Honza Kopecký - Když kapři "neberou"?

Zpět na Tipy a triky
15. 8. 2017 - Častokrát se mi stává, že přijedu k vodě a od okolních rybářů slýchám, že to vůbec nebere. Jistě máte podobnou zkušenost. Co tedy dělat? Sebrat se a jet jinam, nebo to rovnou zabalit a frčet domů? Ani náhodou! To, že ostatní nechytají, neznamená, že to tak musí být i v našem případě.
kopecky_cln01_17_19.jpg

Častokrát se mi stává, že přijedu k vodě a od okolních rybářů slýchám, že to vůbec nebere. Jistě máte podobnou zkušenost. Co tedy dělat? Sebrat se a jet jinam, nebo to rovnou zabalit a frčet domů? Ani náhodou! To, že ostatní nechytají, neznamená, že to tak musí být i v našem případě.

Základem všeho je 100 x omílané správné místo, lokalizace ryb. Ale kolikrát máme na svém lovném místě ryby a ne a ne udělat záběr. Co s tím? Napíši Vám pár řádků o tom, jak se v těchto situacích chovám já. Problémy nejčastěji nastávají při nízkých teplotách vody na jaře a v zimě a potom naopak při letních pařácích. V těchto dvou případech se u vody chovám odlišně a popíšu Vám tedy, co dělám pro to, abych dosáhl vytouženého záběru.

kopecky_cln01_17_24.jpg
kopecky_cln01_17_2.jpg
kopecky_cln01_17_26.jpg

Jaro a zima

Na jaře a v pozdní zimě, kdy je aktivita ryb nízká, je potřeba být aktivnější než v jiných částech roku. Rybám se zpomaluje metabolismus a jejich přijímání potravy není takové jako v teplejším období. V chladné době se mi osvědčilo chytat na rychle rozpadavé, mazlavé nástrahy, které perfektně pracují za všech okolností. Tudíž momentálně nemluvím o klasickém boiliesu. Mnoho rybářů (kaprařů) se na boilies snaží chytat za každou cenu. Možná proto, že mají pocit, že správný kaprař na nic jiného chytat nemá, nebo snad nesmí. Je to pochopitelně hloupost. Pokud budu mluvit konkrétně, tak nedám dopustit na kuličkové pelety Rapid, na kterých se po krátké době vytvoří vrstvička mazlavého blátíčka, které se v mikročástečkách šíří vodou a může na rybu působit i tak, že toto sousto ve vodě leží už delší dobu. Nenechte se však zmást názvem KULIČKOVÁ PELETA. „Kuličkovka“ se ve vodě ve srovnání s klasickou peletou chová úplně jinak. "Halibutka" je nacucaná olejem a do studené vody se vůbec nehodí. Obrovskou výhodou této nástrahy je i to, že pokud jí ryba nenajde, rozpadne se, a tak Vám na dně nezůstane nic, co by rybu zasytilo. Toto je obrovské plus ve srovnání s klasickou kuličkou. Další výhodou je to, že kuličkovou peletu nakobrujete na lovné místo stejně tak dobře, jako klasické boilies. Na tuto nástrahu jsem nachytal nespočet ryb a vozím jí vždy všude. Mnohokrát to byla právě kuličková peleta, kterou jsem se odlišil od ostatních rybářů a nachytal ryby i v nepříznivých podmínkách. Další věc, kterou používám ve studené vodě, je Turbo peleta. Tato peleta je z cca 60 % tvořena řepkou. To, že ryby řepku milují, je všem jasné. Ovšem řepka obsahuje olej. Bude tedy tato peleta pracovat ve studené vodě? Kupodivu ano a jak! I na tento klenot jsem nachytal mnoho krásných ryb a stalo se mi, že záběry jsem dostával pouze na ní. Většinou peletku potopím na pár vteřin do nějakého dipu a pak okamžitě letí do vody. Pod háček dávám větší průměr a krmím malými Turbo peletami. Turbo pelety mají zajímavé vlastnosti. Zaprvé se jich ryby nenasytí a zadruhé po krátké době strávené ve vodě začnou pracovat a jejich částečky stoupají k hladině a zase zpět.

