Přesnost vítězí – Lukáš Nedělka – MIVARDI CZ díl.II.

Zpět na Praxe
4. 3. 2019 - Nyní máme vše potřebné vybavení, které budeme potřebovat k efektivnímu a bezpečnému zakrmování. Dalším krokem je zajistit, aby naše raketa lítala pořád do stejného místa a vytvořili si tak silné prokrmené místo, kam budeme nahazovat později naše montáže. Toto přesné místo bude vytvářet velmi silně prokrmovanou část, kterou budou kapři s důvěrou navštěvovat. Nechceme přece docílit toho, že budeme házet raketou pokaždé do jiné vzdálenosti, a tak mít krmení všude ve velkém prostoru. Místo toho je důležité soustředit krmení na jedno místo a to způsobí mezi rybami zdravý konkurenční boj o potravu. Jakmile kapr začne bojovat o potravu a vidí silně nahromaděné krmení na jednom místě je jeho chycení mnohem jednodušší.
_mg_8178.jpg

Nyní máme vše potřebné vybavení, které budeme potřebovat k efektivnímu a bezpečnému zakrmování. Dalším krokem je zajistit, aby naše raketa lítala pořád do stejného místa a vytvořili si tak silné prokrmené místo, kam budeme nahazovat později naše montáže. Toto přesné místo bude vytvářet velmi silně prokrmovanou část, kterou budou kapři s důvěrou navštěvovat. Nechceme přece docílit toho, že budeme házet raketou pokaždé do jiné vzdálenosti, a tak mít krmení všude ve velkém prostoru. Místo toho je důležité soustředit krmení na jedno místo a to způsobí mezi rybami zdravý konkurenční boj o potravu. Jakmile kapr začne bojovat o potravu a vidí silně nahromaděné krmení na jednom místě je jeho chycení mnohem jednodušší.

POUZDRO NA OLOVA PREMIUM

Krmící se kapři na jednom místě lákají další kapry k našemu místu. Jelikož je kapr zvědavý a uvidí kapry krmící se na našem místě, najíždí do těchto míst s důvěrou a jeho ulovení je pak o dost jednodušší. Poté co jsme si našli námi vybrané místo pomocí markeru, zaklipuji si toto místo na cívce navijáku. Poté prut stáhnu a přichází důležitá věc a tím je odměřování vzdálenosti. Speciálně určené vidličky Marker Sticks jsou k těmto účelům nejvhodnější, ale naprosto stačí mít po ruce dvě obyčejné vidličky, zapíchnuté 4 metry od sebe.

_mg_8178.jpg

Položím marker s olovem k první vidličce a začnu dělat oviny kolem vidliček, dokud nedojedu s vlascem ke klipu na navijáku. Přesně vím, kolik jsem napočítal ovinů, mohu si tak bez problému spočítat i vzdálenost, na které chytám a hlavně mám přesně změřenou vzdálenost, kterou pak stejným způsobem změřím na prutech, na které se chystám lovit. Odměřím požadovaný počet ovinů a zaklipuji vlasec do cívky. Tím zajistím, že klip navijáku zabrzdí montáž vždy ve stejné vzdálenosti a olovo s montáží dopadne přesně tam, kam padá i raketa s krmením.

_mg_8188.jpg

Pokud však přeci jen na krmení spodovým prutem používáte pletenou šňůru, nezapomeňte, že pletená šňůra nemá žádnou průtažnost, a tak pokud odměříme vzdálenost na prutech, kde máme umístěný vlasec a své montáže je dobré s touto průtažností počítat. Záleží samozřejmě na průměru vlasce a s jak těžkými olovy házíme. Při použití vlasce 0,29 mm a olovem 110 gramů zkracuji počet odměření o jednu délku (4 metry), abych měl jistotu, že mé montáže díky průtažnosti silonu nejsou za hranicí mého krmného místa je dobré s touto věcí počítat. Důležité je si ještě vybrat navigační bod na druhé straně břehu, který jsme schopný identifikovat i v noci a nahazovat tak vždy správným směrem. Můžeme použít i čtvrtý prut, kde máme navázaný marker, který nám vyplave přesně na místě, kam přesně házíme rakety s krmením nebo své montáže a po zakrmení můžeme tento prut stáhnout, abychom se vyvarovali nepříjemnému zamotání při zdolávání našeho úlovku. Něco, co byste měli v tomto případě mít u sebe je barevná škála markerovacích splávků. S měnícím se světlem je někdy lepší žlutý než oranžový a obráceně. Není nic protivnějšího než se snažit najít na vodě vlastní splávek při každém náhozu.

