Jak se odlišit? Aneb několik rad na cestu za úspěchem na hodně prochyt

Zpět na Tipy a triky
16. 12. 2013 - Po delší době mám k dispozici pár volných dní a mé myšlenky se začínají ubírat k rybařině. Uvažuji, kam pojedu uskutečnit svoji další kaprařskou toulku a kde se na tři noci utábořím. Tentokrát jsem zatoužil navštívit jednu zajímavou vodu, kde jsem již delší dobu nebyl a kde byl vždy velmi silný rybářský tlak. To je přesně to, čemu se většinou snažím vyhnout, ale mám chuť dát této nádrži znovu šanci, aby si mě získala a tím vám trošku znázornit a popsat, jak je nejlepší na těchto vodách s velkým rybářským tlakem lovit.

 Je rozhodnuto a začíná příprava, která se nesmí podcenit. Velké procento rybářů na této vodě hází až k druhé straně, to je hned první věc, kterou já udělám jinak, budu házet, jak se říká pod nohy, pár metrů od břehu. Do hromady svých věcí přidávám dostatek pelet a boilí, jelikož předpokládám, že budu muset poměrně dost krmit. Jelikož zde rybáři moc nekrmí já budu krmit ve velkém a tak si na 3denní výpravu beru zhruba přes 10kg boilie a 20kg pelet.

%fotobox-1-1%

Po několika minutách se mi daří do auta naskládat vše, co jsem si na výpravu připravil a plný očekávání konečně vyrážím. K vodě přijíždím kolem třetí hodiny odpoledne a jsem spokojený, že budu mít do večera dostatek času na přípravu místa a udic. Bohužel z dobré nálady mě poněkud rozhodí první pohled na vodu, která je silně obklopena rybáři, ale co, právě proto jsem sem jel. Po chvíli zděšení se snažím sám sebe uklidnit a říkám si, že s příchodem noci se to snad trochu vylidní.

%fotobox-1-2%

%fotoboxlevy-3%

Dvě top místa jsou samozřejmě obsazena, tak volím lovné místo zhruba uprostřed nádrže.V klidu si připravuji vše potřebné pro můj třídenní  pobyt a za neustálého dohledu místních rybářů chystám pruty. Je na řadě nahodit. Jako první do vody letí mé oblíbené boilies SEA s popkou takzvaně na panáčka. Na druhý prut dávám halibut peletu s polovinou boilie. Čekám jak se setmí abych mohl pořádně zakrmit, nechci moc krmit přes den když na mě vidí stovky okolních rybářů, protože to by se děli věci kdyby viděli kolik tam házím krmení. Dále jsem si připravil několik novinek - ananas a jahodu, které se chystají na příští sezónu. Velmi mě zajímá, jak se budou tyto novinky ze sortimentu Rapid jevit.  

Vařím si podvečerní kávu a začínám si vychutnávat pobyt u vody, který trochu narušují okolní rybáři, jejichž krmítka neustále bičují vodu. Najednou kolem prochází jeden z rybářů, kterého jsem viděl na jednom z nejlepších míst. Hned se s ním dávám do řeči a zjišťuji, že to zde není za posledních pár dní žádná sláva a kromě neodbytných dorostenců do 50cm se téměř žádné větší ryby nechytají. Po pár minutách kolega odchází a moc optimismu mi tedy opravdu nepřidal. Do tmy chytám pouze dva menší kapry a sleduji okolní rybáře, kteří evidentně šli s dobou a i ti již dokáží svoje montáže katapultovat téměř k protějšímu břehu, což je hrubě přes 100m.

%fotobox-3-4%

Večer se to v mé blízkosti konečně trochu uklidní a začínám cítit, že by mohla přijít lepší ryba. Na nic nečekám a začínám se svou dávkou krmení. Bohužel se tak nestalo, a tak si na další záběr musím počkat až do rána.Při rozednění se mi rozjíždí levý prut, ale po slušném úvodním tahu ryby se před podběrákem ukazuje lysec zhruba kolem 65cm. Rychle ho pouštím, abych zbytečně nebudil pozornost a posílám montáž zpět na své místo. Přikrmuji asi zhruba kilo předipovaného boilie. Výhoda že na tuhle vzdálenost se dá krmit pouze lopatkou nebo jen rukou. A nepotřebuji ke krmení používat člun nebo například spomb, raketu nebo košíček.

