Pavel Bobrman Vohralík - MIVARDI ČR - Aktivita při lovu a před ním!?

Zpět na Praxe
9. 11. 2018 - Nejsem rád dlouho bez záběru, jak ve dne, tak i v noci. Jsem rád, za pár vod s non-stop lovem, je to veliký posun. Ale jak být úspěšný? Co za lovem hledám? Mám kamarády, co raději čekají na velkou rybu a uzpůsobí si tak třeba vzdálenost nástrahy od háčku, na skoro maximální, nebo tvrdost (odolnost) boilies, ale já jsem rád za akčnější způsob lovu.
img_0601.jpg

Nejsem rád dlouho bez záběru, jak ve dne, tak i v noci. Jsem rád, za pár vod s non-stop lovem, je to veliký posun. Ale jak být úspěšný? Co za lovem hledám? Mám kamarády, co raději čekají na velkou rybu a uzpůsobí si tak třeba vzdálenost nástrahy od háčku, na skoro maximální, nebo tvrdost (odolnost) boilies, ale já jsem rád za akčnější způsob lovu.

Vyhledávám tedy nástrahy, které rychleji zaujmou. Dá se říci, jsou tak postaveny. Nebo je nutné si je vylepšit (upravit). Velmi mě zaujalo předmáčení boilies, zvláště pak, když chodím na velmi krátké vycházky, nebo na těžce prochytávané revíry.

Pokud docházím na revír pravidelně, používám vodu z místa lovu, pokud jen vytipuji náhodně, využiji vodu ze studny.

img_0264-2.jpg

Dobu na předmočení si musím sám otestovat, podle toho, které boilies pravidelně používám. Pro mě je z našich produktů nejbližší SEA z řady RAPID CHAMPION PLATINUM. Lázeň dostane vždy na tři hodinky před lovem. K vodě tak dorazím s boilies, které již uvolňuje esence a atraktory, zároveň se po velmi krátké době začne uvolňovat svrchní vrstva, což jak mám odzkoušené, je pro kapry lákavější. Důležitý fakt je, stalo se mi to vícekrát, že hlavně o víkendech, kdy jsou přetížené revíry zasypány velkým množstvím krmiv, jsou ryby opatrné. Tedy nedělní odpoledne, nebo pondělní ráno, kdy se v okolí usadí klid a pohoda a navíc vhodím s minimem krmení, také předmočeným, nástrahu již skoro fungující s vylepšením o půlené boilies, nebo pelety s rychlejší dobou rozpadu, to je ta pravá chvilka.

img_0216-1.jpg

Ale není to jen o náhodném lovu, i na delší výpravě, mohu prochytávat více míst, nedaří se a tak jen nahazuji na různá místa a různé vzdálenosti, abych se dostal na kontakt s rybou. A nebo pak, když chci udělat záběr za světla, když jsem na svém lovném místě s tvrdší verzí HARD neudělal záběr. Tedy do stejného místa s již pracující kuličkou.

img_0425-2.jpg

Verzí k použití předmočeného boilies je hodně, ta noční, ta je asi můj atyp. U vody špatně spím, nebo ne špatně, to bych řekl hloupost, moc rád nocuji v přírodě, ale spíš jsem jako by stále ve střehu. Co kdyby. Asi to bude i tím, že moc rád poslouchám ryby, to co se děje na hladině, jak jsou aktivní a kde. Tedy když je aktivita kaprů vysoká v určitém místě, na určité vzdálenosti, ihned jdu na věc. A rychle přehodím.

img_0474.jpg

Při tomto způsobu lovu samozřejmě je krmení jednodušší. Doma naložených cca. 30-40 kuliček v kbelíčku rozhodím plošně a házečkou, raketou, vrhací tyčí, nebo i loďkou, pokud je to v místě povolené 8mm, 12mm a nebo 16mm pelety RAPID EASY CATCH a RAPID SWEET CORN. Proč různé průměry? No opět kvůli době lovu, kterou na břehu strávím! Rychlovky na dvě hoďky jen s osmičkami. Pokud jsem na čtyři až šest hodin dám 12mm a na delší čas již 16mm. Na těžko dostupném místě, nebo pokud chci nakrmit jen jednou, neb musím raketkou a nechci si dělat na vodě rámus, nebo na sebe více upozornit, tak dám i mix, aby se pelety rozpadali postupně.

img_0601.jpg

Jeden kamarád si dělal srandu, jak to, že mám na pískovnách tolik záběrů pravidelně nad ránem. Třeba i kolem šesté a sedmé hodiny. Klasicky, když rybář nakrmí na večer, do lovného místa, sice třeba záběr neudělá, ale aktivita ryb je v noci vysoká, zejména v letních měsících. Tedy se lehce může stát, že krmné místo je zcela prázdné. Sledoval jsem i spousty videí, jak menší ryby ,,vypucují“ flíček do nuly. Ráno si mezi třetí a čtvrtou vždy pravidelně nakrmím předmočeným boilie a jednu kuličku pak dám na háček k brzkému rannímu náhozu.

img_0943.jpg

Kdysi mě jeden kolega i naučil jednoduchou vychytávku, tedy když nestihnu předmočit doma a nebo chci opravdu jen z místní vody, která je atypická. Prostě a jednoduše mám starou konvičku na vodu, nahřeju na cca. 70°C a zaleju boilies, pak než si rozbalím a nakrmím nechám dvacet až třicet minut boilies v lázni.

img_1074-1.jpg

Je to jen zamyšlení s trochou praxe, nechci a nedovolil bych si nikomu tyto poznatky vnucovat, ale třeba Vám to přinese něco i ve vašich úvahách o rychlém lovu kaprů. Také to není o velkých rybách, spíš o větším počtu záběrů, lovu více pro radost.

img_1172-1.jpg

S přáním úspěšného kontaktního lovu.

Všem rybářům.

Pavel Bobrman Vohralík

img_1183-1.jpg

img_1394-2.jpg

img_1444-1.jpg

img_1452-1.jpg

img_1638-1.jpg

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.