Průzkum neznámé přehrady - Tomáš Kos

Zpět na Praxe
14. 9. 2018 - Na víkend jsem se rozhodl vyjet a probádat pro mě neznámou přehradní nádrž. S kamarádem sháníme o lokalitě co možná nejvíce informací a domlouváme se, co vše budeme potřebovat s sebou za vybavení. Věděli jsme, že se nejedná o hojně navštěvovanou přehradu kapraři, jenž doufají v ulovení trofejního kapra. I od kvalitních zdrojů víme, že se zde velcí kapři moc nechytají, ale malých násaďáků je plná přehrada. Výzva se poprat s místními podmínkami začíná.
img_9376.jpg

Na víkend jsem se rozhodl vyjet a probádat pro mě neznámou přehradní nádrž. S kamarádem sháníme o lokalitě co možná nejvíce informací a domlouváme se, co vše budeme potřebovat s sebou za vybavení. Věděli jsme, že se nejedná o hojně navštěvovanou přehradu kapraři, jenž doufají v ulovení trofejního kapra. I od kvalitních zdrojů víme, že se zde velcí kapři moc nechytají, ale malých násaďáků je plná přehrada. Výzva se poprat s místními podmínkami začíná.

Přijíždíme na zvolené místo až v pátek večer a radostně zjišťujeme, že je volné. Okamžitě se dáváme na průzkum dna a stavění příbytků. V dohozové vzdálenosti se nacházejí hloubky od 4 do 12 metrů. Systematicky si rozdělujeme místa a jdeme krmit.

20180602_200945.jpg

Na první zakrmení jde do vody cca 15 kg pelet a 5 kg boilies s jasnou strategií. Rozhodit pás krmení do velkého prostoru a stáhnout do našeho loviště co možná nejvíce ryb všech velikostí. Když už bylo vše připraveno, tak nám skončila povolená doba lovu. No nic budeme muset nahodit až za čtyři hodiny. Po krátkém spánku budík hlásí 4:00 a montáže letí na připravená místa.

img_9376.jpg

Po hodině dostává kolega první záběr od kapřího dorostu. Při množství vhozeného krmení do vody jsme s tímto rychlým záběrem ani nepočítali. Ráno se ryby hojně ukazovaly v rozkrmeném úseku, a proto proběhlo druhé zakrmování o stejném objemu. Musím říct, že mají kapři řádně prostřený stůl. Celé dopoledne hlásiče mlčely a kolega musel odjed domů plnit rodičovské povinnosti. Mám tedy před sebou více než 24 hodin lovu jen pro sebe.

img_3097.jpg

Ještě odpoledne jsem byl bez „pípnutí“, ale ryb se nad krmným místem ukazovalo stále víc a víc. S příchodem silného větru jsem začal dostávat první záběry a postupem času, kdy vítr sílil, jsem se dostal vyloženě do kolotoče záběrů a zdolávání. I když jsem se množství záběrů snažil selektovat montáží, žravost místních malých kaprů byla tak veliká, že ani 24mm vysušené boilies 4 cm od háčku, do sebe dřív nebo později stejně nasoukali.

img_5890.jpg

S přicházející nocí a uklidňujícím se větrem se výrazně snížila četnost záběrů. Což jsem uvítal, protože když to shrnu, tak jsem do té doby udělal okolo 40 záběrů, a z toho se na podložku podívalo cca 20 kaprů, kterým vévodily dva kusy o hmotnosti 7 a 8,2 kg. Oba přišli na boilies Crazy Liver, které absolutně na této výpravě převálcovalo mojí oblíbenou B17ku.

img_6674.jpg

I když se nejedná o žádné obry tak si těchto ryb velice vážím. Byly chyceny na místě, kde není zavedena ochrana ryb K70,což je pro mě na takto rozlehlé vodní ploše nepochopitelné. A podle toho co jsem viděl, místními rybáři je dosti drancovaná, jedním slovem ŠKODA.

img_6996.jpg

za team Mivardi
Tomáš Kos

img_9394.jpg

img_9532.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.