%fotobox-1-7%

V průběhu dne se opakuje podobný scénář jako předešlé odpoledne. U vody je opět plno a o mé montáže se zajímají ryby spíše jen sporadicky. Těším se na večer a snažím se doladit vše k dokonalosti, abych dostal v noci na podložku slušnějšího kapra, kterých je zde i přes velký tlak stále ještě dost. Je velice důležité při takovémto chytání pod nohami používat zadní olova (backleady) a nebo chytat s velice povolenými vlasci. Nebylo by dobré, kdyby naše silony byly ve vodě napnuté jak silný drát, který díky větru ve vodě takzvaně zpívá. Stačí malé 20ti gramové zadní olovo která vám silon potopí hned pod špičkami prutu a silon jde krásně po dně až k montáži. Další výhodou těchto zadních olov je že při zdolávání vám je jedno jestli kapr jezdí doprava nebo do leva, protože silon vašeho druhého prutu je na dně a tím pádem o něj kapr nezavadí a můžete v klidu zdolávat bez starostí, že se kapr zamotá do druhého prutu. To stejné když vyjíždíte člunem, tak jsem bez obav, že bych si svůj silon namotal na vrtuli motoru.

%fotobox-1-8%

Místní rybáři co chodí okolo nedokážou pochopit proč zrovna já jediný chytám pod břehem když několik let se tady chytá u protějšího břehu kde jsou ryby. Je to pro ně nepochopitelné že se zde najde blázen co tu takhle chytá. Má šance na záběr je tady jedině v noci a z brzkého rána. Proto si na noc šetřím síly přes den a nějak zvlášť aktivně přes den nechytám. Připravuji si pár návazců do zásoby a dělám si PVA punčošky které ještě celé předipuji. Návazce z tenkého fluorocarbonu nebo slabé šňůrky a menší otevřený háček.

%fotoboxpravy-9%

Přede mnou je poslední noc a ráno. Vařím tradiční podvečerní kávu a jde se na to. Při západu slunce se občas ukáže nějaká ta ryba na hladině, což je pro mě velice dobře. Ryba bude přes noc aktivní a okolní rybáři ne a toho já musím využít. Přehazuji montáže měním tam čerstvé nástrahy, napichuji předipované PVA a posílám montáž zpět do svého krmného místa pár metrů od břehu, zavěšuji backlead a mírně povoluji silon. Jen co padne tma začínají první záběry. Jsem mile překvapen, ryby, které chytám jsou ve skvělé kondici, ale co mě nejvíce překvapuje je, že ryby jsou úplně atypické od rybářů, co chytají na druhé straně. Ve většině případech zde mají kapři hodně dotrhané tlamky a jsou celkově hodně dotlučení. Toto je bohužel způsobeno nevhodným chováním k rybám. Jejich krmítka a srkačky s 2mi návazci nejsou bohužel to, co by se k rybě chovalo šetrně. A také zacházení s ulovenými rybami na břehu není taky bohužel zrovna nejšetrnější.

Ale mě se podařilo pochytat samé krásné zdravé a neporaněné ryby, a za to jsem rád že jsem si zde na této vodě pochytal pár větších kaprů v dobrém zdravotním stavu a v suprové kondici.

%fotobox-3-10%

%fotobox-1-13%

Není vždy důležité dělat to co je na vodě osvědčené a co funguje. Velkou výhodou je dělat naopak vše jinak co okolní rybáři a můžu říct, že v tomto případě se mi to opravdu vyplatilo. Není to poprvé a ani naposledy, že když se člověk nebojí experimentovat a odlišit se od ostatních, tak se to může bohatě vyplatit.

Hodně úspěchů přeje Tom Kablásek

%fotobox-1-14%

Diskuze k článku

Pro přidání příspěvku do diskuze je třeba být přihlášen.