Fluorocarbon – nutnost nebo přežitek ?

Zpět na Tipy a triky
2. 3. 2016 - Tento materiál existuje někdy od roku 1970, kdy byl vyroben vědci za účelem konkurovat nebo předčit monofilní vlasce. Za ta léta se o tom či onom napsaly již stohy papírů, probíraly dopodrobna na hromadě rybářských fór. Největší rozruch se vyvolal u tvrzení prodejců o tom, že je fluorocarbon neviditelný ve vodě. Pokud to tak opravdu je by vám mělo posloužit pár následujících řádků. Čerpáno zejména z vlastních zkušeností a mnoha portálů z internetu.
img_4926.jpg

Tento materiál existuje někdy od roku 1970, kdy byl vyroben vědci za účelem konkurovat nebo předčit monofilní vlasce. Za ta léta se o tom či onom napsaly již stohy papírů, probíraly dopodrobna na hromadě rybářských fór. Největší rozruch se vyvolal u tvrzení prodejců o tom, že je fluorocarbon neviditelný ve vodě. Pokud to tak opravdu je by vám mělo posloužit pár následujících řádků. Čerpáno zejména z vlastních zkušeností a mnoha portálů z internetu.

Porovnání fluorocarbonu a monofilu

Odolnost – I když nápis „odolnost proti oděru“ najdete skoro na každé krabičce jak monofilu, tak pletených šňůr. Tak tučně vytištění by měl být právě u fluorocarbonu. Ten, díky hustotě složení a nízké ohebnosti vítězí na plné čáře.

Potápivost – Fluorocarbon se potápí opravdu velmi rychle. Je to zapříčiněno tím, že má o cca 70 % větší hustotu než voda. Běžný monofil se pohybuje něco mezi 10 % až 15 %.

Ohebnost – V tomto případě bych spíše použil slovo neohebnost. Fluorocarbon je oproti monofilu velmi tuhý. Právě nižší ohebnost činí rybářům velký problém, zejména při vázání uzlů.

Průtažnost – Pokud hledáte alternativu mezi pletenkou a monofilem, tak právě fluorocarbon je ta správná volba. Je oproti monofilu takřka neprůtažný. Kdybych to měl vyjádřit čísly, tak fluocarbon má průtažnost něco okolo 3 % a monofil  +/- 15 %.

Nosnost – Tam fluorocarbon lehce zaostává oproti monofilu. Ten ve stejném průměru má nosnost vyšší i o několik kilogramů.

Viditelnost – Tak a konečně se dostáváme k nejvíce diskutabilní otázce. Je opravdu fluocarbon neviditelný? Tato otázka jde zodpovědět čísly. Studie ukázala, že index lomu světla vody je 1,33. Fluorocarbon má index lomu cca 1,4. Monofil má index lomu cca 1,55.

Díky těmto studiím je jasné, že fluorocarbon není v žádném případě „neviditelný“ ale méně rozpoznatelný. V praxi to znamená, že pokud si dáme do sklenice s vodou obyčejný monofil, uvidíte uprostřed vlasce slabou černou čáru. Naopak fluorocarbon tuto čáru úplně ztrácí.

Cena – V neposlední řadě je také cena. Ta je u fluorocarbonu o mnoho vyšší než u monofilu.

img_4784.jpg

Po přečtení těchto řádku by si už každý měl najít klady a zápory obou podobných, ale i tak odlišných materiálů. Záleží pouze na tom, co si každý z nás vybere a čemu bude důvěřovat. Za mně si myslím, že fluocarbon není všelék na každou situaci, která nás čeká za cestou splnění  si svého vysněného úlovku. Ale jsou situace, kdy má jeho použití význam. Jedná se hlavně o lov v křišťálově čistých vodách. Tam to svá opodstatnění opravdu má.  To, ale nejsem zdaleka u konce. Díky jeho vlastnostem, zejména potápivosti a tuhosti ho velmi rád používám na zhotovení montáží.

Popis mé oblíbené čistě fluorocarbonové montáže - D-RIG

img_4811.jpg
img_4817.jpg
img_4828.jpg

img_4830.jpg
img_4858.jpg
img_4863.jpg

img_4891.jpg
img_4895.jpg
img_4904.jpg

Budeme potřebovat -  fluocarbon o průměru 0,35 až 0,40 mm, háček, kroužek, kus šňůrky, zarážku a stoper k boiliesu.

Odstřihneme zhruba 40 cm fluorocarbonu. Na jeho konci navážeme háček pomocí  bezuzlového vázání „D – rig“. Háčky používám nejčastěji Anti-snag  velikost 6 a 4. Kroužkem protáhneme šňůrku s připraveným očkem pro boilie zarážku, pokud použijete za nástrahu kombinaci plovoucího a potápivého boilies "na panáčka" hodí se protáhnout stoper, aby se kuličky od sebe neposouvaly po vlasovém přívěsu. Délku přívěsu si určíme podle toho, jak chceme mít boilies od háčku a; za pomocí klasického uzlu přivážeme ke kroužku. Provlečeme boilies, přidáme boilie- zarážku a dotáhneme stoper k boiliesu a máme hotovo!

Za Mivardi team Tomáš Kos

img_4024.jpg

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.