Srdci neporučíš - Jan Prchlík - MIVARDI CZ - díl.II.

Zpět na Praxe
13. 10. 2019 - Velice příjemným zjištěním bylo, že boilie ve vodě drží velice dobře a ryby na něj reagují také solidně. V průběhu první vycházky jsem měl celkem čtyři ryby, kdy největšího šupináče jsem si zdokumentoval. Na první vycházku to nedopadlo věru zle a těšil jsem se na další, kterou jsem měl v plánu hned další den. Nabuzen výsledkem z předešlého dne jsem předpokládal, že krmení udělá své a ryby budou reagovat lépe než den předem. Bohužel záběru jsem se nedočkal ani do půlnoci. Bylo mi to divné, že nebyl jediný záběr a po zakrmení jsem šel spát.
dsc_0084-3.jpg

Velice příjemným zjištěním bylo, že boilie ve vodě drží velice dobře a ryby na něj reagují také solidně. V průběhu první vycházky jsem měl celkem čtyři ryby, kdy největšího šupináče jsem si zdokumentoval. Na první vycházku to nedopadlo věru zle a těšil jsem se na další, kterou jsem měl v plánu hned další den. Nabuzen výsledkem z předešlého dne jsem předpokládal, že krmení udělá své a ryby budou reagovat lépe než den předem. Bohužel záběru jsem se nedočkal ani do půlnoci. Bylo mi to divné, že nebyl jediný záběr a po zakrmení jsem šel spát.

Ráno nához po čtvrté hodině a po nějakém náznaku aktivity ryb ani vidu ani slechu. Kolem páté hodiny mám razantní záběr z horního prutu a ryba šikovně využívá silného proudu. Daří se mi jí dobrzdit možná sedmdesát metrů pod místem záběru a začíná parádní souboj.

B17 RAPID BOILIES

dsc_0084-3.jpg

Trvalo to celkem dlouho a čekal jsem kapra o něco málo většího, než doopravdy byl. I tak jsem byl nadmíru spokojený. Krásný říční veterán mi udělal nemalou radost. Do odjezdu jsem měl ještě trochu času a čekal jsem ještě alespoň jeden záběr. Byly ještě dva. Menší ryby, ale potěšila alespoň nějaká akce. Oba kapři opět zabrali na horní prut. Zkrátka se mi nedařilo rozhýbat spodní místo a tušil jsem proč. Ryby se zrovna nechtěli krmit a zbytečně setrvávat v silném proudu a dávali přednost klidnější části v těsné blízkosti břehu ve vodních rostlinách.

dsc_0051-12.jpg

Docílil jsem toho, že jsem montáže pokládal do maximálně dvou metrů od břehu. Samozřejmě tento způsob lovu si můžu dovolit pouze tehdy, kdy budu na břehu v absolutním klidu a pohyb omezím na minimum. Už se mi v minulosti mnohokrát vyplatilo zejména v jarním období chytat tímto způsobem. Je třeba tomu však přizpůsobit i návazce. Běžně používám návazce v délce okolo patnácti centimetrů, ale pokud se na řece rozhodnu lovit v příbřežních partiích, je třeba sáhnout po podstatně delších. Jelikož těsně u břehu bývají dost často kameny, rád používám návazce minimálně čtyřicet centimetrů dlouhé. Mám vyzkoušeno, že tak mi to funguje nejlépe. S tím, že když použiju tuhý materiál, funkčnost je téměř stoprocentní. Třetí vycházka byla přede mnou.

026.jpg

Pruty jsem rozmístil na stejná místa a čekal na reakce ryb. Lehce hodinu po nahození se opět ozývá prut proti proudu. Zdolávání nenasvědčuje ničemu zvláštnímu, o to větší bylo překvapení po podebrání. Sice krátká ryba, ale s neskutečným břichem. Bylo znát, že ryby jsou před třením a bylo jen otázkou chvíle, než si dají v příjmu potravy pauzu. O tom jsem se také přesvědčil následující dvě vycházky, kdy jsem odjížděl s nulou. Dal jsem tomu tedy trochu pauzu a vrátil se po týdnu. Proud už nebyl příliš silný a dalo se chytat i o něco dál od břehu. Pravý prut, který nebyl úspěšný podle mých představ, jsem tedy nahodil o dost dál, než jsem chytal před tím. Levý jsem si držel na stejném místě. Do noci opět bez kontaktu a vypadalo to, že ryby se ještě zcela nevrátily.

09-3.jpg

Ranní nához a ještě pár hodin přede mnou. Několikrát se mi stalo, že záběr po ránu dorazil tak proč by ne i dnes. Netrvalo to dlouho a levý prut opět hlásí kontakt s rybou. Váha na druhém konci je jasná a vypadá to na velice slušného kapra. Ryba využívá jak své váhy, tak proudu a dává mi celkem solidně zabrat několik minut. Když zaplula do sítě podběráku, měl jsem neskutečnou radost. Jednalo se o perfektního lysce, který byl i největším kaprem tohoto jara na řece. I když jsem kromě dvou vycházek pokaždé slušnou rybu měl, cítil jsem potřebu změny, a rozhodl jsem se pro přesun. Vyrazil jsem tedy dost po proudu řeky, kde jsem si předkrmil jeden den dopředu.

025-3.jpg

Místo dobře znám a tak rozhodování kam nahodit nebylo složité. Těsný nához pod protější břeh do blízkosti vodních travin by měl být top. Druhý prut zde většinou neřeším a házím rovnou na půlku do koryta řeky. Je vidět, že ryby v místě jsou a potravní aktivita je zjevná už podle bublin, které se sem tam objevují na hladině. Po setmění vyjíždí prut u protilehlého břehu, ale bohužel velice solidní rybu ztrácím pod nohama ve vázce. Po hodince si stejnou situaci zopakuji a jsem z toho dost rozladěný. Během chvíle přišel ještě třetí záběr a tentokrát už s dobrým koncem. Jednalo se o rybu kolem jedenácti kilo, a zdárně zdolaná ryba mě uklidnila. Používal jsem opět selektivnější návazce a tomu odpovídala i velikost ryb, které mi zatím zabraly. Různě jsem obměňoval nástrahy, ale největší úspěch jsem zatím měl na jednu 24mm kuličku B17. Moje říční snažení uzavřel ráno nádherný starý lysec a s celkovým výsledkem co jsem v průběhu několika vycházek na řeku měl, jsem byl naprosto spokojený. Hodně štěstí u vody.

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.