 

_mg_8189.jpg

Znejte svoje možnosti.

Tuto techniku chytání jsem si velice zamiloval. Navštěvuji hodně vod, kde je zavážení nástrah zakázáno a na spoustě zahraničních vod vám nezbude, než tímto způsobem chytat a krmit, abyste docílili vytouženého úlovku. Tato technika lovu vyžaduje chvilku trpělivosti a hlavně soustředění a zvládnutou techniku nahazování, která je nejvíce důležitá. Pro rybáře, kteří moc nenahazují, bych rozhodně doporučoval hnát se ihned za stometrovou hranici. Již několikrát jsem se setkal na různých vodách s tím, že ryby se držely daleko od břehu a největší úspěch měl ten, kdo dokázal dopravit své krmení a hlavně montáže, co nejdále od břehu a přiblížit se tak k ukazujícím se rybám, takzvaně na dostřel. Hlavní chyba při tomto lovu začátečníků je, že podcení své schopnosti.

_mg_8206-1.jpg

Raketou plnou krmení dokážou bez problémů házet daleko za sto metrovou hranici, ale nedokážou pak své montáže do těchto míst dohodit a to je veliký problém. Případně i při dlouhodobém krmení, kdy jsme u vody i několik dní a musíme dopravit do vody pár kilogramů krmení, není lehká práce a únava si pak vybírá svoji daň. Rozhodně je zapotřebí si toto uvědomit a radši své hody o deset, patnáct metrů zkrátit a vědět, že dokážeme do tohoto místa přesně a pravidelně i několik dní nahazovat nejen rakety s krmením, ale také své montáže. I v závislosti na změně počasí, kdy se může otočit vítr a své náhozy pak nejsme schopni dopravit přesně tam, kam bychom chtěli.

_mg_8220.jpg

Ryba nestojí na místě a potravu pravidelně vyhledává. Pokud narazí na dně na potravu ve velikém množství a na jednou místě vrací se na toto místo pravidelně. Nemá zapotřebí odjíždět několik set metrů jinam, a pokud má na dně kvalitní krmení a naše montáže budou na dně nenápadné a krmící se ryby nebudou plašit, úspěch se brzy dostaví. Obecně jsem se přesvědčil, že tímto způsobem se chytají ty největší ryby. Někdo říká, že největší ryby jsou opatrné a berou daleko od zakrmeného místa. Já jsem se ale letos přesvědčil, že tomu tak není. Své největší úlovky z letošní sezony mám přímo z prostředku zakrmené plochy.

_mg_8224.jpg

Velcí kapři jsou možná opatrní, ale nahromaděné krmení v jednom místě kapra asi láká a možnost, že narazí zrovna na tu vaší nastraženou kuličku, která leží mezi několika ostatními, je velice malá. Navíc kapr je zvědavý tvor, a pokud jeden kapr najede do hromady krmení a začne se živit, vytváří svým pohybem kal v zakrmeném místě a to ostatní kapry láká a začíná mezi nimi konkurenční boj o potravu, pak už je jen otázkou času, kdy narazí na vaši nastraženou kuličku a vy si vychutnáváte zasloužený výsledek v podobě krásného souboje a pěkné ryby ve svém podběráku.

Přeji mnoho krásných úlovků Lukáš Nedělka.

_mg_8402.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.