý prut, který je 20 m od ostrova. Nástrahou nám je Rapid champion platinum - sea 23 mm. Okolí břehu ostrova máme rozkrmené asi s 5 kg pelet a 5 kg vnadících boilies, protože víme, že pokud jsou tam amuři, dokáží "vyluxovat" krmné místo tak, že na něm obvykle nezůstane skoro žádné krmivo. Bratrovy dva pruty i nadále ponecháváme v poloviční vzdálenosti od ostrova v 2,5 m hlubší a studenější vodě. Na pravé poledne přichází další záběr z mělčiny ostrova.

branov-nocny-orange-ponty.jpg
Swinger začíná dost rychle padat dolů, bratr přiskakuje, dovíjí silon a zasekává. Prut se ohýbá do krásné plnoparabolické akce, ale následně se vyrovnává. Inu, nejen mistr tesař, ale i mistr rybář se občas utne. Při velké snaze správně zaseknout si bratr neuvědomuje, že na takovou blízkou vzdálenost není třeba prudce zasekávat. Nezbývá nám nic jiného, ??jen zhodnotit, že kdyby byl dobře seděl háček, nic se nestane. Ale po vytažení montáže zůstáváme v němém úžasu. Opět ohnutý háček! Tak toto asi není žádná výrobní chyba. Už druhý háček od světoznámého výrobce, který v názvu skrývá století tisíciletí, selhal. Jsme zklamaní, vždyť už roky používáme tento osvědčený typ, ale nikdy se nám nestalo, že by se vyrovnal. Rozhodli jsme se změnit tvar, typ, ale i výrobce háčků. Změna se vyplatila. Záběry nenechávají na sebe dlouho čekat. Úspěšnými jsou opět KGR Pluss, boilies, které obsahují hodně jaterních složek. A právě ty místním velikánům zřejmě chutnají.

NOČNÍ POHOTOVOST

Čtvrtou noc nám ryby vůbec nedovolují spát, protože každou hodinu přicházejí záběry. Večer stahujeme oba pruty z mělčiny a umísťujeme je blíže, asi 20 m od ostrova do 1,5 m hloubky. Další dva pruty zůstávají přibližně v poloviční vzdálenosti od ostrova v hloubce 2,5 m. Noční strategie nám vyšla na jedničku. Do rána máme deset záběrů. Tři z nich nám sice nevyšly, ale zdolali jsme šest kaprů a jednoho jesetera. Takovou noc jsme si neuměli představit ani v nejkrásnějším snu. Jsme nevyspalí, ale šťastní, jako malí kluci.

PŘES DEN ZÁBĚRY JEN Z OSTROVA

Ráno, ještě před svítáním, opět přemisťujeme dva pruty k ostrovu do mělčiny. Rozkrmujeme 5 kg pelet + 5 kg vnadících boilies. Předpokládáme, že ryby nám dovolí trochu si pospat, a tak si jdeme po vyčerpávající noční šichtě lehnout. Usínáme jako miminka, ale příposlech dává jasně najevo, proč jsme tady. Máme další záběr. Nevěřícně koukám na hodinky a zjišťuji, že jsme nespali ani tři hodiny. Záběr je z ostrova a opět KGR Pluss. Opakuje se stejný scénář: padák, zásek, ohnutý prut a opět "catch & release". Avšak bez fotky, protože na ní by naše nevyspalé obličeje nevypadaly zrovna nejlépe.

polnocny-jeseter.jpg
Máme další záběr. Ale i další ohnutý háček!? Náhoda? Nekvalita? Dosud použité háčky jsou od tří renomovaných světových výrobců a jsme rozčarováni z kvality, pevnosti drátu i z povrchové teflonové úpravy. Přes noc však zdoláváme další pěkné ryby, háčky odolávají, a přesvědčují nás o své kvalitě. A tak se ptáme jeden druhého: "Proč se přes den háčky vyrovnávají a v noci ne?"

 Kolemjdoucí místní maďarský rybář, kterému ukazujeme ohnuté háčky a snažíme se s ním dorozumět, nám dává vysvětlení. Jazykovou bariéru překonáváme slovníkem, rukama i nohama. Zjišťujeme, že se stejným problémem se setkávají i domácí rybáři. V jezeře se nacházejí více než 20 kg amuři, kteří mají spodní tlamu tvrdou a nenasávají "kuličky" jako kapr. Pokud se jim háček nezapichne dostatečně hluboko, dokáží ho ohnout, dokonce i zlomit. Souhlasně přikyvujeme a potvrzujeme si teorii, nad kterou jsme uvažovali i my. Amury středních velikostí zdoláváme, ale ty větší ne. Vyměňujeme háčky za další, které již dávno leží v krabičce, ale záběr od "nagy" amura nepřichází. Nevadí. Alespoň už víme, že v rybářském kufříku třeba mít i háčky z pevnějšího drátu, i když v prezentaci nástrahy nevypadají velmi důvěryhodně. Na jarní výpravě jsme už pátý den a strategie lovu nám zatím vychází. Jste zvědaví jak proběhne pátá noc, a zda bude taková úspěšná jako minulá?

Prozradíme Vám jen tolik, že sedmý den ráno už odjíždíme domů ...


S pozdravem Zlatiak & Braňo

zlatiak-amur.jpg
zlatiakov-nocny-supi.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.