Atraktivní směs do PVA

Zpět na Tipy a triky
12. 8. 2016 - Neustále se rozvíjející nástrahy a návnady pro lov kaprů, které používáme, se během několika let vyvinuly k dokonalosti tak, že si někdy říkám, zda je ještě co vymýšlet. Ale přeci jen se občas najde nějaký ten nápad a nový tip na zatraktivnění nástrahy je na světě.
6.-velmi-vhodna-je-i-tekuta-potrava.jpg

Neustále se rozvíjející nástrahy a návnady pro lov kaprů, které používáme, se během několika let vyvinuly k dokonalosti tak, že si někdy říkám, zda je ještě co vymýšlet. Ale přeci jen se občas najde nějaký ten nápad a nový tip na zatraktivnění nástrahy je na světě.

Na myšlenku vylepšení směsi do PVA punčochy či sáčku mne přivedlo použité pop-up boilie z předešlé výpravy. Při každé nové výpravě obměňuji použité splývavé kuličky za nové a tak tedy proč nevyužít ty, které jsem odložil do jakési krabičky a nechal je ležet stranou, protože si větší část práce už odvedly?

10.-pripravene-k-pouziti.jpg

Samotné použití naplněného PVA sáčku nebo punčochy zvyšuje šanci na záběr.  Čím atraktivnější směs používáme, tím více ryby láká k naší nástraze. Při míchání směsí lze použít různé method mixy, mikro pelety nebo drcené boilie a partikl. Tak proč nevyužít použité pop-up různých barev a příchutí a třeba barevnou anglickou vločku?

2.-ruzne-druhy-pop-up-boilies.jpg
1.-zakladni-smes-method-mixu-a-4-mm-peletet.jpg
3.-pop-up-staci-jednoduse-nastrouhat-na-jemno.jpg

V jednoduchosti je většinou skrytá síla, ale experimentům je někdy dobré dát volný průběh. Již zmíněné použité pop-up nastrouháme na jemnou směs pomocí kuchyňského struhadla a čím více barev máme k dispozici, tím možná lépe. Kapři dobře reagují na rozmanité barvy našich nástrah. Jak se postupně uvolňují tyto jemné kousky do vodního sloupce, začnou v rybě probouzet zvědavost. Na své oblíbené směsi vlastně nemusím nic měnit, pouze přidám několik nastrouhaných pop-up boilie a řádně promíchám. Jemně nastrouhané kousky pop-up dokážou do sebe velmi dobře absorbovat přidané dipy, oleje a tekuté potravy. Po zamíchání všech složek směsi naplníme PVA punčochu či sáček a lákavá návnada je hotova. Směs můžeme na základě použitých surovin připravit v různé škále barev, příchutí nebo se soustředit třeba jen na jednu příchuť a vůni jako například ananas, brusinka či oliheň.

Nástraha doplněná touto atraktivní směsí získává na účinnosti nejen při lovu u dna ale i ve sloupci při použití delších návazců, kdy se postupně uvolněné částice nastrouhaných pop-up dostávají skrz vodní masu až k hladině.

4.-promicham-se-zakladni-smesi.jpg
6.-velmi-vhodna-je-i-tekuta-potrava.jpg
7.-postaci-i-male-mnozstvi-tekute-potravy.jpg

Co potřebuji k přípravě?

- několik nastrouhaných pop-up

- základní směs vytvořím z method mixu a malých čtyřmilimetrových pelet

 - drcené boilie a pelety

 - lososový olej, aminoliquid

- PVA punčocha, sáček

 

8.-vetsinou-volim-pva-puncochu.jpg
9.-plneni-pva-atraktivni-smesi.jpg
11.-velmi-atraktivni-smes-s-nastrahou.jpg

Jak se na tuto atraktivní směs tvářili kapři, mne velice překvapilo. Záběry na sebe nenechaly dlouho čekat a PVA přidané k nástraze splnilo mé očekávání. Při dopadu do vody se po několika minutách začaly uvolňovat plovoucí částice nastrouhaných pop-up. Barevná směs lákala ryby do lovného místa a byla pro ně něčím novým. Tato směs se od počátku chová zcela normálně jako jakákoliv jiná směs, až po chvíli se začínají projevovat její zvláštní vlastnosti. V krátkém časovém intervalu se mi podařilo na tuto směs nalákat několik kaprů váhové kategorie mezi 8 až 12 kg. Odhadovaný čas byl asi 2 hodiny s počtem šesti úspěšně zdolaných ryb a čtyři ryby se mi při zdolávání bohužel vyřízly. Tato směs by určitě mohla být doplněna i o anglické vločky a tím by mohla být ještě více lákavou návnadou u naší nástrahy.

Jakub Svoboda

12.-me-ocekavani-se-naplnilo-velmi-rychle.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.