Honza Prchlík - Rychloakce aneb když vás tlačí čas

Zpět na Tipy a triky
11. 5. 2018 - Posledních několik let se zaměřuji na takzvané rychloakce, kdy u vody strávím pouze několik hodin a snažím se z toho vytěžit maximum. Převážně tímto způsobem strávím u vody v sezoně nejvíce času a za ty roky jsem byl nucen se přizpůsobit tak, aby výsledek byl vždy co nejlepší. Z mých zkušeností vím velice dobře, že když se budu držet několika zásadních věcí i těch pár chvil u vody může mít velice efektivní výsledek.
prchlik_cl201805_004

Posledních několik let se zaměřuji na takzvané rychloakce, kdy u vody strávím pouze několik hodin a snažím se z toho vytěžit maximum. Převážně tímto způsobem strávím u vody v sezoně nejvíce času a za ty roky jsem byl nucen se přizpůsobit tak, aby výsledek byl vždy co nejlepší. Z mých zkušeností vím velice dobře, že když se budu držet několika zásadních věcí i těch pár chvil u vody může mít velice efektivní výsledek.

Jak přistupovat ke krátkodobému lovu? Zásadní věcí je pro mě vždy výběr lokality, kde hodlám kapry lovit. Vesměs se zaměřuji na vody, které z minulosti znám a kde jsem už nějaký čas strávil. Není horší varianta než si vybrat lokalitu, o které nic nevím a trávit zde pouze krátké vycházky. To zpravidla ten kýžený výsledek nepřinese, a pokud ano, jedná se většinou o náhodu nebo štěstí. Je samozřejmě důležité ujasnit si, jakou velikost ryb chci chytat. U mě je důležité vsázet na vody, kde s jistotou vím, že plavou kapři ve velikosti nad 15 kg.

Pokud jsem vybral lokalitu, přichází na řadu výběr správného místa lovu. Vesměs vyhledávám místa taková, kde chytám pouze z náhozu. Na nějaké zavážení při krátkodobém lovu opravdu není prostor, protože každou minutu chci využít k samotnému lovu a rozbalování člunu a věcí kolem něj zabere dost času. O samotném plašení místa při zavážení ani nemluvě. Místo vybírám tak, že se snažím, aby bylo v delší vzdálenosti od okolo lovících rybářů z důvodu maximálního klidu. Pak se dají ryby lovit i v těsné blízkosti břehu, ale je třeba se chovat velice tiše a minimálně se na břehu pohybovat. Velice dobrá varianta je si místo dopředu připravit pravidelným krmením, kdy víc než kvantita je důležitá pravidelnost a kvalita použitého krmení. Rozhodně, co se týká předkrmování místa, pak vždy připravuji minimálně dvě z důvodu možného obsazení.

prchlik_cl201805_007
prchlik_cl201805_005
prchlik_cl201805_003

Co se týče lovu na stojatých lokalitách, preferuji především místa, kde se nachází vodní vegetace, nějaké překážky pod vodou nebo větve keřů převislé nad hladinu. Speciálně na jaře příbřežní partie, kde se nachází větve vegetace nad hladinu, bývají velice produktivní.

Pokud lovím kapry na řece, zaměřuji se na takovou část, která se něčím odlišuje. Může to být rozdílná hloubka, větší množství kamenů na dně, potopené zdi, místa před plavebními komorami, místa v těsné blízkosti mostních pilířů nebo stulíková či rákosová pole. Poslední dvě zmiňovaná jsou hlavně před třením velice dobrá.

Co se týče již zmíněného předkrmování, pak na stojaté lokalitě si vystačím s množstvím okolo půl kilogramu boilie na den, na řece je to o trochu více. Tam používám kombinaci boilie z řady Platinum v množství okolo jednoho kg na den doplněné o cca dvě kg boilie střední řady Excellent. Jedná se většinou o boilie B17 a Crazy liver z řady Platinum a o příchuť Monster crab řady Excellent. Dost často, hlavně co se týče řeky, používám i velice tvrdé doma rolované boilie ze směsi Sea, do které přidávám kombinaci Liquid food Krill a Aminoliquid Monster crab.

prchlik_cl201805_002
prchlik_cl201805_012
prchlik_cl201805_001

Za posledních několik let, co se krátkodobým lovem zabývám, jsem vypozoroval, že se dá pravidelností krmení naučit ryby na určitou hodinu. Je to ale opravdu o pravidelnosti krmení. Velice se mi osvědčilo zejména ráno zůstat lovit na místě o něco déle, než pravidelně krmím. Ryby jsou zvyklé na místo přijet a pravidelně se zde krmit. Pokud neudělám chybu a do vody volné krmení nenaházím, zpravidla se mi i několik kaprů podaří ulovit. Nástrahy se vždy při krátkodobém lovu snažím odlišit od volného krmení použitím pop up boilie jiné příchuti nebo úplně jiným druhem boilie na dno. Kapři takto prezentovanou nástrahu najdou daleko rychleji. Co se týče lovu na stojatých lokalitách, zejména v chladnějším období roku používám velice rád pop up boilie silně nadipované v esenci. Mám vyzkoušeno, že kaprům takto použitá nástraha nevadí, ba právě naopak, reagují na ní velice pozitivně. Ve spojení s PVA punčochou s drobným atraktivním krmením je tato varianta velice dobrá.

prchlik_cl201805_008
prchlik_cl201805_009
prchlik_cl201805_006

Návazce už velice dlouhou dobu neřeším a používám takové, kterým naprosto důvěřuji. Vždy, když je to možné, používám celofluorocarbonové návazce s háčkem M-point AS velikosti 8-6, podle velikosti nástrahy. Dále pak v horších podmínkách ze šňůrky Stripshield 25lbs a totožného háčku, pouze ve velikosti 4. Pokud se rozhodnu použít takový návazec, většinou se jedná o místo, kde je větší množství podvodních překážek a šňůrku včetně vlasu nechávám celou ztuženou. Při používání pop up boilie jsem si oblíbil návazec s háčkem M-point WG 6, který je opět vyrobený z fluorocarbonu, kdy lepší funkčnost sestavy docílím obratlíkem s kroužkem, který je uvázaný zhruba pět centimetrů nad háčkem. Pokud bych se ještě vrátil k návnadám i nástrahám, pokaždé pokud se zaměřuji na lov větších kaprů, používám zpravidla boilie. Když chci docílit co nejvíc záběrů a nezáleží mi na velikosti, velice dobře se mi osvědčil Method mix Champion s Turbo peletami v různých příchutích, a to vše zatraktivněné například Liquid foodem játra. Závěrem bych chtěl ještě zmínit, že nejdůležitější je sedět na správném místě, protože rybu tam kde není zkrátka nechytnete.

Hodně štěstí u vody všem přeje

Honza Prchlík

prchlik_cl201805_004

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.