Čerstvě rolované, ze sáčku nebo vysušené?

Zpět na Tipy a triky
11. 1. 2016 - Ano, řeč bude o boilie. V tomto článku se nebudeme zaobírat značkou, příchutí nebo složením boilie jako takovým, ale jeho stavem, ve kterém ho posíláme do vody a co od tohoto stavu očekáváme. Předem si pojdme ujasnit, co tyto pojmy znamenají.
dsc_4851.jpg

Ano, řeč bude o boilie. V tomto článku se nebudeme zaobírat značkou, příchutí nebo složením boilie jako takovým, ale jeho stavem, ve kterém ho posíláme do vody a co od tohoto stavu očekáváme. Předem si pojdme ujasnit, co tyto pojmy znamenají.

ČERSTVĚ ROLOVANÉ

Je to boilie nejčastěji rolované doma s již zakoupené směsi,  aminoliquidů, vajec atd. Toto boilie se může pyšnit názvem ČERSTVĚ jen, když byste ho po narolování, uvaření a lehkém přesušení spotřebovali. Ale realita je taková, že buď si boilie rolujete v zimě, abyste nějak smysluplně využili období rybářského půstu a nachystali se na sezonu, a nebo po narolování část spotřebujete a zbytek dáte do mrazáku nebo vysušíte na kámen. Další nevýhodou tohoto boilie je jeho stabilizace a ochrana proti plísním, takže bez použití nějakého šetrného stabilizátoru např. R-FACTOR LIQUID vám začne na rybách nebo i doma ve vlhkém prostředí plesnivět. Věřte, že pohled na plesnivějící boilie, které vás stálo několik tisíc kč není zrovna radostný. Když ho máte zase zavěšené v prodyšných sacích, tak vám ty saky nejčastěji prokoušou myši a to jak na rybách, tak i doma (např. na půdě) a nezabrání jim v tom ani to, že jsou saky pověšeny hodně vysoko na dlouhém provazu ve volném prostoru. Takže vám zbývá bud stabilizace nebo mrazák nebo boilie vysušit na kámen a dát ho do uzavíratelných nádob a do suchého prostředí.

dsc_4866.jpg

ZE SÁČKU

Toto boilie je v dnešní době nejčastější volbou většiny rybářů a to z více důvodů. Boilie je vysušeno na tzv. střed, to znamená ani málo ani moc, je v krásných vakuově uzavíratelných pytlících, je šetrně stabilizováno a připraveno ihned k použití. Odpadají vám tak problémy s výrobou, mrazením, sušením a jiným skladováním. Pokud skladujete toto boilie v uzavíratelných nádobách s víkem, tak vám odpadají i problémy s myšmi a jinými škůdci. Takže v podstatě jeho jediná nevýhoda je trochu vyšší cena proti domácí výrobě. Ale když vezmete v potaz čas věnovaný výrobě, náklady na energie a jiné problémy jako např. nepříjemný zápach, tak už tam ten rozdíl není takový. Z toho vyplívá, že dnes už i boilie ze sáčku je v podstatě čerstvě rolované a ty rozdíly se smazávají.

dsc_4844.jpg
dsc_4847-1.jpg
dsc_4851.jpg

 VYSUŠENÉ

Vysušené boilie může být jak čerstvě rolované, tak ze sáčku přímo od výrobce, přičemž použitá stabilizace prodlužuje dobu vysychání boilie.

 SELSKÝ ROZUM

Výhody předmáčení boilie ve vodě z revíru nejsou jenom ty, které byli již tisíckrát popsány-to že boilie po několikahodinovém odmočení ve vodě vypadá pro zkušenějšího kapra věrohodněji (jako že už tam leží déle a kapr má v něj větší důvěru), a ani ta, že odmočené boilie začne po vhození do vody dřív pracovat, protože už byl nastartován proces omílání boilie a uvolňování potravních signálů do vody (jako že si v podstatě zkrátíme čekání na případný záběr).

dsc_4427.jpg

DŮLEŽITÁ výhoda předmočeného boilie, a to jak v dipu, aminokompletu nebo ve vodě se projeví hlavně na zapáchajícím bahnitém dně (bahnité rybníky, hlubší partie štěrkoven nebo původní koryta řek táhnoucí se na dnech velkých nádrží) nebo i na tvrdším podkladu pokrytém tlejícím sedimentem. Funguje to tak, že boilie necháme nasáknout na maximum jeho savosti a tzv. se uzavře, tím pádem už do sebe nic nepřijímá, ale naopak vysílá potravní signál směrem ven (do okolí) a to potřebujeme. Takže na bahnitých revírech si toto předmočené boilie zachovává delší atraktivitu pro kapry než boilie v suchém stavu. Toto je věc, kterou si mnoho rybářů neuvědomuje.

Tato vlastnost je také jednou s mála výhod tzv. Anglických plastelín (jak tomu říkám já), že toto boilie je tak uzavřené, že do sebe nepřijímá tolik pachů z okolí a tím pádem můžou být za určitých okolností taky alternativou. I když většina českých rybářů by to pod háček nedala, protože to prostě nepracuje a je to pořád stejné. (nemám na mysli pop-up plovoucí boilie).

dsc_4672-1.jpg

CO,JAK,KDY A PROČ?

