Říční lov kaprů – Lukáš Nedělka – MIVARDI ČR

Zpět na Praxe
19. 9. 2018 - Lov kaprů je čím dál víc oblíbenější metoda. Přináší spoustu výhod, kdy můžeme trávit na rozlehlých březích řek osamoceni, nikým nerušeni hodiny lovu a vybrat si místa, která se nám líbí a zkoušet štěstí snad na všech místech, které nám padnou do oka. Samozřejmě, že lov na řece přináší mnoho faktorů, které jsou odlišné oproti lovu na stojatých vodách. Silný proud, kolísání vodní hladiny, nečistoty, které ve vodě plavou i lodní doprava na větších řekách. To vše je potřeba brát v úvahu a být na tyto věci připraven.
img_6039.jpg

Lov kaprů je čím dál víc oblíbenější metoda. Přináší spoustu výhod, kdy můžeme trávit na rozlehlých březích řek osamoceni, nikým nerušeni hodiny lovu a vybrat si místa, která se nám líbí a zkoušet štěstí snad na všech místech, které nám padnou do oka. Samozřejmě, že lov na řece přináší mnoho faktorů, které jsou odlišné oproti lovu na stojatých vodách. Silný proud, kolísání vodní hladiny, nečistoty, které ve vodě plavou i lodní doprava na větších řekách. To vše je potřeba brát v úvahu a být na tyto věci připraven.

Lokalizace.

Řeky jsou jedním velkým překvapením. Díky neuvěřitelným délkám toků některých řek je jasné, že spousta ryb nebyla ani nikdy chycena, a tak chytání na řekách je jedno velké dobrodružství, kdy při každém záběru netušíme, co se může skrývat na druhém konci. Tak jako na všech vodách i zde je lokalizace ryb to nejdůležitější.

img_0936.jpg

Čtení tekoucí vody a sledování řek a hledání těch nejzajímavějších míst je těžké a mnoho rybářů se toto učí celý život. Na řece snad jako nikde jinde je dobré býti mobilní a dokázat se přesunout na lepší místo. Ryby na řece cestují a je dobré mít v potaz, kdy a v jakém období se chytáme lovit. V zimním období to jsou místa s menším průtokem a větší hloubkou a v letních měsících jsou skvělá místa okolo jezu, které díky proudnější vodě výrazně okysličují vodu a ryby se zde rádi zdržují.

 

img_0942.jpg

Umístění montáží.

Je zde mnoho věcí, které musíme mít na paměti při lovu na řekách. Naší sestavu musíme přizpůsobit daným podmínkám. Placaté těžké olovo zamezuje posunování naší sestavy na dně a udrží naší montáž bezpečně tam, kde chceme. Je dobré mít na paměti, že ryby na řekách jsou obzvláště bojovné a po záběru si to ihned míří po proudu a je někdy skoro nemožné, je zastavit.

img_6032.jpg

Na toto je potřeba myslet a svoji sestavu přizpůsobit těmto podmínkám. Navíc v řekách s proudem pluje hodně nečistot, jako jsou větve a jiné naplaveniny, které často způsobují nemalé problémy a proto je potřeba mít i toto při vázání naší montáže na paměti.

img_6039.jpg

Lukáš a Míša

_mg_5978.jpg
_mg_6047.jpg

Rád mám při tomto způsobu lovu svoji sestavu předimenzovanou, a tak mojí jasnou volbou je použití šokového vlasce Shock Shield v průměru 0,42 mm nejméně 15 metrů dlouhého, který je velice pevný a drží v každé situaci a hravě si poradí i ve škeblovém poli a odolává ostrým hranám a kamenům. Návazcový materiál, používám silný fluocarbon, kombinovaný se šňůrkou StripShield o nosnosti 25 lb.

_mg_6098.jpg

Háček M-Point AS, který snese jakékoliv zacházení a vydrží opravdu mnoho, je jistota dobrého návazce, který vydrží. Délky těchto kombinovaných návazců dělám poměrně dlouhé a to i 40cm, kdy nejdelší část zhruba 35 cm udělám z tvrdého fluorocarbonu, který perfektně přilne ke dnu a zbylých 5 cm od háčku vytvořím koncovou montáž z pletené šňůrky, to proto, aby celý návazec ležel na dně a choval se ve vodě přirozeně. Rovnátko háčku pro lepší stáčení háčku a lepšího zaseknutí používám pro tento lov stále. Při chytání na řekách používám zavěšení olova na závěsku a převlek nedotahuji až na konec, to proto, aby se při případném zajetí ryby do vázky mohlo olovo lehce uvolnit a snáze rybu zdolat bez těžkého olova.

 

_mg_6117.jpg

Nástrahy.

Lov na řekách je značně obtížný a je dobré mít na paměti sílu proudu a hloubku vody v daném sektoru, ve kterém se chystáme lovit. Je nutné si uvědomit, že krmení, které házíme do vody, jako jsou kuličky boilie, pelety nebo jakýkoliv jiný partikl, klesají pomalu ke dnu a proudící voda bere naši nástrahu o mnoho metrů dále.

_mg_6158.jpg

Proto musíme zvážit sílu průtoku a krmit o pár metrů výše a počítat, že nám krmení postupně splavává k našim montážím. Dobré je používat v silnějším proudu větší průměry kuliček boilie a případně je půlit, nebo ořezat. Vyhnete se tak tomu, že se vaše kuličky budou kutálet po dně daleko od vašeho místa.

img_6137-1.jpg
img_6273.jpg
1-4.jpg

Jako nástrahu, vždy volím sestavu tzv. na panáčka. Plovoucí kulička, která vyrovnává celou sestavu, má totiž tendenci stále stoupat vzhůru a nehrozí, že nečistoty, které v řece plavou ji překryjí, jako například samotnou potápivou kuličku. Navíc je tato kombinace velice atraktivní i svým přirozeným houpavým pohybem v proudící vodě.

 

10-21.jpg

Co potřebujeme.

Šokový vlasec Shock Shield 0,42 mm

Háček M-Point AS velikost 5

Závěska

Rychlovýměný obratlík

Převlek proti zamotání

Rovnátko velikost S

Fluorocarbon 20LB

Pletená šňůrka StripShield 25lb

Zarážky na boilie

Broček nebo plastické olovo

 

13-18.jpg

1. Potřebná sestava

2. Vezměte cca 15 cm šňůrky Strip Shield, stáhněte potah ze šňůrky a vytvořte na konci smyčku

3. Provlečte šňůrku očkem háčku

4. Navlékněte nástrahu, zajistěte zarážkou a délku vlasového přívěsu nastavte cca 2 cm od obloučku háčku a uvažte háček bezuzlovým vázáním s třemi oviny

5. Navlékněte rovnátko

6. Ustřihněte cca 30cm dlouhý fluocarbon

7. Spojte fluorocarbon s pleténkou uzlem Albright a přebytečné konce zastřihněte.

8. Shock Shield provlékněte závěskou a uvažte na rychlovýměný obratlík

9. Na závěsku připevněte vámi zvolené olovo a lehce zajistěte převlekem

10. Navlékněte na fluorocarbon hadičku proti zamotání a na konci vytvořte smyčku

11. Na rychlovýměný obratlík navlékněte smyčku návazce a přetáhněte hadičkou proti zamotání

12. Na spoj mezi pleténkou a fluorocarbonem umístěte broček pro lepší stáčení háčku

13. Hotová koncová montáž

2-32.jpg

4-28.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.