Týna Míková - MIVARDI CZ - Plasty. Sklo. Nedopalky. Žvýkačky. Odpadky.

Zpět na Praxe
25. 7. 2019 - Nenápadná slova, která umí v přírodě nadělat pěknou paseku. Jistě jste si všimli nebo alespoň něco málo zaslechli o tématu plastů. Samotná výroba plastů je velkou zátěží pro životní prostředí. Plasty obsahují nebezpečné látky. Obchodní řetězce stahují plastové pytlíky a sáčky. Italie bude žít bez „uchošťourů“ (plastové tyčinky s vatovým polštářkem na čištění uší). V centru jakéhokoliv města jen těžko projdete náměstí, abyste nešlápli na žvýkačku či nedopalek od cigarety. Ano, naše zem je zahlcená plastem a odpadem, který se rozkládá i tisíce let.
img_2269.jpg

Nenápadná slova, která umí v přírodě nadělat pěknou paseku. Jistě jste si všimli nebo alespoň něco málo zaslechli o tématu plastů. Samotná výroba plastů je velkou zátěží pro životní prostředí. Plasty obsahují nebezpečné látky. Obchodní řetězce stahují plastové pytlíky a sáčky. Italie bude žít bez „uchošťourů“ (plastové tyčinky s vatovým polštářkem na čištění uší). V centru jakéhokoliv města jen těžko projdete náměstí, abyste nešlápli na žvýkačku či nedopalek od cigarety. Ano, naše zem je zahlcená plastem a odpadem, který se rozkládá i tisíce let.

NATURAL CONCEPT BOILIES - CHAMPION PLATINUM

Věděli jste, že nedopalek od cigarety se v přírodě rozkládá i několik desítek let. Odhodit malou žvýkačku za auta či na zem se může zdát bezvýznamné, ta se ale bude rozkládat 5 i více let. Plastovému sáčku to trvá i několik stovek let. Dalšími častými odpadky jsou zbytky elektroniky, oblečení, baterie, pneumatiky, plechovky, sklo a mnoho dalšího. V případě skla můžeme mluvit i o tisících letech rozkladu, ale také je možnost, že se nerozloží nikdy. A to musím podotknout, že se jedná pouze o odhady, reálně to může být déle či nikdy. Už několikrát se mi stalo, že místo procházky po lese to spíše vypadalo jako procházka po sběrném dvoře.

img_2629.jpg

Člověk by si myslel, že rybář má rád přírodu a zvířata. Jelikož je to rybář musí trávit čas u vody, takže má okolo sebe přírodu. Chytá ryby, takže vztah ke zvířatům má pravděpodobně také. Z mé zkušenosti ovšem zdání klame. Jen v málo případech, kdy se dostaneme na naše určené místo lovu je čisto a čeká na nás jen holá příroda a klid. Musím se přiznat, že na rybách mám koníček objevovat a hledat, občas je to až zajímavé, co člověk nenajde nebo na něj vykoukne. Mé objevy jsou od různých háčků, bižuterie, vlasců a náčiní, až po nerozdělané konzervy jídla, plechovky piva, oblečení, samozřejmě nesmí chybět klasické odpadky a nedopalky od cigaret (těch sesbírat nespočet skoro vždy a všude).

img_1089.jpg

Nepochybuji, že ve vodě by se toho našlo ještě více, tam to není vidět, tak je to v pořádku? Už na břehu se kolikrát bojím šlápnout na zem díky sklu. A to tak ráda chodím bosa. Pochybuji, že by si v dnešní době někdo něco schovával, například nesnědené konzervy na příští rok atd., jen je dotyčnému zatěžko to odnést nebo dovést do koše či kontejneru. Ono je to moc složité, obzvlášť když jsou koše i kontejnery na každém rohu. Nemyslíte?

img_1087.jpg

To už je naše společnost, tak zhýčkaná, že si neumíme vážit lesa, rybníků, řeky, pole, potoka? Co to přináší těm „znečišťovatelům“? Uvědomují si, co vlastně dělají, potažmo nedělají, a jak se tím ovlivní život další generace, tedy všech dětí! Vím, že nikoho nezměním, na tom měli zapracovat rodiče. Avšak křičím a říkám DOST! To není vaše, ani moje, tak proč to ničit a znečišťovat, opravdu je to tak těžké?

Za čistotu a pořádek nejen u vody
Týna

img_2269.jpg

Miluji přírodu, zvířata avše s tím spojené, vážím si jich a pečuji o ně, jelikož, tak jsem byla od malička vedena a  vychovávána. Protože příroda nepotřebuje lidi, to lidé potřebují přírodu a tak by se také měli chovat, aby i jejich děti měly budoucnost.“

img_1088.jpg

img_0793.jpg

img_6838-1.jpg

img_6839.jpg

img_0771.jpg

img_0772-1.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.