Několikahodinová výprava, nebo výprava přes noc:

Tady bych se soustředil na maximální atraktivitu nástrahy i návnady. Nebál bych se dipování, ani obalovacích past (je mýtus, že chytají jen malé ryby-sám jsem si to ověřil), popřípadě plovoucích nástrah. Výjimkou by byl jen takový extrém, že by se jel někdo k vodě jen vyspat po práci a chtěl by jen lepší rybu nebo nic a hlavně nebudit. V takovém případě bych tam dal klidně v případě nebahnitého dna i suché boilie dál od háčku.

dsc_4347.jpg
dsc_4735.jpg
dsc_4620-1.jpg

2-3 denní výprava:

Tady už se to dělí na rybáře, kteří si přijeli zachytat bez ohledu na velikost (i když velký kapr potěší vždy a kohokoliv) a na jedince, kterým stačí jeden záběr-jedna ryba-jedna fotka. Každý musí vědět sám, co chce a podle toho postupovat. S přibývajícím časem stráveným na rybách máme větší šance na pěkný úlovek. Samozřejmě pokud rybaříte tam, kde ryby jsou, a nebo kam se jezdí alespoň občas během vašeho pobytu u vody krmit. Pokud budete, tam kde ryby nejsou, tak můžete maximálně relaxovat a nadávat na špatné boilie. Takže zase pro nachytání většího množství ryb (není nikde dané, že mezi nimi nebude jedna nebo i více lepších ryb), atraktivita, dipy, plovoučky, pelety, pva materiály s drobným krmením (v případě bahnitého dna dipování nebo předmáčení). Pro zaměření lovu na větší jedince chytat v klidnějších partiích revíru a bokem od míst kde probíhají krmné kampaně. Na revírech bez bahna klidně vysušené boilie a když je předmočíte ve vodě z revíru, tak nic nezkazíte a zkrátíte si tak čekání na případný záběr.

dsc_3149-1.jpg

7-14 denní výprava:

Takto dlouhé výpravy bych už ořezal jen na zaměření strategie chytání na větší jedince, protože když si vezmete, že dáváte za 1kg boilie 100-400kč, tak není moc smysluplné na takové nástrahy chytat násaďáky, a pak se po týdenní výpravě chlubit že jste chytli 150ks kapra. Stejnou službu vám udělá např. kukuřice, pokud se bavíme o 2-3kg kaprech. Tady už potřebujete zkoordinovat víc věcí najednou, abyste dokázali využít na maximum potenciál, který vám toto zázračné boilie dává a k čemu bylo primárně vyrobeno. Ujasněte si jakou krmnou strategii zvolíte, čím a v jakém množství budete vnadit, kde budete chytat (jestli v zakrmené oblasti nebo v klidové zoně), jak chytají ostatní rybáři a kudy vedou jejich vlasce, jestli vám jiní rybáři jezdí nad lovným místem ve člunu, kde se ve vodě nacházejí bojky a jiné rušivé předměty a v případě chytání cca do 50m i hluk na břehu nebo počet rybářů. Tady bych volil v případě nebahnitého dna maximálně vysušené boilie na kterém předmočením nic nezkazíte a v případě chytání na odhoz bych se nebál ani dipování (stejně jako u obalovacích past není nikde dané, že budete chytat jenom malé ryby). V případě bahnitého dna bych volil rozhodně dipování a ještě lepší je mít několik boilie od každého druhu který používáte, celoročně naložených v dipu nebo aminokompletu. Na boilie se vytvoří asi 1-2mm vrstva která vzniká dlouhým pobytem v této lázni a kombinuje tak navíc ještě vlastnosti dipu, obalovací pasty a práškového gelu v jednom. Takto upravené boilie po vhození do vody vysílá dlouho silný potravní signál a je to jistota na zvlášť zapáchajícím bahnitém dně. Samozřejmě na každém revíru fungují trochu odlišná pravidla a někdy takové předipování může naopak zkušeného kapra odradit, ale v tom je ta kaprařina krásná. Pokud je někdo takový extrémista, že mu nevadí čekat několik dní na záběr, tak pak hlavně v případě velkých revírů, kde se chytá na daleké vyvážky, bude používat maximálně vysušené boilie a to jak čerstvě rolované tak ze sáčku, aby mu tam vydrželo i několik dní a v tomto případě stačí boilie jen lehce předmočit ve vodě.

dsc_4861.jpg

ZÁVĚR

Je tu ještě jedna neopomenutelná veličina, a to složení boilie směsi ze které je boilie vyrobeno (ne každé boilie má potenciál vydržet po maximálním vysušení 2-3dny pod háčkem). Jeho výdrž a odolnost dále ovlivnuje počet a velikost vajec na 1kg směsi, množství jiných pojivých složek (např. albumin), a v neposlední řadě i to na jakou hrubost je boilie směs umleta. Tyto všechny faktory rozhodují o tom, jak bude boilie ve vodě pracovat, jak dlouho vydrží u háčku a bude tak akceschopné pro záběr.

Ale to už se dostáváme zase na začátek, kde jsem psal, že se nebudeme zaobírat složením boilie J. 

Tak o tom třeba zase někdy jindy.

Za Mivardi team Jan Létal   

dsc_4654-1.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.