kopecky_cln01_17_3.jpg
kopecky_cln01_17_7.jpg
kopecky_cln01_17_5

Léto

Nyní k chytání v parných letních dnech. Dříve se mi stávalo, že jsem v pařácích nedokázal udělat záběr. Bylo to tak trošku i mojí leností a neochotou se přizpůsobit podmínkám. Dnes už na nic nečekám a přesně vím, co budu dělat. Ryba se v letních dnech pochopitelně pohybuje ve sloupci, a tak je nesmysl čekat na záběr ze dna, který je reálnější spíše až večer. Pokud máte loď, tak si změříte přesně hloubku a není co řešit. Nastavíte si délku vlasu a krásně si montáž zavezete. Pokud tuto možnost nemáte, tak Vám bude dobrým pomocníkem marker, který Vám hloubku tak nějak také změří. S délkou vlasu je třeba laborovat. Na přehradě, na kterou jezdím, se mi například osvědčilo chytat na místě, kde je hloubka 7 m a „plovečku“ jsem nastražil do 3 m od hladiny. Jak takto dlouhou montáž nahazovat? Pokud jsem u vody sám, tak položím olovo na jedno víko od kýblu a nástrahu s háčkem na druhé. Pokud jsem u vody s parťákem, tak ten drží kuličku dvěma prsty a já nahazuji, je to bezpečné a spolehlivé. Tak a teď k samotnému krmení. Tak pokud máme loď, jak jsem psal, není co řešit. Do kýblu si naházím Turbo pelety, které na malou chvilku zaleju vodou a vyrážím k bojce. Kýbl vysypu přímo na montáž a pak se většinou dějí věci... Zalité Turbo pelety okamžitě vytvoří hustý bílý mrak a mikročástečky lítají sloupcem nahoru a dolu. Mnohokrát se mi stalo, že záběry přicházely okamžitě a okolní rybáři jen nevěřícně koukali. Další možností je použít metoďák v polotekutém stavu, nebo třeba jen krmítkovku nebo kombinaci všeho. Meze se zde nekladou. Co se týče samotné plovoucí kuličky, používám velikost 14-18 mm a volím jak masové, tak i sladké příchutě. Pokud nemáme člun, použijeme krmnou raketu, která nám udělá stejnou práci, ale s větší námahou.

kopecky_cln01_17_28.jpg
kopecky_cln01_17_41.jpg
kopecky_cln01_17_42.jpg

Z letošní praxe

Začátkem dubna jsem se vypravil na den a půl trvající výpravu na jeden menší rybník na Vysočině. Teplota vody nebyla ideální, a tak jsem zvolil taktiku krmení pomocí PVA a rychle fungujících nástrah jako jsou kuličkové pelety, Turbo pelety a plovoucí boilies. Navlhčené Turbo pelety se nechají namáčknout na olovo a při dopadnu se o hladinu rozprsknou kolem, a to je přesně to, co jsem potřeboval. Po několika malých kaprech, kteří mě v tomto počasí potěšili, jsem nakonec zdolal několik ryb s váhou lehce nad 10 kg. Na této výpravě jsem plně vyzkoušel sílu nových „popíků“ Mivardi. Tyto plovoučky mají neuvěřitelnou sílu, a proto doporučuji, abyste si u břehu vyzkoušeli, zda Vám nezvednou celý návazec i s bročkem. Já jsem chtěl mít popku jen pár cm nade dnem a abych toho docílil, musel jsem na návazec dát mnohem větší broček. Takto silnou plovoucí kuličku jsem ještě nikdy předtím neměl, a to myslím vážně. U vody jsem byl s kamarádem, který nějaké ryby rovněž pochytal, ale počet záběrů byl jednoznačně na mé straně. Rychle pracující nástrahy nenechaly ryby v klidu a domnívám se, že jsem měl záběry od všech ryb, které nástrahu našly. Navíc se jim samozřejmě díky perfektní uvolňovací schopnosti hledala mnohem lépe, než např. u klasického boiliesu. Vyzkoušejte Turbo pelety, je to na našem trhu jedinečná záležitost a sami mi pak jistě dáte za pravdu, že fungují na 110 %.

Odlišujte se od okolních rybářů, zkoušejte, experimentujte a hlavně, mějte svou hlavu.

Všem slušným rybářům přeji hodně úspěchů, a to nejen u vody.

Honza Kopecký

kopecky_cln01_17_9.jpg
kopecky_cln01_17_11.jpg
kopecky_cln01_17_22.jpg

kopecky_cln01_17_19.jpg

 

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.